Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Sebastian Aho leder ett målmedvetet Carolina mot seger över Boston – Hurricanes är snabbare, skickligare, vassare och tuffare

Uppdaterad 06.05.2022 19:11.
Anders Nordenswan i förgrunden och Carolinas Sebastian Aho i bakgrunden.
Bildtext Anders Nordenswan hyllar Sebastian Aho efter de inledande matcherna i NHL-slutspelet.
Bild: Lehtikuva / Getty Images / AFP

Efter två slutspelförluster mot Boston på tre år ser Carolina nu moget ut för att betvinga sina demoner. Och när det gäller ledarskap är det Sebastian Aho som hittar nätet, dominerar i tekningscirkeln och jobbar outtröttligt hemåt.

Den här veckan analyserar NHL-podden alla åtta matchpar i slutspelets första omgång. Dessutom kryper Anders och Mattias till korset gällande tippningar från förra hösten och vintern – på lyssnarnas begäran.

Inte ens det att målvakten Antti Raanta blev överkörd i början av match två fick Carolina ur balans. In mellan stolparna efter dryga sju minuter i period ett, skrinnade obeprövade Pjotr Kotjetkov – och det kunde ha fått många lag att tappa harmonin i spelet.

Carolina Hurricanes blinkade inte ens. Trots att domarna på ett svårbegripligt sätt lät David Pastrnak komma undan med ynkliga två minuter i skamvrån. 5+20 hade varit enda rätta, men Pastrnak är ju inte ”den typen av spelare”, så domarna friade. Pinsamt.

Det känns nämligen inte särskilt troligt att David Pastrnaks dubbelsmäll mot Raanta, där han både körde med benet mot Raantas ben och sedan ännu slängde en näve i huvudet på Carolinas sista lås, var ett misstag.

Första keepern Frederik Andersen är borta tillsvidare, andravalet Raanta var fantastisk i match ett – rubba, eller ta bort honom ur matchen och Carolina är i gungning.

Antti Raanta ligger ner på isen efter att Bostons David Pastrnak åkt in i honom.
Bildtext Enligt senaste uppgifter verkar det som att Raanta kom lindrigt undan, och han kan vara i spelskick redan på lördag.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports

Att det inte var Brad Marchand eller Trent Frederic som prickade finländaren i skallen, utan sympatiske storstjärnan David Pastrnak får en nästan att tro på beställningsarbete. Marchand skulle direkt ha åkt i duschen för motsvarande handling. Och riskerat matchstraff.

Hur NHL resonerar då man gång på gång låter bli att sätta ner foten när det gäller att skydda målvakter är svårt att förstå. Om keepern knockas bör förövarens match vara över. Feldömt, solklart. Också om det är en ”snäll” stjärnspelare som är boven.

Fastän det skulle ha varit ett misstag – vilket alltså var domarnas tolkning efter att ha kollat videoupptagningen – är det ingen ursäkt. Raanta kunde inte skydda sig och han blödde efter smällen. Dessutom: en näve i huvudet, av misstag. Tro det den som vill.

Men om Bruins-spelarna och coacherna trodde de skulle få matchen dit de ville när 22-åriga Pjotr Kotjetkov skrinnade i rinken tog de fel. Med bara tre NHL-matcher under bältet från tidigare hade han inga slutspelsnerver som kunde hamna i dallring.

Kaptenen Jordan Staal visade vägen

En av de stora orsakerna till att Carolina nu leder serien med 2–0 i matcher och 10–3 i sammanlagd målskillnad är trion Nino Niederreiter, Jordan Staal och Jesper Fast. Hurricanes checkingkedja har sugit musten ur Bostons paradtrio i de två första matcherna.

Den här gången inledde kapten Staals kedja också målskyttet när några nerviga minuter hade gått efter målvaktsdramatiken. Staal tog kommando om spelet i Bostons försvarszon och ett långt anfall avslutades med att han gav en kalaspassning som Jesper Fast förvaltade.

Boston hade inlett matchen starkt – precis som två kvällar tidigare – men Carolinas första mål fick Hurricanes spelmotor igång och efter det var Canes bättre på allt i rinken.

Staal har nu i två matcher dominerat mot Bergeron i tekningscirkeln. Dessutom har Carolina-kaptenens kedja checkat bort utrymmet för Boston-kaptenens trio – fram till att match två var avgjord. Det har haft en direkt avgörande betydelse i de två inledande matcherna

Cassidy slår trumfkorten i bordet

Betydelsen har varit så stor att Boston-coachen Bruce Cassidy under match två sammanförde den så kallade Perfection Line. Marchand – Bergeron – Pastrnak spelade tillsammans i 5 mot 5 för första gången sedan början av januari.

Och visst var det Bergeron som gjorde Bruins båda mål i matchen. Den här gången var det ändå för lite och på tok för sent.

Patrice Bergeron firar ett mål under matchen mellan Boston och Carolina.
Bildtext Patrice Bergeron har stått för 2+0 hittills i slutspelet.
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports

När matchserien natten mot lördag fortsätter i Boston är det Bruins som i egenskap av hemmalag har rätten till att byta som sist. Bruce Cassidy kan därmed alltid, förutom efter egen icing, besluta vem han matchar mot vem i tekningar.

Man behöver inta ha doktorerat i hockeytaktik för att tippa hur det ser ut då. Lär bli Bergerons kedja mot Sebastian Ahos lina varje gång det är möjligt.

Just det faktum att Patrice Bergeron vann matcherna i matcherna mot Aho i de två föregående playoffserierna knäckte Carolinas anfallsspel. Bergerons grepp om Aho öppnade vägen för två ganska lätta avancemang både 2019 och 2020.

Nu blir duellen Bergeron–Aho grymt intressant. Bergeron gjorde en av sina bästa grundserier under karriären och kommer att vinna Selke Trophy för femte gången. För en gångs skull tycks han dessutom vara skadefri när slutspelet börjar.

Franskanadensaren fyller 37 i sommar och det här kan vara sista chansen att nå framgång i Boston. Hur taggad han är har varit lätt att se i de två första matcherna. Otypiska utvisningar och smågnabb med just Sebastian Aho talar sitt tydliga språk. Motivationen är på topp.

Är Aho redo för det stora testet?

Aho i sin tur har tagit förlusterna i playoff de tre senaste säsongerna så personligt man kan göra. Förra våren höll han jämna steg i duellen mot Tampas Brayden Point i 5 mot 5, men 2019 och 2020 fick han två lektioner i vinnande centerspel av Bergeron.

Det är knappast en slump att mycket i Ahos agerande på isen i de två första slutspelsmatcherna har påmint om hur Bergeron spelar. Det hur han jobbar hemåt och minimerar risker i försvarszonen och i neutrala zonen är rakt ur Bergerons manual.

Under säsongen har Aho berättat hur han efter förra vårens slutspelsförlust mot Tampa har närt hatet mot att förlora. Då ska alla veta att han redan tidigare var en av de mest segerinriktade spelarna som finsk hockey någonsin sett.

Aho är bara 24 år, men talar redan om hur det enda han bryr sig om är att laget vinner och hur egna poäng kvittar. En klyscha som var och varannan hockeyspelare släpper ur munnen, men uttalad av Sebastian Aho laddas tomma ord med betydelse.

Han. Hatar. Att. Förlora.

Jordan Staal är kaptenen, men Sebastian Aho är den som blickarna riktas mot när det gäller att på ett eller annat sätt avgöra stora matcher. 2+1 i de två första är en formidabel start

Det blev klart i ett tidigt skede av grundserien att Carolina går till slutspel och samtidigt blev det lätt att se hur Sebastian Aho inte upplevde en alltför stor hunger för grundserien.

Till exempel undertecknad var smått kritisk till Ahos prestationer under vintern och våren. Kritiken har ändå plikttroget följts av en gissning om att det blir en annan Sebastian i playoff.

De första 120 minuterna av slutspelshockey har bekräftat att den träffade rätt.

I första matchen gjorde Aho förarbetet till Carolinas livsviktiga första mål, men inga tredje assist delas ut som bekant. En assist blev det när han istället för att själva sätta pucken i tom bur, bjöd godbiten till Andrej Svetjnikov. Svetjnikovs min berättade att den smakade.

I andra matchen gjorde Aho 2–0 och 3–0 och efter det var matchen avgjord. 3–0-målet var ett hårt slagskott, i powerplay. Ett mål som det fanns en enorm beställning på och med ett skott som inte är typiskt för Aho.

Se Ahos två mål från den andra matchen, och situationen där Raanta skadades. (Videobilder från Viaplay) - Spela upp på Arenan

Jordan Staal är kaptenen, men Sebastian Aho är den som blickarna riktas mot när det gäller att på ett eller annat sätt avgöra stora matcher. 2+1 i de två första är en formidabel start.

Matcherna i Boston och duellen mot den enda centern som lyckats få ett grepp om Aho blir det största testet hittills för hockeyprofessorn. Ska bli intressant att se om Ahos kedja formas om för att möta Marchand – Bergeron – Pastrnak. Teräväinen tillbaka på Ahos kant?

Kan Hurricanes fortsätta att spela som Tampa anno 2021?

I de två första matcherna har Carolina sett ut som det erfarna vinnarlaget fyllt av gamla slutspelsrävar. Båda matcherna inleddes med tio minuter av aggressivt anfallsspel av Boston. Carolina försvarade sig och spelade inte med i någon kust till kust-duell.

Sedan tog hemmalaget över och, för att citera ESPN:s kommentator, helt enkelt skrinnade ifrån Bruins. Boston hängde helt enkelt inte med i den intensiva och hyperrörliga ”totalhockeyn” som Carolina bjuder på men fyra kedjor och tre backpar.

Och precis som många tippade innan matchserien är det Carolinas backar som gör största skillnaden. Vågar påstå att ingen backtrupp i NHL matchar rörligheten, pucksäkerheten, fysiska tyngden och stödet till anfallsspelet som Canes försvarare levererar.

Pyotr Kochetkov och Martin Necas firar Carolinas seger i NHL-slutspelet.
Bildtext Pjotr Kotjetkov hoppade in mellan stolparna i match två och räddade 30 av 32 skott i sin slutspelsdebut. Men vem vaktar målet i match tre?
Bild: Lehtikuva

Bostons backar är flera steg efter. I följande match får Bruins dessutom antagligen klara sig utan livsviktiga trade deadline-anskaffningen Hampus Lindholm. Andrej Svetjnikov betalade tillbaka för den fula grejen mot Antti Raanta med att totalknocka Lindholm.

Till motsats från Pastrnaks näve i skallen på Raanta däckade Svetjnikov svensken med en regelrätt hockeytackling. Smällen kom framifrån, var riktad mot kroppen och alla förutom Lindholm såg att den var på väg.

Hans blick var fäst i pucken som satt på egna klubbladet. Ingen utvisning, inget snack om saken.

Som helhet påminde Carolina i de inledande drabbningarna om Tampa de två senaste slutspelen. Kyligt tufft och bäst på de områdena av en hockeymatch som avgör segern.

Blir det ett pånyttfött Bruins natten mot lördag? Vem vaktar Carolinas målbur?

I skrivande stund gäller i alla fall den här sanningen: Bruins och Hurricanes har mötts fem gånger under säsongen 2021/2022, Carolina har vunnit alla matcher, sammanlagda målskillnaden är 26–4.

Tack för att du läste.

Källor: nhl.com, hockeydb.com, Sportsnet.ca

Diskussion om artikeln