Hoppa till huvudinnehåll

Sport

All press på BK-46 då finalserien kör igång – men passningen från motståndarlägret får Andreas Rönnberg att höja på ögonbrynet: "Vad menar han?"

Uppdaterad 06.05.2022 11:41.
Max Granlund och Nico Rönnberg.
Bildtext Max Granlund och Nico Rönnberg är de största stjärnorna i ligan, nu möts de i finalserien.
Bild: Kalle Parkkinen / Newspix24 / Handbollsförbundet, Patric Westerlund / Yle

Cocks har varit herre på täppan sedan 2013 – nu är det BK-46 eller Dicken som får fira FM-guld i handboll. BK-46 går in i finalserien som förhandsfavoriter, men orosmoln hopar sig över båda lagen.

På lördag når den inhemska handbollssäsongen sin kulmen då finalserien i herrarnas FM-liga kör igång.

BK-46 går in i finalserien med hemmaplansfavör. Dicken får ses som utmanare. Det slog Karislagets storstjärna Nico Rönnberg fast redan efter den avgörande semin och får nu medhåll av Björn Monnberg.

– Jag ser dem som klara favoriter. BK är på gång, säger Dickentränaren till Yle Sporten.

Visst, BK-46 har minsann varit på gång den senaste tiden. Ända sedan just Dicken slog Karislaget med 27–18 den 27 november har BK-46 gått obesegrade i ligan.

Fakta: Finalserien mellan BK-46 och Dicken

Resten av grundserien och den övre slutserien resulterade i 13 segrar på raken. De regerande finska mästarna Riihimäki Cocks föll i tre raka semifinaler.

Finns det något som talar emot guldfest i Karis?

– Det enda orosmomentet är att nästan hälften av laget varit sjuka, berättar tränaren Andreas Rönnberg.

Startande spelare kommer sannolikt missa första finalen

Nej, det handlar inte om corona. Alla har testat negativt för covid-19. Men ”något virus” har stört uppladdningen rejält.

– Vissa spelare kommer inte att spela, det är helt klart. Vi ska träna ännu i dag och vi hoppas bara att det inte dyker upp fler fall.

Kan du berätta vilka spelare som löper risk att missa den första finalen?

– Jag ids inte spekulera om vem som kan vara borta. Det är inte något vi kan hänga läpp över. Det är bara att göra sitt bästa oavsett vem som står på plan.

Handlar det ändå om spelare som normalt skulle hittas i öppningssjuan?

– Också sådana spelare finns med där.

Andreas Rönnberg ger instruktioner åt sitt BK-46.
Bildtext Andreas Rönnberg delar ut instruktioner.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Dicken har inte heller undgått hälsoskavanker. Flera av lagets viktigaste spelare har dragits med smärre skador, men till exempel Max Granlund och Benny Broman kunde ändå spela i semifinalerna mot GrIFK.

– Vi har en lång säsong bakom oss, men det är ju samma för alla. Vi är så redo man kan vara så här års, sammanfattar Björn Monnberg diplomatiskt läget.

För Dickens del resulterade semifinalserien också i tre raka segrar. Det var ett väntat formbesked speciellt efter att laget spelat svajigt i den övre slutserien och åkt på sex förluster på nio matcher.

– Vi kände oss inte riktigt så svajiga som andra kanske gjorde, men det fanns vissa saker som påverkade det vi gjorde. Men nu måste jag säga att det känns som att vi fått igång spelet rätt bra. Det är jag ju förstås nöjd med, säger Monnberg.

Vad är det då som ni hade problem med och som klaffat nu?

– Vi spelade ett bra försvar redan på förra årets sida, nu har vi hittat tillbaka till det. I anfallet handlar det om små detaljer som tajmingen, samarbetet ... det känns som att vi har hittat varandra bättre nu.

Nyckeln för BK: låt inte målvakten Mäkelä dominera

Samtidigt har BK-46 som sagt gått som tåget. Kliniska framåt, tillräckligt täta bakåt.

Och det är framför allt försvarsspelet som Andreas Rönnberg lyfter fram som en nyckel i finalserien.

– Det gäller, som alltid, att få bort det andra lagets styrkor. Att tvinga dem hitta på saker som de inte är vana vid. Till en stor del handlar det om att spela bort Max Granlund och Benny Broman, säger han och förutspår en jämnare serie än vad resultaten tidigare under säsongen kanske kan låta tro:

– Det blir garanterat riktigt kul för publiken. Det kommer att vara små marginaler och det innebär att vi måste minimera misstagen. Det lag som har en målvakt som spelar bra kan nästan ta den där vinsten, säger Rönnberg.

I anfallsväg låter det med andra ord som att BK-46 inte kommer att försöka peppra sönder motståndarna.

– Vi behöver bredd i målskyttet, det kan inte bara hänga på Nico (Rönnberg) eller Oscar (Kihlstedt). Och vi kan inte låta (Mikael) Mäkelä komma in i ett flow-tillstånd ... det gäller att få bollen i mål då vi får ett läge.

Passningen: "Hoppas spelarna får avgöra"

Vilka är Dickens största utmaningar då? Den frågan ger ett intressant svar.

– Det finns naturligtvis en del utmaningar som jag inte tänker måla upp värst detaljerat, men överlag kan jag säga att jag hoppas att matchen avgörs på planen av spelarna. På ett positivt sätt, säger Björn Monnberg.

Hänvisar du nu till händelserna i den första semifinalen mellan BK-46 och Cocks?

– Jag hänvisar inte till något specifikt. Det är bara ... med tanke på att vi spelar handboll ska spelarna avgöra matcherna. Det är det jag är ute efter.

Björn Monnberg.
Bildtext Björn Monnberg vill inte se något onödigt gnabb i samband med finalerna.
Bild: Tomi Hänninen

Andreas Rönnberg kommenterar:

– Ingen aning vad han menar egentligen. Det är ju alltid på planen det avgörs. Inte har det varit något problem tidigare mot Dicken. Mot Cocks blev det ju rubriker efter en match, men var skulle matchen annars avgöras än på planen?

Har ni lämnat händelserna i den matchen bakom er?

– Absolut. Det visade vi redan i match två och tre mot Cocks. Jag går inte och funderar alls på det, säger Rönnberg.

Nyckeln för Dicken: tysta Karispubliken

Tränarna är ändå överens om att det kommer att bli intensivt på plan. Och trycket i hallarna både i Karis och Britas kommer också att vara rejält.

För BK-46 handlar det ändå om ett läge att frälsa den handbollstokiga orten med det första FM-guldet sedan 2006.

– Klart det är lite press på hela laget. Jag känner också av den personligen. Men jag är inte orolig alls. Vi spelar en bra handboll och har en bra go i laget, säger Rönnberg och fortsätter:

– Men den första matchen är jätteviktig. Det kan svänga mentalt om de tar oss på vår hemmaplan. Då blir förutsättningarna helt annorlunda. Om vi klarar av att hålla hemmaplansfavören så är vi svårslagna. Man märker på killarna att de tänder till då de får spela inför stor publik.

Karispubliken höll låda då BK-46 mötte Cocks i semifinalen - Spela upp på Arenan

För Dicken gäller det alltså samtidigt att slå BK borta minst en gång för att kunna ta guld.

– Hur vi ska göra det? Det är en bra fråga. Det finns inga klara svar. Men inte är det fråga om några trollkonster. Vi behöver bara få ihop det egna spelet och hålla en tillräckligt hög nivå, säger Monnberg.

Hur kommer det att gå då? Vilka är tränarnas tippningar?

– Inget svar på den frågan, konstaterar Monnberg.

– Jag vill inte spekulera, kompar Rönnberg.

Experten slår fast: Dicken måste ta efter Nico Rönnberg för att utmana

Då kollar vi istället med Yle Sportens handbollsexpert Birgitta "Bigo" Lindholm. Hon ser också BK-46 som klara förhandsfavoriter.

– Sett till hur de presterat i serien åtminstone, ser hon ändå till att understryka.

Lindholm, som själv tagit fyra FM-guld som tränare i damserien, är minsann medveten om att finaler inte går att jämföra med serielunken.

– Det blir mycket mer psykiskt, det är mycket som händer mellan öronen. Klarar BK:s nyckelspelare av pressen och stressen? Dicken har ändå spelat flera finalserier de senaste åren och har fördelen på sin sida med tanke på det här.

Birgitta Lindholm vid Kyrkslätts bänk under bronskampen 2021.
Bildtext "Bigo" tränar numera KyIF:s damer.
Bild: Handbollsförbundet/Tomi Hänninen/Newspix24

Problemet? Att det inte finns värst mycket mer som talar för helsingforsarna då man jämför finalisterna.

– BK har byggt upp ett samspel och ett lag som fungerar ihop bra. Visst gör Dicken det också, men på något sätt är inställningen och attityden skarpare i Karis. De går in på plan på att göra resultat på ett annat sätt, säger Lindholm.

Vad ska Dicken göra för att kunna utmana dem?

– De måste komma med något annat än Max Granlund. De kan ta efter Nico Rönnberg. Han är en vinnarskalle ut i fingerspetsarna. Den attityden skulle jag vilja se mer av i Dicken, säger Lindholm.

Diskussion om artikeln