Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett kungarike för en målskytt, slutspelsstämningen uteblev och Schweiz blir att räkna med – fyra snackisar efter Lejonens förlust i VM-genrepet i Tammerfors

Uppdaterad 05.05.2022 22:19.
Närkamp mellan schweizisk och finsk hockeyspelare.
Bildtext Schweiz blev det andra laget den här säsongen som lyckades slå Finland.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Lejonen har under Jukka Jalonens ledning varit förbluffande bra på att vinna målfattiga drabbningar. Förlusten mot Schweiz i Euro Hockey Tour visade att VM-marginalerna kommer att vara små. Finland är sårbart, skriver Yle Sportens Chriso Vuojärvi.

1. Vem gör Lejonmålen i VM?

Mitt under matchen kom beskedet om Patrik Laines återbud. Trist, för Laine skulle ha gett VM-turneringen och troligtvis också Lejonen ett lyft.

NHL-stjärnor garanterar inte VM-framgångar men det finns en orsak till att förbundskaptener suktar efter spelare av yttersta världsklass från Nordamerika. Snart sagt alla landslag på VM-nivå har en sofistikerad och kompakt defensiv att falla tillbaka på och då kan spetskompetens vara tungan på vågen.

Finland tog sig till VM-final i fjol och gjorde 23 mål på 10 matcher. I sju av de matcherna gjorde man endera ett eller två mål. Det säger sig självt att Patrik Laines bössa skulle ha gett en ny dimension till Lejonens offensiv. Inte minst i numerärt överläge.

Stommen som förde Finland till OS-guld är samspelt och garanterar att Finland är en het guldkandidat – kanske till och med den hetaste – i hemma-VM, men att knega sig fram genom målsnåla uddamålssegrar är inte helt riskfritt.

Kedjan Teemu Hartikainen – Sakari Manninen – Harri Pesonen var på hugget i kväll, men den lär inte leverera två mål per match.

Harri Pesonen firar mål.
Bildtext Förstakedjan svarade för Finlands båda mål.
Bild: Lehtikuva

2. Truppen ska bantas

På tal om Finlands OS-stomme. Man behöver inte vara Sherlock Holmes för att klura ut att de nyckelspelare som var med om att vinna OS-guld i vintras också kommer att spela i VM. Jukka Jalonen är lojal och litar på sina trotjänare.

Det betyder att Teemu Hartikainen och Sakari Manninen kommer att bilda ett radarpar. Fjärdelinan med Marko Anttila, Hannes Björninen och Saku Mäenalanen har varit VM-klar redan en tid och det samma gäller Valtteri Filppula och Harri Pesonen.

Av backarna är åtminstone Sami Vatanen, Mikko Lehtonen, Juuso Hietanen och Atte Ohtamaa i VM-truppen. Ville Pokka knep också OS-guld men var blek mot Schweiz och kan halka ur VM-truppen.

Harri Säteri, Jussi Olkinuora och Frans Tuohimaa var med i OS och är Lejonens sista utposter även i VM.

Och NHL-trion Henri Jokiharju, Joel Armia och Juho Lammikko har knappast plockats in i truppen bara för att spela i Sweden Hockey Games.

Vilka spelare tar då de sista platserna i VM-laget? Det finns plats för en högerfattad offensiv back – går den till Oliwer Kaski eller Vili Saarijärvi? Kaski fick chansen mot Schweiz och stod inte för några underverk. Upp till bevis för Saarijärvi på veckoslutet.

Markus Nurmi skjuter.
Bildtext Får TPS-succén Markus Nurmi ladda bössan i VM också?
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I offensiven visade TPS playoffhjälte Markus Nurmi upp sig. Nurmi fick gott om speltid i andra kedjan och i Finlands första powerplayfemma, men han tog inte för sig som han gjorde i slutspelet i TPS-tröjan. Han tog dessutom en onödig utvisning i offensiv zon i andra perioden.

Men Nurmi är en spännande spelare. Storvuxen, skicklig och dessutom rightskytt. I och med att han anslöt sig till landslagstruppen sent så lär han få fler chanser på veckoslutet då Lejonen möter Tjeckien och Sverige.

3. Tappara och Ilves satte ribban högt

Ishockeyfebern nådde en kosmisk nivå i Tammerfors under ligaslutspelet då Tappara marscherade till ligatiteln och Ilves till sin första medalj i mannaminne. Stämningen var på topp kväll efter kväll.

Det var inte lika fin atmosfär i VM-genrepet i kväll. Inte ens nära.

Publik på Finlands match mot Schweiz.
Bildtext 9 552 såg Lejondebuten i nya Tammerforsarenan.
Bild: Lehtikuva

EHT är förstås EHT och VM är VM, men en klack på ståplatsläktare kunde göra under för att höja Lejonstämningen under hemmaturneringen.

Tammerforstidningen Aamulehti skriver för övrigt att det fortfarande finns biljetter till samtliga VM-matcher. Också Finland–Sverige. Men smakar det så kostar det – de billigaste biljetterna till gruppspelets mest hajpade drabbning kostar 155 euro.

4. Se upp för Schweiz!

Först och främst – det kändes fräscht att se Schweiz spela i en EHT-match. Och matchen visade med all tydlighet att Schweiz är en medaljkandidat i VM.

Schweiz har redan sju VM-klara NHL-spelare och lagbygget ser stabilt ut. Glöm inte att Schweiz varit förlorande part i en VM-final två gånger i de åtta senaste turneringarna. Tredje gången gillt i Tammerfors? Kanske inte, men en schweizisk medalj skulle inte vara en någon större skräll.

Får Nashville respass i NHL och Roman Josi anmäler sig till VM höjs Schweiz aktier avsevärt. Josi är en av om inte till och NHL:s bästa back och både gångerna Schweiz tagit sig till VM-final har han varit alldeles lysande.

Diskussion om artikeln