Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Säsongens tyngsta match, då förlorade BK-46 för första gången i Karis – Dickens storskytt efter sköna finalstarten: "Känns som vårt år"

Från 2022
Max Granlund och Filip Söderlund under säsongen 2020-2021.
Bildtext Föga förvånande var Max Granlund bäste målskytt i första handbollsfinalen.
Bild: Handbollsförbundet/Kalle Parkkinen/Newspix24

Obesegrat i Karis hela säsongen. Men då finalserien öppnade gick BK-46 på sin första hemmaförlust mot Dicken. "De höll huvudet kallt", säger Andreas Rönnberg.

Var det finalnerver? Åtminstone var det inte samma tryck i BK-46 då finalserien mot Dicken startade.

Hemmalaget sov i början av båda halvlekarna – gästerna skapade luckor och vann också första finalen med 27–24. När det gällde som mest åkte BK-46 på säsongens första förlust i Karis.

– En otroligt bra känsla, det här är jätteviktigt för oss. Vi har varit i många finaler – och en bättre start kan man inte begära, säger Max Granlund till Yle Sporten.

Dicken är i fjärde raka finalen, och det här var bästa tänkbara start om planen är att ta första guldet sedan 1993.

– Det här känns som vårt år. Det här kan vara sista säsongen på länge i Dicken för egen del, det är klart att jag vill göra allt, säger Granlund – klar för spel i Sverige nästa säsong.

Plockar fram nycklar

Som vanligt var Granlund tongivande i Dickens offensiv. Han har haft små skadeproblem, men påstår att de inte påverkar alls. Åtta fullträffar i Karis är bra bevisföring för det.

– Jag är i form, men det blir hett och svettigt när det är fullpackat med folk här. Vissa gånger var det bara att blunda och skjuta. Det är inte enkelt att få bollen dit man vill. Man måste spela smart.

I dag vann laget som var kyligare

Max Granlund

Smarthet och kyla var nycklar i final ett, tycker Granlund.

Bland annat hemmalagets profilspelare Nico Rönnberg gick het som en bastukamin stundtals.

– I dag vann laget som var kyligare, säger Granlund.

"Jagade hela matchen"

Inför finalserien rankades BK-46 som relativt klar förhandsfavorit. De har gått fram som en ångvält, vann cupen och hade fördel av finalstart i Karis.

Nu är den fördelen ett minne blott.

BK-tränaren Andreas Rönnberg är inte nöjd.
Bildtext Andreas Rönnbergs BK-46 gick miste om hemmafördelen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

– Vi tvingades jaga hela matchen. Dicken spelade bra, precis som de brukar och de är trygga i det. De höll huvudet kallt, säger BK-46:s tränare Andreas Rönnberg till Yle Sporten.

– Vi har viljan, men är inte så smarta som vi borde vara i vissa perioder av matchen.

Borde BK-46 gjort byten?

Rönnberg pekar på individuella misstag både offensivt och defensivt i början av halvlekarna. BK-46 lyckades repa sig båda gångerna och var ett mål efter med några minuter kvar av andra halvlek, men Rönnberg tycker att han kunde ha agerat tidigare.

– Vi blev ganska stillastående och hade svårt att göra mål. Alla på nio meter blir lite för själviska. De vill mycket, men vi fick inget flyt. Vi kanske borde ha bytt och testat något annat.

– Samtidigt är det våra spelare på nio meter som brukar kliva fram. Vi har gärna de vinnartyperna på planen när det ska avgöras.

Nu lyder frågan: Är BK-46 fortfarande guldfavorit?

– En förlust och det svänger. Vi får bita i det sura äpplet och försöka kvittera på onsdag.

Herrarnas handbollsliga

Final 1/5:

BK-46–Dicken 24–27 (13–13)

BK-46: Nico Rönnberg 7, Linus Sjöman 6, Markus Viitkar 2, Sebastian Säkkinen 2, Robin Sjöman 2, Oscar Kihlstedt 2, Miska Henriksson 2, Janne Korpimäki 1.

Dicken: Max Granlund 8, Filip Söderlund 6, Anton Rémy 3, Armi Pärt 3, Benny Broman 3, Thomas Hollfast 2, Timmy Thor 1, Joacim Broman 1.

Publik: 855.

Dicken leder med 1–0 i matcher. Nästa final spelas i Britas bollhall på onsdag.

Diskussion om artikeln