Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Finlands ambassadör i USA: "Vår relation med Ryssland söker nu sin form"

Uppdaterad 07.05.2022 21:40.
Mikko Hautala i kostym sitter vid ett bord. I bakgrunden USA:s flagga.
Bildtext Mikko Hautala intervjuades i Yles morgonetta.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Finlands relation med Ryssland är nu i ett slags limbo då Finlands säkerhetspolitiska linje sannolikt kommer att ändra. Det slår Mikko Hautala, Finlands ambassadör i USA, fast i en intervju i Yles morgonettan.

Mikko Hautala är en av Finlands mest erfarna diplomater. Före sin post i USA har han varit ambassadör i Ryssland. Han har också tjänstgjort vid ambassaden i Ukraina. Med det perspektivet analyserar han relationen mellan Finland och Ryssland då det ter sig allt mer sannolikt att Finland ansöker om medlemskap i försvarsalliansen Nato.

– Det är klart att relationen inte kommer att bli den samma som den var före den 24 februari. Vi upprätthåller fortfarande kontakten och vår gräns med Ryssland är ett faktum. Det återstår att se hur Ryssland reagerar på att Finlands säkerhetspolitik sannolikt kommer att ändra. Just nu är relationen i ett slags limbo, säger Hautala.

Starkt amerikanskt stöd för ett finländskt Natomedlemskap

Som ambassadör i USA har Hautala en central roll i att förklara Finlands situation för beslutsfattare i USA. Där är det senaten som fattar beslutet om att ratificera Finlands medlemskap i Nato. För det behövs en två tredjedelars majoritet i senaten, förutsatt att Finland ansöker om medlemskap.

– Det finns ett starkt stöd i bägge partierna för Finlands medlemskap. Knappast är det ändå helt enhälligt, för det har alltid funnits enstaka senatorer som stretar emot.

På hösten ordnas mellanårsval i USA, men det påverkar knappast senatens inställning i frågan, enligt Hautala. Hautala för fram i USA det han kallar "detaljer om Finland som inte alla i USA känner till".

– De avgörande detaljerna är vårt starka försvar, att vi verkligen producerar säkerhet och att vi ingalunda är hjälplösa, utan vi är rätt starka och det är ett bra utgångsläge. Dessutom har vi bland de starkaste demokratierna i världen. Vi har minst korruption i världen, vilket spelar en stor roll i USA, förklarar Hautala.

Avsaknad av Rysslands hybridpåverkan förvånar

Hautala har tidigare varit ambassadör i Ryssland, och känner därmed till hur rysk hybridpåverkan fungerar. Han är i dag förvånad över att Ryssland inte har inlett en massiv informationspåverkanskampanj mot Finland i och med Natodebatten som pågår här.

– Jag har ingen information om vad det beror på, men det kan ha att göra med att Rysslands fokus är på annat håll, eller så beror det på att en omfattande kampanj inte skulle spela någon roll, en sådan skulle bara motivera finländarna ytterligare, säger Hautala.

Han påminner ändå om att finländare ska vara beredda på att Ryssland kan gripa till alla tänkbara metoder för att påverka opinionen i Finland.

– Disinformation kommer i praktiken att vara ett faktum, och eventuellt kan vi också se andra sätt som Ryssland markerar sin åsikt med, säger Hautala.

All vår rapportering om Natofrågan hittar du här.

(Rättelse kl. 21.40. Mikko Hautala har tjänstgjort vid ambassaden i Ukraina, men han var inte ambassadör där vilket vi felaktigt först skrev.)