Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Eva-Lott Björklund från Kronoby är lyssnarnas sommarpratare 2022

Från 2022
Eva-Lott Björklund ler mot kameran. Bakgrunden är en grönskande skogsdunge.
Bildtext Omröstningen om lyssnarnas sommarpratare är avgjord och Eva-Lott Björklund är vinnaren. Hon vill sommarprata om resan hon gjorde som dirigent för en sånggrupp bestående av enbart krigsveteraner.
Bild: Privat, Emma Sundh, grafik: Yle / Clas Christiansen

Lyssnarna har talat. Eva-Lott Björklund är vinnaren i tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare i år. Hon kommer att sommarprata om resan hon gjorde som dirigent för en grupp krigsveteraner.

Eva-Lott Björklund från Kronoby är omsorgsmusiker och kompositör. Hon vill sommarprata om resan hon gjorde som dirigent för Veteransångarna, en sånggrupp bestående av enbart krigsveteraner, och om vad hon lärt sig av dem.

– Jag vill berätta om upplevelser från den unika resa jag gjort tillsammans med dessa kloka, vackra hedersmedborgare som en gång räddade Finlands frihet.

Eva-Lotts pappa var född på 1920-talet och alltså rätt gammal när Eva-Lott föddes. Det var han som tog initiativ till kören och bad Eva-Lott kompa dem.

– I pappas lilla personbil rymdes ett elpiano, två krigsveteraner, en rullstol upphängd på dragkroken och jag. Så såg det ut då vi for iväg på keikka med pappa och hans frontkamrat Rurik.

Till en början var krigsveteranerna många, efter hand blev de allt färre. Nu har den sista sångarens röst tystnat. Eran som började för 19 år sedan, då Eva-Lott kompade sången Veteranernas aftontapto för första gången, är över.

Musik förlänger livet

Eva-Lott berättar att kören har gett henne en speciell frid i hjärtat och specialkunskap om musikens betydelse för hälsan.

– Musik är en källa som bokstavligt talat förlänger livet och ger innehåll, säger Eva-Lott. Att bli gammal betyder inte att man inte inte kan vara till nytta och glädje för andra, tvärtom.

Veteransångarna fick känna sig delaktiga i samhället i en ålder ända upp till över 90 år och de berörde människor i alla åldrar.

– De lämnade också spår som aldrig kommer att suddas ut. Då pappa dog kändes det självklart att fullfölja mitt uppdrag för de andra sångarnas skull.

Nu ska Eva-Lott Björklund färdigställa sitt sommarprat.

"Fortsätt att berätta, alla är värdefulla"

Eva-Lott gråter glädjetårar när hon får det direktsända samtalet om att lyssnarna har valt henne till en av årets 35 sommarpratare. Hon berättar att hon inte har sovit så mycket i natt.

– Jag är så lycklig över att få berätta just den här berättelsen! Det betyder oerhört mycket för mig. Allas berättelser behövs och det är viktigt för mig att få representera också de röster som har tystnat. Deras minnen lever kvar.

Eva-Lott upplever att hon får vara en brobyggare mellan generationerna, mellan oss som lever i dag och dem som har levt före oss.

– Dessutom är min yngsta son i samma ålder nu som min pappa var när han gick med i kriget. Det ger perspektiv.

Rekordmånga röstade i år igen

Tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare engagerade lyssnarna. Rekordmånga, nästan 820 personer, deltog i omröstningen i år. Det är nästan 100 fler än året innan.

Kampen om rösterna var jämn. Det skiljde bara cirka 15 röster mellan vinnaren och silvermedaljören.

Listan på alla sommarpratare publiceras torsdagen den 16 juni.

Vegas sommarpratare sänds 27.6–12.8 vardagar efter kl. 10 och 18. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

Mer om ämnet på Yle Arenan