Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa stad driver campingen på Ekudden själv för femte sommaren – stadsdirektören: "Ingen gör det lika bra som vi"

Ett capingområde med några husbilar i bakgrunden och en sandväg som går ner till vattnet.
Bildtext Lovisa stad vill se till att campingen håller hög kvalitet under bostadsmässan och letar därför inte aktivt efter ny företagare. Arkivbild från sommaren 2020.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Lovisa stad tog tillfälligt över campingområdet på Ekudden sommaren 2018, eftersom man inte lyckades hitta en ny företagare. Campingen fortsätter i stadens regi lite till.

Lovisa stad hyrde tidigare ut campingplatsen på Ekudden åt en företagare som slutade efter ett gräl med staden.

De nya företagarna som skulle driva campingen sommaren 2018 drog sig ur i sista stund och då fick staden själv ta över.

Den dåvarande utvecklingsdirektören Sten Frondén sa i en intervju för Yle Östnyland att staden skulle driva campingen åtminstone ett par år till och göra de förbättringar som behövdes på området innan den hyrs ut igen.

Nu drivs campingen av staden redan för femte sommaren i rad.

– Det verkar vara så att ingen kan göra det lika bra som staden själv. Vi märkte det när vi tog över och sedan dess har staden bara gjort det ännu bättre, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

Han förklarar att Lovisa stad försökte ge över campingen till en företagare på nytt utan att få in ansökningar eller förslag på koncept som skulle ha varit tillräckligt bra.

Vi vill försäkra oss om att nivån är tillräckligt hög under bostadsmässan 2023

― Jan D. Oker-Blom

Tröskeln att hitta en företagare som kan sköta Ekudden lika bra är därför hög, konstaterar Jan D. Oker-Blom.

– Vi skulle förstås gärna se att en sådan dyker upp en dag. Jag håller fast vid att det inte är staden som ska driva turism- och inkvarteringsverksamhet i det långa loppet, sett ur ett tioårsperspektiv.

Eftersom staden hållit på så här länge så har man ändå kommit fram till att det är bäst att fortsätta med campingen i egen regi åtminstone den här sommaren och sommaren 2023.

– På det sättet försäkrar vi oss om att verksamheten är på tillräckligt hög nivå under bostadsmässan utan att det precis har skett stora förändringar, säger han.

Lyckat att ungdomsverkstaden har hand om campingen

Staden har gjort en del uppdateringar på Ekudden och mer utvecklingsarbete görs hela tiden. Enligt Oker-Blom handlar det inte om stora summor men målet är att upprätthålla och höja standarden ännu mer.

Sedan är det upp till politikerna att fundera på nästa steg när de är redo, säger han. Han tror ändå att något slags process kan sättas i gång tidigast hösten 2023.

– Senast hösten 2024 eller 2025 borde vi göra det, för att åtminstone pröva om det finns företagare med rätt ambitionsnivå som vill ta över.

Ett ljusblått trähus.
Bildtext Lovisa campingområde ligger på Ekudden nära centrum. Det är ett historiskt område. Arkivbild från 2020.
Bild: Yle / Rebecka Svedberg

I praktiken har stadens ungdomsverkstad Lilla Petters gård skött om det praktiska på campingen de senaste somrarna.

– Det är kanske en av nycklarna till att det har gått så bra eftersom de har gjort ett så gott jobb, säger stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. Det har varit bra sysselsättning för dem och gett fina resultat så det har varit en win-win-situation.

En reform som betyder att kommunerna tar tillbaka en stor del av sysselsättningstjänsterna av TE-byrån är ändå på gång och kan leda till förändringar också vad gäller hur campingen drivs.

– Därmed tycker jag att det är logiskt att titta på 2024 och 2025 för att kunna göra en mer bestående och större ändring och ta in en företagare igen. Det är i alla fall min vision i det här skedet.

Besökare mest på veckosluten i början

Lovisa camping öppnade redan den 29 april, vilket är ganska tidigt. De flesta andra campingplatser öppnar först i maj eller juni. Yle Östnyland får en kort pratstund med teamledare Roya Ahrari från ungdomsverkstaden Lilla Petters gård.

– Vi har haft ganska bra med besökare redan nu med tanke på att vi är så tidigt ute. Mest på veckosluten eftersom folk ännu jobbar under veckan, säger Ahrari.

Sommaren är delvis fullbokad redan, speciellt kring midsommar och då Lovisa historiska hus ordnas i augusti.

Det är trevlig omväxling för dem att få vara ute i naturen efter att ha jobbat inomhus hela vintern

― Roya Ahrari

Ahrari bekräftar också att det görs små förbättringsarbeten på campingen hela tiden.

– Servicebyggnaden som vi hoppades skulle vara klar redan till den här säsongen blir försenad och börjar byggas i höst som det ser ut nu. Behovet är stort, eftersom vi behöver fler duschar och toaletter för kunderna då besökarantalet stiger.

Ungdomarna från sysselsättningsverkstaden trivs bra på campingen, säger Roya Ahrari.

– Det är trevlig omväxling för dem att få vara ute i naturen och solskenet och träffa människor eftersom de mest jobbar inomhus vid verkstaden om vintern. Jag tror de är nöjda med att få vara utomhus i en lite annorlunda miljö.

Diskussion om artikeln