Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Elever i Cygnaeus skola tar lärarstrejken som ett extra lov: "Det är skönt att man får sova"

Uppdaterad 09.05.2022 11:24.
Matsalen i Cygnaeus skola i Åbo den 6.5.2022 under pågående lärarstrejk.
Bildtext Sjätteklassaren Lasse Wulff (framme till vänster) och hans storasyster Lotta Wulff från årskurs nio åt lunch i Cygnaeus skola på fredagen. Deras pappa, skolans rektor Nicke Wulff, var också på plats i matsalen.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Det var glada miner bland eleverna i Cygnaeus skola i Åbo när Yle Åboland besökte skolan vid lunchtid i fredags. Lärarnas strejk har gett barnen sovmorgnar och mer fritid – och det finns åtminstone en som hoppas att strejken aldrig tar slut.

Som att vara på semester.

Ungefär så beskriver elever i Cygnaeus skola vardagen under lärarstrejken i Åbo. Kommunalt anställda lärare i Åbo gick i strejk den 3 maj efter att kommunbranschens kollektivavtalsförhandlingar kört fast, och sedan dess har stadens skolor varit stängda för elever.

– Det är skönt att man får sova, och det har känts helt okej, säger Valter Lindman som går i fjärde klass i Cygnaeus skola.

Betyder det att du har tagit semester nu när lärarna har strejkat och skolan är fast?

– Jo, det är just vad det betyder.

Har du gjort annat än sovit?

– Inte så hemskt mycket egentligen.

Valter Lindman (till vänster) och Axel Kronberg i matsalen i Cygnaeus skola den 6.5.2022.
Bildtext Fjärdeklassarna Valter Lindman (till vänster) och Axel Kronberg kom på fredagen till Cygnaeus skola för att äta lunch.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Lindman säger att han inte gjort några skoluppgifter under lärarstrejken. Under dagarna har han för det mesta varit hos sina farföräldrar, men på fredagen kom han en sväng till skolan för att äta lunch med sin kompis Axel Kronberg.

Cygnaeus skola erbjuder lunch till eleverna också under strejken, men när Yle Åboland besöker skolans matsal är endast ett tiotal barn på plats. På matsedeln finns lasagnette, råriven morot och frukter.

Axel Kronberg har redan ätit klart medan Valter Lindman ännu tuggar på en banan. Också Kronberg går i fjärde klass, och enligt honom är det jättebra att skolan är stängd eftersom man då får vara ledig.

– Jag har varit hos min mormor och morfar, och också lite hemma, säger Kronberg.

Om Kronberg fick välja skulle lärarnas och kommunarbetsgivarnas arbetskonflikt gärna få fortsätta ett bra tag till.

– De borde aldrig komma överens, säger han med ett skratt.

Varför?

– Då är jag ledig.

Även syskonparet Lasse Wulff och Lotta Wulff tycker att det egentligen är ganska skönt med skolstängningen. Lasse Wulff går i sjätte klass i Cygnaeus skola medan Lotta Wulff går i årskurs nio i S:t Olofsskolan. Deras pappa Nicke Wulff är rektor för Cygnaeus skola.

Både Lasse och Lotta Wulff säger att de kunnat sova längre på morgnarna och tillbringa mer tid med kompisar under lärarstrejken.

– Jag kom faktiskt just på att jag har ett inlämningsarbete till tisdagen, så jag måste börja jobba på det. Men annars har vi inte fått några uppgifter över strejken, säger Lasse Wulff.

Lotta Wulff säger strejken erbjudit en möjlighet att slutföra skoluppgifter som blivit på hälft tidigare, men hon har också passat på att sova extra mycket och träffa kompisar.

– Lite konstigt är det ju eftersom jag aldrig varit med om något sådant här tidigare, men det känns lite som ett extra lov, säger hon.

Vad tänker du om att lärarna strejkar?

– Inte tänker jag väl så mycket om det. Det har pratats jättemycket om det men det pratet har varit jätteytligt, så jag har inte riktigt förstått vad det hela handlar om.

Matsalen i Cygnaeus skola i Åbo den 6.5.2022 under pågående lärarstrejk.
Bildtext Fredagslunchen i Cygnaeus skola i Åbo bestod av lasagnette, råriven morot och frukt.
Bild: Mikael Piippo / Yle

Cygnaeus skolas rektor Nicke Wulff säger att det varit väldigt tyst på skolan under lärarstrejken. Själv har han varit på plats för att utföra rektorssysslor och se till att de elever som kommer in vid lunchtid får mat.

– Jag hör inte till facket och fast jag kanske skulle kunna tänka mig att strejka av solidaritet känns det lite fel när man inte är medlem. Så jag är här och gör annat i stället.

Wulff säger att signaler från eleverna tyder på att många tycker att det varit skönt att inte behöva komma till skolan.

– Fast nu har jag börjat höra att det är lite tråkigt också, och det förstår jag. Om man är ensam hemma på dagarna börjar nog charmen av att få vara hemma sina efter fyra-fem dagar.

Nicke Wulff säger att lärarstrejken och skolstängningen självklart har en inverkan på elevernas skolgång, men han är ändå inte orolig.

– Inlärningsmässigt tror jag inte att vi tappar så där väldigt mycket. Vi talar nu om fem dagar, vilket är jämförbart med en lite längre influensa än normalt. Jag tror inte att vi på grund av det här kommer att se inlärningssvårigheter, inlärningsglapp eller luckor i inlärningen.

Rektor: "Det är väldigt tyst i skolan under lärarstrejken" - Spela upp på Arenan

Elever i Cygnaeus skola kommenterar lärarstrejken - Spela upp på Arenan