I vinet finns inte bara sanningen utan också pengarna för Moldavien – nu drabbas näringen av kriget i Ukraina

Det böljande moldaviska landskapet grönskar och vinstockarna börjar få sina första blad.
Man kan se vinodlingar överallt. Vissa är dåligt skötta och ser nästan övergivna ut, medan andra är exemplariskt beskurna och jorden upphackad vid rötterna.
En vinranka ska beskäras så, att man lämnar bara två eller tre bladknoppar kvar. Då växer den till sig på rätt sätt och ger god skörd.
Beskärningen är ett tidskrävande handarbete, liksom också arbetet senare under odlingsperioden då grenarna ska bindas upp. Också de mogna druvorna ska hanteras varsamt under skörden.
Vinet är en av de viktigaste exportprodukterna för Moldavien. Det lilla, fattiga landet har inte så många varor som går att sälja utomlands. Förutom vin är det solrosfrön och isolerad tråd för bland annat telefonkablar som ger Moldavien inkomster från utlandet.
Importen av flaskor ligger nere
Vinodlingen är inte bara en inkomstkälla utan också en traditionsväxt. De flesta som har en jordplätt att odla har egna vinrankor. Det finns nästan nittiotusen kommersiella vinodlingar i landet och över trehundra vintillverkande firmor.
Men nu är branschen illa drabbad av kriget i Ukraina. För trots att vinet växer och ger utmärkta skördar i den moldaviska jorden behövs det utländska produkter för vinhandeln.
De moldaviska vintillverkarna köper ekvirke för vintunnor, flaskor och förpackningskartongen från Ukraina och låter trycka etiketterna i Ryssland.
Nu är det svårt att få importera de här varorna och priserna har skjutit i höjden samtidigt som exporten har minskat. Moldaviskt vin exporteras i första hand till Rumänien, Ryssland, Kazakstan, Tjeckien och Kina.
Kan inte transportera genom Ukraina
Kriget i Ukraina har dessutom förstört handelsrutterna. Vinet har man fört ut över hamnen i Odessa som nu inte kan användas. Det blir både längre väg och dyrare att föra ut vinet via Rumänien.
Oron över det som händer i Ukraina och rykten om att Ryssland kanske tänker anfalla också Moldavien har också gjort att allt färre turister kommer hit.
Det märker man av också vid den största vinkällaren i Europa, Mileștii Mici, där man under de bästa dagarna kan ha upp till fyrahundra gäster per dag. Nu kommer bara några tiotal.
Mileștii Micis källare är inhysta i gångarna i en gammal kalkstensgruva. Enorma vintunnor ligger uppradade längs gångarna, och vinflaskor ligger överhöljda av damm i olika mån beroende på hur länge vinet har förvarats här.
Mileștii Mici har tvåhundra kilometer källargångar och i dem förvaras en och en halv miljon vinflaskor.
En rad av motgångar
De moldaviska vinproducenterna kämpar inte för första gången med problem.
Under det sista decenniet av Sovjetstyre ledde president Michail Gorbatjovs alkoholpolitik till att en tredjedel av landets vinstockar revs upp och förstördes.
Då blev det också förbjudet att sälja vin och stora mängder vin förstördes. I Mileștii Mici byggdes då hemliga förrådshyllor på hjul. Hyllorna doldes av väggar. De här hyllorna är nu skyddade enligt lagen om kulturarv.
Och under president Vladimir Putins tid som president i Ryssland har han två gånger låtit förbjuda import av moldaviskt vin. Åren 2006 och 2013 meddelade de ryska hälsomyndigheterna att vinet från Moldavien var hälsovådligt. Vardera gången hade Moldavien ingått samarbetsavtal med EU.
Moldavien har för avsikt att ansöka om medlemskap i EU men är enligt landets grundlag militärt neutralt och kan därför inte bli medlem i Nato utan att ändra lagen.