Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bankdirektörens råd för osäkra tider: Ha kontanter hemma och åtminstone två betalkort

Bankkortsautomat
Bildtext Det är bra att ha åtminstone lite kontanter hemma, om kortet slutar fungera.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Direktionsmedlemmen vid Finlands Bank, Tuomas Välimäki, uppmanar finländarna att själva se till att de kan betala för matinköp och utnyttja sina betalkort också i tider då störningar kan förekomma.

I en blogg i tidskriften Euro&Talous skriver Välimäki att de finansiella tjänsterna är av kritisk betydelse för hela samhället. Det att betalningarna löper är en viktig del av vår vardag och kanske inte något man tänker på.

"Det är länge sedan som mitt betalkort inte godkändes eller att jag inte kunde logga in i min nätbank på grund av tekniska problem. Men nyheterna från Ukraina har på ett trist sätt gjort oss påminda om att vi också på 2020-talet måste förbereda oss för undantagsförhållanden."

Vilken service är viktig för dig?

Bankerna försöker på alla sätt se till att servicen fortsätter utan avbrott, men det finns inga 100-procentiga garantier, skriver Välimäki.

"Var och en ska nu för egen del fundera på vilken bankservice som är central för en själv, vilka funktioner man behöver varje dag. För mig är det viktigt att kunna betala mina inköp i butiken, att köpa varor på nätet och att identifiera mig i olika digitala tjänster."

"För butiksinköpens del har jag skaffat mig två betalkort från två olika banker och kortbolag. Också kontanter är bra att ha på fickan."

Vad gäller hur mycket kontanter man borde ha hemma säger Välimäki att det är de egna behoven som avgör.

"Det är ändå inte förnuftigt att gömma stora mängder sedlar under madrassen, men så pass mycket borde man ha till hands att förråden hemma kan kompletteras om betalkorten inte fungerar."

Mobilapp möjliggör kontoöverföringar i realtid

I näthandeln använder Välimäki både kort och kontoöverföringar som sker via en mobilapplikation.

"Det är bra att till exempel VR har tagit i bruk en mobilapplikation för biljettköp. Det betyder i praktiken kontoöverföringar i realtid. Jag hoppas det här betalsättet sprider sig."

Stark identifikation krävs i dag för de flesta digitala tjänster och enligt Välimäki är det skäl att skaffa sig bankkort i två banker och ha inloggningskoder för bägge korten.