Barnparlamentet i Lappträsk fick ett gott betyg: "Bra att få vara med, påverka och bestämma!"
På den långa föredragningslistan fanns många frågor att behandla, från bristen på simhall till behovet av nya gungor i Klockarparken.
Det råder en koncentrerad tystnad i det stora auditoriet, då ordförande förklarar mötet öppnat. Sedan följer ett namnupprop och så väljs två protokolljusterare. Det första mötet för barnparlamentets del har börjat i Lappträsk.
Bänkade i auditoriet är ett 15-tal elever, från förskolan till årskurs sex. Deltagarna är lite nervösa i början men efter ett tag inleder några av dem galant sina anföranden med den gångbara frasen: “Ordförande,...”
– Det var nog bra att få vara med och påverka och bestämma här i kommunen och i skolan. Bra att vara med! säger Aida Gunn.
Alina Hämäläinen håller med Aida och nämner några frågor hon ser som viktiga: skolskjutsarna och simstranden.
– Taxina kommer på fel tid. Det är inte roligt då de kommer i förtid eller alldeles för sent. Bra om det skulle gå att fixa, säger de båda parlamentsmedlemmarna.
– Simstranden är jättegrund och där är vassa stenar på bottnen, så det är inte kiva att simma där. Omklädningsrummen har också vandaliserats, det är inte trevligt att vara där, säger Aida Gunn.
Mötet varade lite på en timme och barnen samt tjänstemännen med kommundirektör Jarkko Sorvanto i spetsen hann avhandla många frågor som: borde kommunen bygga en ny skola, kunde det ordnas fler simhallsbesök, fler fritidsaktiviteter behövs i Porlom, kunde Lappträsk bygga en simhall och hur kunde Klockarparken utvecklas.
Svaren som gavs var ofta skrivna enligt modell A inom kommunal förvaltning.
"Att bygga en ny simhall eller renovera den gamla är ett projekt som kräver omfattande förberedelser. Förberedelserna måste omfatta frågor som markanvändning, byggande, anbudsförfarande, planering av utrymmen, antal användare och ekonomi…"
Mötet beslöt att ärendet noteras för kännedom. De muntliga redogörelserna som gavs var lite mer barnanpassade.
– Det var helt roligt att få höra deras svar, man förstod nog, säger Alina Hämäläinen.
– Jag hade inte heller svårt att hänga med. Bra att de hade allt på både finska och svenska, säger Aida Gunnman.
Mötet leddes av kommunfullmäktiges ordförande Päivi Lempiö från Centern. Kommunstyrelsens ordförande Kim Jordas från SFP satt också uppe på podiet.
– Vi hade många inlägg och frågor, så egentligen var det livligare än på våra normala fullmäktigemöten. Många av frågorna berör ju elevernas vardag, säger han.
Tanken är att kommunen i sina beslutande organ behandlar de frågor som barnparlamentet väckte.
– Eleverna ska få se att det som de föreslår också kan leda till någonting, vi lovade ingenting under diskussionerna, men vi för frågorna vidare för beredning och beslutsfattande, säger Kim Jordas.
I Lappträsk strävar kommunen nu efter att barnparlamentet håller ett möte i året.
– Vi behöver beslutsfattare också i fortsättningen och det här kan också utgöra en liten kanal för att man blir intresserad av samhälleliga frågor.
Till nästa möte tycker Kim Jordas att den byråkratiska framställningen av mötesfrågorna borde formuleras mera barnvänligt.
