Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Blek blåvit debutmatch i nya Tammerforsarenan – Jussi Olkinuora fick jobba i målet då Schweiz segrade: "Finns vissa grejer vi måste fixa"

Från 2022
Uppdaterad 05.05.2022 22:35.
Schweiziska hockeyspelare firar vid finska målet.
Bildtext Schweiz lyckades överlista Jussi Olkinuora tre gånger.
Bild: Lehtikuva

Nu är nya Tammerforsarenan invigd också för Herrlejonens del. Men någon folkfest blev det inte. Ibland måste man förlora för att sedan kunna njuta av vinsterna, konstaterar Jussi Olkinuora för Yle Sporten efter en schweizisk 3–2-seger.

Segt spel i första perioden. Rentav svagt spel i andra perioden.

Nej, Lejonens inledande tag i den nya Tammerforsarenan var allt annat än mästerliga. I den andra perioden vann Schweiz skotten med förkrossande 14–1 och tog välförtjänt ledningen.

Schweizarna försvarade disciplinerat och Damien Riat högg till framåt i två repriser.

– Första perioden var okej, andra var precis så anspråkslös som statistiken och ställningen visade. Vi var ganska anemiska och energin saknades.

– Duellspel och rörelse är det viktigaste som finns i den här sporten, om de saknas så blir det inte till någonting, slår Jukka Jalonen fast för Discovery.

Lejonens första anfallskedja bestod till två tredjedelar av succétrion i OS. Och det var Teemu Hartikainens, Sakari Manninens och Harri Pesonens lina som jobbade Finland in i matchen.

"Hände mycket i rinken"

Hartikainen svarade för 1–2 och Pesonen för 2–3 – däremellan hade Christoph Bertschy fått in Schweiz trea, som räckte hela vägen.

Före första Lejonmatchen i Tammerfors var det bara Sverige som hade lyckats slå Finland den här säsongen. I söndags bröts en blåvit segersvit på 15 matcher.

– Det hände mycket i rinken. Vi gav dem för många chanser och det finns vissa grejer vi måste fixa. Vi är ändå på rätt väg, analyserar målvakten Jussi Olkinuora för Yle Sporten.

Jussi Olkinuora intervjuas.
Bildtext Jussi Olkinuora är optimistisk trots den tuffa Schweizmatchen.
Bild: Lehtikuva

Olkinuora fick jobba betydligt mer än sin schweiziska kollega. Lejonkeepern motade 29 puckar, medan Sandro Aeschlimann kom undan med hälften.

– Det här var åttonde matchen som vi spelade ihop. Det här ger goda erfarenheter och ibland måste man förlora för att kunna njuta av vinsterna.

– Vi kan bli jämnare, men har också ett tufft läger bakom oss, påminner Olkinuora.

Genrep i Stockholm

Klart är ändå att Finland kommer att gå in i hemma-VM som en av de stora förhandsfavoriterna. Truppen kryllar av färska olympiska guldmedaljörer.

Hur mycket självförtroende ger det att vara OS-mästare?

– Det är tudelat. Självklart ger det självförtroende, men varje turnering är en egen grej och det är alltid svårt att vinna – särskilt i hemmarinken.

– Man minns ju förstås OS och två senaste världsmästerskapen, men samtidigt måste ganska många saker gå rätt för att vi ska vinna i år också, funderar Olkinuora.

Den avslutande EHT-turneringen i Sverige avslutas för Lejonens del med matcher mot Tjeckien och värdnationen i Stockholm.

Euro Hockey Tour

Finland–Schweiz 2–3 (0–0, 0–2, 2–1)

27.21 Damien Riat (Killian Mottet-Janis Moser) 0–1
39.10 Damien Riat (Calvin Thurkauf-Janis Moser) 0–2 pp
40.52 Harri Pesonen (Teemu Hartikainen-Oliwer Kaski) 1–2
44.17 Christoph Bertschy (Andreas Ambühl-Tristan Scherwey) 1–3
49.01 Teemu Hartikainen (Sakari Manninen-Harri Pesonen) 2–3

Målvakter:

Juho Olkinuora FIN 10+12+7=29 (borta 58.48–60.00)
Sandro Aeschlimann SUI 6+1+7=14

Publik: 9  552

Tjeckien–Sverige 2–1 (0–0, 1–0, 1–1)

Diskussion om artikeln