Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Hälsovården får 10+ men avsaknaden av en brygga väckte mest diskussion på byakväll i Pernå

Pernåbor sitter och lyssnar till Lovisa stads tjänstemän i föreningshuset Höganås.
Bildtext Föreningshuset Höganås i Pernå kyrkoby stod värd för Lovisa stads första byakväll för i år.
Bild: Hanna Othman / Yle

På torsdag kväll ordnade Lovisa stad en byakväll i Pernå kyrkoby och bjöd in alla intresserade.

Hela fjorton av stadens tjänstemän var på plats för att svara på Pernåbornas frågor och höra vad invånarna går omkring och funderar på.

Många av de saker som lyftes upp var konkreta förändringsförslag, men allt det som försvunnit från byn påtalades också.

– I 59 år har jag betalat skatt först till Pernå och nu Lovisa. De har fört bort allt från byn så jag måste komma och lyssna om det alls finns något de tänker hämta hit, säger Tom Grönqvist som kommer ihåg tiden då det fanns tre butiker i kyrkobyn.

Han saknar extra mycket bryggan som förr stod vid Bästons badstrand. Den fördes bort för tio år sedan och ersattes aldrig med något.

Grönqvist är helt tydligt inte den enda som saknat en brygga vid sandstranden och flera av byborna vill berätta för tjänstemännen hur viktigt det skulle vara att få bryggan tillbaka.

Föreningshuset Höganås i Pernå kyrkoby.
Bildtext Åsikter och önskemål levererades till Lovisas tjänstemän i Höganås på torsdag kväll.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Det är en underbar strand för barnfamiljer, det är långgrunt på ena sidan och där kan barnen simma i fred. Men det blir snabbt bråddjupt och förr var bryggan en markör för var det var säkert för barnen, säger Jonna Hinttaniemi.

– Jag är med i Folkhälsan i Pernå och vi ordnar simskola där. Med tanke på att där är väldigt mycket barn två veckor varje sommar så skulle bryggan vara befogad, säger Paula Henriksson.

Infrastrukturchef Markus Lindroos svarar att staden då för tio år sedan gick igenom alla stadens badstränder och tog bort några bryggor som ansåg vara i dåligt skick eller liknande. Byborna håller inte med om att deras brygga var i så dåligt skick att den skulle ha behövt tas bort.

– Jag kan inte nu lova en ny brygga, men klart det kan utredas, säger Lindroos.

Lovisas infrastrukturchef Markus Lindroos.
Bildtext Många frågor riktades till infrastrukturchef Markus Lindroos.
Bild: Hanna Othman / Yle

För två år sedan stängdes Pernå kyrkoby skola och daghemmet Lekgården. De som var på plats på byakvällen verkade inse att man inte så där bara kan dra tillbaka det beslutet, men nämnde ändå att de fortfarande tycker att det är synd att det gick som det gjorde.

Paula Henriksson har tre små flickor och har ändå varit nöjd med skolan i Forsby.

– Vi drabbades av beslutet, men vi har varit nöjda. Speciellt gällande skolan så tänker min man och jag att det finns underlag för en fin skolgång i en större skola där det finns fler lärare och fler kompisar, säger Henriksson.

Barnen erbjuds dessutom skolskjuts till skolan. Ett daghem i byn saknar hon mera.

Lovisa stads tjänstemän sitter runt ett bord och lyssnar.
Bildtext Hela 14 tjänstemän var på plats, bland dem utbildningschef Timo Tenhunen, chef för småbarnspedagogik Sofia Hoff och kultur- och turismkoordinator Nina Wiklund.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Jag tycker det är synd att det står ett friskt och fint daghem tomt när vi har så många barn som nu måste gå i dagis i baracker i Lovisa.

Kultur- och turismkoordinator Nina Wiklund var den enda som lovade hämta någonting nytt till Pernå. Hon berättade att Lovisa har flera idéer som siktar på att lyfta fram byns kändis Mikael Agricola.

Pernå Perchele är ett treårigt projekt som startar hösten 2022 och presenterar Agricolas liv i nytt ljus. Förutom stadens kulturväsen, museum och bibliotek är också en biträdande professor vid Aalto-universitetet med i projektet.

Jonna Hinttaniemi, Minttu Henriksson och Paula Henriksson.
Bildtext Pernåborna Jonna Hinttaniemi, Minttu Henriksson och Paula Henriksson var glada över att en byakväll ordnades.
Bild: Hanna Othman / Yle

Det blir mycket fokus på Pernå kyrka, men också på att exempelvis bättre lyfta fram Agricolarutten som man kan promenera i kyrkobyn. I planerna finns bland annat en karta som man kan skriva ut.

– Det är bra. Vi tsuppar direkt bara vi vet var vi ska tsuppa, utbrast en av deltagarna.

Sofie Klawér-Kallio som är servicechef för tjänster för seniorer berättade att de hoppas kunna ha öppna dörrar i servicehuset Lyckan vid något skede då coronaläget tillåter. Lyckans tillbyggnad stod klar i december 2020 och renoveringen av gamla delen blev färdig under våren 2021.

– Min mamma var sina två sista månader där och det var en bra tid. Den gamla delen som renoverats är jättefin och där finns stora rum, säger Jonna Hinttaniemi.

Sofie Klawér-Kallio och Jaana Iivonen sitter vid ett bord.
Bildtext Servicecheferna Sofie Klawér-Kallio och Jaana Iivonen var på plats.
Bild: Hanna Othman / Yle

– Hälsovården i Lovisa får 10+! utbrister en av de äldre herrarna som satt sig längst bak i salen.

Ungefär två dussin Pernåbor hittade till byakvällen på Höganås. En kväll som behövdes, enligt dem som var på plats.

– För det första var det roligt att träffa byborna. För det andra finns det ett behov att påverka och då är det bra att det erbjuds en chans för dem som vill göra det, säger Paula Henriksson.

En enkät som Lovisa stad nyligen gjort bland invånarna visar att många upplever att de inte kan påverka tillräckligt. På en skala från 1 till 5 blev medeltalet 2,6 då Lovisaborna fick frågan “upplever du att du kan påverka frågor som berör dig själv?”