Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hunden Lissu ska skrämma bort gäss i Vasa – staden har tidigare testat ljudeffekter och stängsel för att hålla bort fåglarna

Uppdaterad 09.05.2022 07:57.

Schäferhunden Lissu har fått sommarjobb på Vasa stad. Uppdraget är att skrämma bort vitkindade gäss från stränder och parkområden vid Metviken och Sandviken.

Om gässen störs regelbundet borde de lära sig att hålla sig undan, tror hundägaren Jarmo Latvala.

– Hunden är kopplad, vi går så nära gässflockarna att de känner sig obekväma och flyger iväg, säger Latvala som jobbar som serviceansvarig på Vasa stad.

Han och Lissu rör sig några gånger per dag på det aktuella området. De inledde sitt uppdrag i mitten av april, och enligt Latvala har jobbet redan gett resultat.

– Gässen har bytt ställe, de har synts vid Vasklot på Paradisön.

Metviken och Sandviken är inga viktiga områden för gässen så för att skrämma bort dem behövs inget undantagslov.

Enligt Latvala gillar Lissu att vara ute och spana på gäss.

– Hon är intresserad av allt som rör sig, och är enkel att styra mot flocken.

Lissu får ändå inte följa efter fåglarna längre sträckor och får heller inte skälla. Som lön får hunden mat och lekstunder.

Goda erfarenheter i Karleby

I Karleby testade staden samma metod på gässen vid Havsparken år 2019. Försöket gick bra och från att det fanns hundratals fåglar på området blev de betydligt färre sommaren 2020, kring ett tiotal. Metoden har också testats i huvudstadsregionen med goda resultat.

Vitkindade gäss anländer ofta till parker och stränder i stora flockar och de lämnar efter sig spillning.

– Enda lösningen är att gässen spenderar sin tid någon annanstans.

En hund räcker inte för att få bort problemet med gäss. Men det är ett sätt av flera. Vem som helst får ändå inte börja skrämma fåglar.

Enligt NTM-centralen ska den som gör det vara anställd av staden och ha utbildning i att träna hundar. Latvala har tidigare tränat polishundar.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Juuso Kääriäinens artikel Saksanpaimenkoira Lissu työskentelee kaupungilla pitääkseen valkoposkihanhet loitolla puistoista på finska Yle. Översättning och bearbetning Ida-Maria Björkqvist.