Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I dag tar Elokapina över Mannerheimvägen igen, med samma budskap som FN:s klimatpanel: Överkonsumtionen måste få ett slut

Från 2022
Uppdaterad 06.05.2022 07:39.
Demonstranten Ivar Sundman framför riksdagshuset
Bildtext Ivar Sundman har varit aktiv i Elokapina redan ett tag och med om flera av demonstrationerna. "Om vi inte skapar en störning får våra frågor ingen uppmärksamhet", säger Sundman om planerna på att ockupera Mannerheimvägen en stund igen.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

I dag inleder miljörörelsen Elokapina ännu en demonstration på Mannerheimvägen i Helsingfors, den här gången med temat överkonsumtion. Samma tema lyftes i senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC.

– Överkonsumtion är en väldigt grundläggande orsak till den kris vi har framför oss just nu. Det är den här tillväxten utan tanke på hållbarhet som har lett till den situation vi är i nu, säger Ivar Sundman som är aktiv i miljörörelsen Elokapina.

Elokapinas vårdemonstration inleds i dag, den här gången med målet att ge temat överkonsumtion synlighet.

Också IPCC betonar livsstil och konsumtionsval

Oberoende av vad man tycker om Elokapinas demonstrationsformer och att ockupera Mannerheimvägen så är temat för vårens demonstration högaktuellt: också den senaste rapporten från FN:s klimatpanel IPCC betonade överkonsumtionens roll i klimatförändringen.

– Det är precis det vi borde fokusera på mycket mera i dag, på alla nivåer i samhället. Överkonsumtion av naturresurser är ett jätteproblem vi lägger alldeles för lite vikt vid, säger Camilla Sederholm, verksamhetsledare på Natur och miljö i Finland.

Överkonsumtion av naturresurser är ett jätteproblem vi lägger alldeles för lite vikt vid

Camilla Sederholm, Natur och miljö

Hon förklarar att både politiken och individer i dag fokuserar för mycket på utsläppen och avfallet som uppstår efter att man konsumerat, i stället för att minska avfallsströmmarna redan innan de uppstår alltså helt enkelt minska på vår konsumtion av både varor och energi.

FN:s klimatpanel IPCC räknar med att förändringar i medborgares livsstil och konsumtionsval kan minska på utsläppen i världen med 40 till 70 procent fram till 2050.

Se över ditt elavtal och ät mindre kött

Bostaden, biffen och bilen brukar nämnas som de tre saker hushåll och individer behöver tänka på gällande sin konsumtion och så är det fortfarande.

Effektiva sätt att minska sina utsläpp och sin konsumtion av naturresurser är att välja grön energi för elkontraktet, att i högre grad välja vegetarisk mat och att använda transportmedel som förbrukar så lite bränsle som möjligt.

Men för att fatta klimatsmarta beslut behöver individer hjälp och styrning via prispolitik, lagstiftning och olika stödformer. Sederholm betonar att framför allt den offentliga upphandlingen behöver bli bättre på att prioritera miljö- och klimatvänliga alternativ.

Kommunerna står för en jättestor andel av konsumtionen i Finland. De borde välja sådana produkter och tjänster som inte bara är miljövänliga utan också kan skapa ett positivt miljöavtryck, alltså bidra med förbättring. Till exempel kan en byggnad ses som inte bara en energiförbrukare utan också som en energiproducent, om den är energieffektiv och har solpaneler och andra ekosystemtjänster.

De tio rikaste procenten står för upp till 45 procent av utsläppen

Sederholm betonar att alla har ett ansvar för klimatet, både individen och beslutsfattarna. Också finansvärlden måste styras att investera pengar i gröna satsningar och hållbara lösningar, vilket är poängen med EU-taxonomin som utarbetas som bäst.

– Man kan inte lägga allt ansvar på konsumenten, säger Sederholm.

Samtidigt spelar valen hos privata hushåll och individer stor roll, framför allt när det gäller hur ojämnt fördelade utsläppen är globalt. Enligt IPCC står de tio rikaste procenten av hushållen i världen för upp till 45 procent av utsläppen.

En stor del av våra utsläpp sker utomlands i form av tillverkning av varor och mat som sedan importeras hit

En stor del av de varor och den mat vi konsumerar här i Finland orsakar dessutom utsläpp helt på annat håll än här.

– När vi talar om att våra utsläpp i Finland minskar så är det ju inte hela sanningen. En stor del av våra utsläpp sker utomlands i form av tillverkning av varor och mat som sedan importeras hit. De utsläppen syns inte i vår statistik.

"Elokapina ger mig gemenskap och en plats att behandla klimatångesten"

I femton dagars tid kommer Elokapina att ordna demonstrationer och andra evenemang runtom i landet, med start på Mannerheimvägen i Helsingfors centrum klockan 16 på fredag.

Är det en viktig del av demonstrationen att stänga av Mannerheimvägen?

– Det är nog det. Det är väldigt tydligt att de demonstrationer där vi inte skapar en störning i vardagen inte syns någonstans. Vill man ha mediers och människors uppmärksamhet för de här frågorna måste man skapa någon slags störning, säger Ivar Sundman.

Vill man ha mediers och människors uppmärksamhet måste man skapa någon slags störning

Ivar Sundman

Själv har hen varit aktiv i miljörörelsen i ett drygt år och ser fram emot de två veckorna av gemenskap som kommer.

– För många som har väldigt mycket ångest gällande klimatkrisen är det väldigt viktigt att känna att man inte är ensam och att man har en plats där man på ett konstruktivt sätt kan behandla sina känslor kring det här. Det ser jag fram emot, gemenskapen och att vara med om att skapa förändring.

Elokapina stänger av Mannerheimvägen igen: "Demonstrationen ger en gemenskap och en plats att behandla klimatångesten"

5:22