Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Glen Kamaras praktträff hjälpte Rangers till Europa League-final – firade med att hylla bortgångna materialaren: "Ville göra det här för honom"

Från 2022
Glen Kamara kysser sin svarta armbindel.
Bildtext Glen Kamaras målgest hyllades på sociala medier.
Bild: Kirk O'Rourke/Rangers FC/Shutterstock/All Over Press

En präktig träff med vänstern – och Glasgow Rangers får spela Europa League-final. Finska landslagsspelaren Glen Kamara hyllas ändå mest för sättet han firade målet.

Allt var vidöppet inför returen på Ibrox.

RB Leipzig hade en uddamålsledning med sig in i den avgörande semifinalen. Men Glasgow Rangers visste att de hade alla chanser att hämta upp underläget.

Det tog inte länge innan skottarna gjorde precis det.

Lagkaptenen James Tavernier satte in kvitteringsmålet redan i den 19:e minuten – ett mål som Glen Kamara för övrigt hade noterats för en assist till om man använt ishockeylogik och delat ut två passningspoäng – sen var det landslagsmittfältarens tur att stiga fram.

Kamara fick bollen vid kanten av straffområdet och knorrade in den i det nedre vänstra hörnet. Han rusade fram mot publiken, rev av sig sin svarta armbindel och kysste den.

"Höjde en skål för Jimmy"

Det var en gest som hyllades mer än målet – Rangersspelarna bar nämligen armbindeln för att hylla materialaren Jimmy Bell som dog på tisdagen.

– Det betyder allt för oss att vara i final. Först och främst för att vi ville göra det för Jimmy. Han kommer att titta ner på oss och kunna känna sig stolt. Att se oss spela så där skulle göra vem som helst stolt, säger Tavernier efteråt i Uefas tv-intervju.

– Vi är alla stolta, intygar också tränaren Giovanni van Bronckhorst och fortsätter:

– Vi höjde en skål för Jimmy. De två första målen var fantastiska, precis sådana vi är ute efter. Vi visste att Leipzig skulle komma tillbaka, men att avgöra på det sätt vi gör ger oss bara självförtroende. Det är svårt att finna ord. Man kan inte skriva ett bättre manuskript.

Leipzig lyckades kvittera matchen på nytt i den 70:e minuten i form av Christopher Nkunku. Men då John Lundstram gav Rangers ledningen igen elva minuter senare kunde tyskarna inte längre svara.

– Vi var inte tillräckligt förberedda. Vi trodde på oss själva också då vi ligger under, men vi kunde ha försvarat bort alla tre mål. En dålig kväll för oss, summerar Leipzigs Yussuf Poulsen.

"Tänkte på Real Madrid och visste att de kan vända"

I finalen ställs Rangers mot Eintracht Frankfurt, som lyckades förvalta sitt fantastiska läge mot West Ham. Tyskarna hade tagit en 2–1-seger på bortaplan och lät inte ”Hammers” överraska det minsta framför hemmapubliken.

Istället dödade Rafael Borré semifinalen redan i den 26:e minuten.

– Jag var totalstressad fram till att domaren blåste av. Jag tänkte på hur Real Madrid vände på stopptid i Champions League och visste att det kan hända åt vem som helst. Vi slarvade på tok för mycket och bjöd West Ham in i matchen, säger tränaren Oliver Glasner på Uefa.com.

Men Frankfurt höll ut och avancerar med sammanlagt 3–1.

– Jag är ytterst besviken. Vi har kommit så långt trots att vi inte är den största av klubbar. Vi trodde genuint på våra chanser. Men ingen väntade sig att West Ham skulle gå så här långt. Så jag kan ändå vara stolt och hålla huvudet högt. Förlusten till trots, säger lagkaptenen Declan Rice.

Finalen spelas den 18 maj i Sevilla.

Resultat:

Rangers–Leipzig 3–1 (2–0)
19' James Tavernier 1–0
24' Glen Kamara 2–0
70' Christopher Nkunku 2–1
81' John Lundstram 3–1

Rangers till final med sammanlagt 3–2

Frankfurt–West Ham 1–0 (1–0)
26' Rafael Borré 10

Frankfurt till final med sammanlagt 3–1.

Diskussion om artikeln