Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blev klar för skrällflytt i vintras – stjärnmålvakten avslöjar varför HIFK lockade och berättar om intrycken: "Finländare är besatta av regler"

Från 2022
Uppdaterad 05.05.2022 18:46.
Beto blickar åt sidan.
Bildtext Beto hör till fotbollsligans affischnamn.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

När världsmålvakten Beto överraskande anlände till Helsingfors väntade en olidlig kyla och spel i en jätteigloo. Under några månader i den "europeiska fotbollsperiferin" har 40-åringen hunnit se mycket, intygar portugisen för en fotbollssajt i hemlandet.

I mitten av februari presenterade Helsingfors IFK en av alla tiders mest meriterade utlandsvärvningar till finsk fotboll.

Att veteranmålvakten Beto – med digra meriter från bland annat portugisiska och spanska storklubbar, samt VM-spel med Portugal – valde att skriva på för en finsk klubb var en transferbomb.

40-åringen lockades till IFK av klubbens nya målvaktstränare, landsmannen Roberto Rivelino, som han känt i många år. Det framgår i en intervju som sajten zerozero gjort med duon.

– Den första orsaken var relationen jag haft med Rivelino i flera år, och det faktum att vi aldrig haft privilegiet att arbeta tillsammans. Jag såg det som en möjlighet, troligen den sista, att arbeta tillsammans.

– Jag har otaliga erfarenheter från karriären. Jag lyckades ta mig till toppen, så nu ville jag se lite mer av det som i princip är periferin av europeisk fotboll. Det här är nog något av periferin inom europeisk fotboll, tycker Beto.

Försäsong i "jätteigloo"

När världsnamnet anlände till den vintriga huvudstaden möttes han av en miljö som han inte sett tidigare under den 23-åriga proffskarriären.

– Man kan inte säga annat än att det var svårt att vänja sig. I början tränade vi inomhus, i en slags jätteigloo, förklarar Beto, med hänvisning till övertryckshallarna.

Beto vrålar och viftar med armen.
Bildtext IFK-kaptenen Beto spelar med stor inlevelse.
Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi

I omklädningsrummet – och i samhället överlag – möttes han av känslolöshet. För portugisen var det svårt att veta om folk var glada eller ledsna.

– Jag skulle inte säga att de är robotar, men de är regelbesatta. De är villkorslösa, inte en chans att de ger med sig. Människorna är väldigt återhållsamma i vad de säger och gör, menar portugisen.

– Jag skojar och kramas, medan de andra står stilla och är blyga.

"Många kråkor – känns som Game of Thrones"

Den som var svårast att övertyga om en Finlandsflytt var Betos fru. Men det var också hon som påpekade att man var på väg till världens lyckligaste land.

– Var är all glädje? Deras lycka ligger i avsaknaden av problem, menar målvakten, som lyfter fram hur välvilliga folk är att betala höga skatter.

– Infrastrukturen är perfekt, hälsovården och utbildningen gratis och säkerheten – som är fundamental – är extraordinär. Min familj var här i två veckor och de såg inte en enda polisbil.

Hans tränare Rivelino, som är den enda portugisen som är kvar i tränarteamet som fanns i laget under den turbulenta säsongsstarten, håller med om det mesta.

– Det är svårt att föreställa sig en sådan här stad där det inte finns några tecken på fattigdom. Också bilarna är moderna och man ser inga olyckor. Det känns som att vi bor på en annan planet, utbrister Rivelino.

Dessutom:

– Man ser många kråkor här. Det känns som att man är i Game of Thrones.

Diskussion om artikeln