Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Elokapina demonstrerade vid Helsingfors-Vanda flygplats – polisen grep 28 personer

Från 2022
Uppdaterad 07.05.2022 17:33.
Demonstranter sitter framför säkerhetskontrollen.
Bildtext Demonstranter blockerade en säkerhetskontroll innan polisen bar bort dem.
Bild: Lehtikuva / Seppo Samuli

Miljörörelsen Elokapina demonstrerade på Helsingfors-Vanda flygplats. Demonstranter blockerade grindarna till en säkerhetskontroll vid terminal två. Polisen flyttade på dem som inte ville lyda order.

– En del av demonstranterna lydde polisens order och flyttade sig från säkerhetskontrollerna, säger kommissarie Jere Pääkkönen från Polisen i Östra Nyland till Yle Uutiset.

Vid 16-tiden meddelar polisen att de flyttat bort demonstranterna som vägrat skingra sig från säkerhetskontrollen, ungefär 20 stycken. De har också gett demonstranterna en till order om att flytta sig till en mer lämplig plats.

De som inte har följt order har gripits. Enligt polisen rör det sig om 28 demonstranter, som misstänks för tredska mot polis och för brott mot offentlig frid.

Vid 17-tiden på lördagen meddelar polisen att alla demonstranter avlägsnats från flygplatsen och att demonstrationen är över.

Enligt polisens uppskattningar befann sig 40–50 demonstranter på flygplatsen, både inne och utanför.

Elokapina krävde bland annat att den finländska flygtrafiken ska minska avsevärt.

På fredagen demonstrerade Elokapina på Mannerheimvägen i Helsingfors. Polisen grep 65 demonstranter som blockerade trafiken och inte lydde förskingringsorder.

Enligt flygplatsens operatör Finavia har alla passagerare hunnit till sina flyg i tid, trots demonstrationen. Terminalen öppnade en till säkerhetskontroll då demonstrationen började.

Källa: STT, Yle Uutiset