Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rättegången i den nymanska stiftelsehärvan börjar – tre personer står åtalade

Från 2022
Större gårdsbyggnad med hav i bakgrunden.
Bildtext Kofverhag gård såldes för drygt tre år sedan till ett investeringsbolag. Bilden på huvudbyggnaden är från maj 2017.
Bild: Yle/Tove Virta

Rättegången mot tidigare beslutsfattare i de så kallade nymanska stiftelserna börjar i Västra Nylands tingsrätt i dag (9.5).

Tre personer står åtalade för grovt bokföringsbrott. Behandlingen börjar med en förberedande session i Esbo. För själva rättegången, eller huvudförhandlingen, har tingsrätten reserverat sex dagar.

De nymanska stiftelserna, Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse, grundades för att samla in och dela ut pengar till allmännyttiga ändamål.

Men efter paret Hjördis och Trygwe Nymans död gick största delen av pengarna i stället till driften av Kofverhag gård i Hangö och till olika rättsprocesser som ska ha gynnat dem som hade makten i stiftelserna. Kofverhag gård var makarna Nymans hem.

Patent- och registerstyrelsen PRS reagerade 2017 på misskötseln av de nymanska stiftelserna. Tidningen Hufvudstadsbladet hade före det i flera år rapporterat om obefintlig utdelning av pengar ur stiftelserna.