Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fejknyhet om finska pansarvagnar spreds i Ryssland – statliga medier dementerade

Från 2022
Panssarivaunu kulkee hiekkaisella aukealla, jossa sitä kuvataan molemmilta puolilta.
Bildtext En video av pansarvagnar på ett tåg i Tammerfors spreds i Ryssland med påståenden om att vagnarna skulle vara påväg mot ryska gränsen. I själva verket rörde sig om en flytt till en övning. Bilden är tagen i Niinisalo 4 maj under försvarsmaktens pressdag.
Bild: Karri Laihonen / Yle

En bred rysk propagandakampanj mot Finland låter vänta på sig. Hittills är det bara enskilda fejknyheter som får spridning i Ryssland.

En video där en lång rad finska pansarvagnar transporteras med tåg genom Tammerfors fick häromdagen en stor spridning på sociala medier i Ryssland.

En rad mindre nyhetssajter med kopplingar till ryska trollfabriker var inte sen att publicera en fejkad nyhet där man påstod att pansarvagnarna var på väg mot östgränsen.

Fejknyheten gjorde gällande att Finland vill eskalera konflikten och att Ryssland därför tvingas till motåtgärder. Alla slutsatser baserades som vanligt på anonyma källor.

Videon kunde även ha utnyttjats av den statliga propagandan för att skapa en negativ Finlandsbild hos den ryska publiken.

Istället rann "skandalen" ut i sanden.

Dementier gick hem

Rysslands stora mediehus nappade inte på fejknyheten. Istället publicerade man sakliga notiser där finska försvarsmaktens dementier på Twitter citerades.

Försvarsmakten förklarade att videon nog var äkta, men att pansarvagnarna var på väg västerut mot Björneborg för att delta i militärövningen Arrow 22. En övning som Försvarsmakten har informerat om redan för flera månader sen.

Stora statliga medier som Tass och Ria Novosti gick ut med försvarsmaktens information. Det gjorde också landsomfattande tidningar som Kommersant och Rossijskaja gazeta, men även skvallerpress som Komsomolskaja Pravda och Life.

Svenska nazister?

En rysk påverkansoperation med Finland som mål har ännu inte sett dagens ljus. Men situationen kan snabbt förändras med tanke på Nato-debatten.

Sverige har redan fått en första känning.

För några dagar sen hängdes plakat upp vid några busshållplatser i Moskva där kända svenskar pekades ut som fascister.

Här fanns bilder på svenska nationalsymboler som Ingmar Bergman, Astrid Lindgren och Ingvar Kamprad. Samtliga stämplades som nazister på grund av några lösryckta citat.

Bakom aktionen stod en privat organisation med kopplingar till ryska politiker.

Ryskt militärflyg av modellen  TU-160 Blackjack eskorteras bort från brittiskt luftrum.

Fem exempel på hur hybridpåverkan kan se ut – så här skyddar du dig

Finsk Natoansökan befaras öka ryska påverkansförsök.

Bara konfrontation

En artikel i Financial Times fick igår ett stort genomslag i rysk media.

Enligt en anonym europeisk diplomat, som citeras i artikeln, skulle ett finskt och svenskt Natomedlemskap vara en provokation gentemot Ryssland. Ett uttalande som många ryska redaktioner inte var sena att betona.

I samma veva lyfte de ryska medierna fram det senaste uttalandet från Rysslands utrikesministerium.

– Ett medlemskap gör att dessa stater förvandlas till ett område av konfrontation mellan Nato och Ryssland, förklarade taleskvinnan Maria Zacharova. Är det detta som det svenska och finska folket verkligen strävar efter?