Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Segerdagen är Putinregimens viktigaste grundbult – vad blir Rysslands nästa drag i Ukraina?

Från 2022
Rysslands president Vladimir Putin sitter vid ett arbetsbord och håller i ett vitt häfte.
Bild: Mikhail Klimentyev / AFP

På måndag firar Ryssland segern över Nazityskland i andra världskriget. En helgdag som Putinregimen utvecklat till en militaristisk kult det senaste decenniet. Men i år är allt annorlunda.

Under sovjettiden var festligheterna kring den 9 maj befriade från den kommunistiska ideologin. Det var en helgdag då vanligt folk istället kunde hedra det personliga minnet. En dag när man mindes en nära i familjen som stupat.

Omkring 27 miljoner sovjetmedborgare miste livet under andra världskriget. Den här traditionen återuppväcktes för tio år sen när en gräsrotsrörelse skapade “den odödliga brigaden”. En tradition där vanligt folk gick ut på gator och torg med ett foto på sina anhöriga som stupat.

Redan nästa år kapade Putinregimen det folkliga initiativet. Precis som man kapade hela segerdagen. Regimen utvecklade ett eget recept för den 9 maj: aggressiva militärparader blandat med storrysk nationalism.

Krig är fred

Den 69-årige tjänstemannen Vladimir Putin äger ingen politisk övertygelse. Han är inte ens medlem i ett parti.

Sedan år 2008 har han byggt upp en slags ideologi där segerdagen är central. En ideologi där dagens Ryssland “än en gång” räddar världen från nazismen och där det ryska samhället ska befinna sig i ett ständigt tillstånd av konflikt och krig.

På måndag ställer sig president Putin på Röda torget i Moskva för att sin vana trogen inspektera den ryska arméns styrkedemonstration.

Men årets segerdag har en helt annan laddning. Ryssland krigar på nytt. Den här gången i Ukraina. Och armén har ingen seger att visa upp.

Tidigare har de flesta ryssar kunnat enas kring segerdagen. I år har invasionen av Ukraina splittrat det ryska samhället. Det här trots att opinionsundersökningar visar ett starkt stöd för Putins anfallskrig. I år riskerar segerdagen avslöja en djup splittring i landet då många planerar bojkotta alla festligheter eftersom landet bombar Ukraina. Putin ska som vanligt hålla tal på Röda torget. Ett tal som det kretsar många spekulationer kring.

Allmän mobilisering?

Förväntningarna på måndagens tal är stora. Många räknar med nya signaler om Putins egentliga mål med invasionen av Ukraina. Och det förekommer många rykten och gissningar.

Presidenten hade kanske hoppats kunna ge en ny militär seger åt det ryska folket den 9 maj. Men invasionen har inte gått enligt planerna. Putin har inte ens uppnått det senast uttalade målet: att erövra regionen Donbas.

En populär teori gör gällande att Putin tänker formellt förklara Ukraina krig. Officiellt för Ryssland inget krig i Ukraina, utan man kallar det en specialoperation.

Eftersom Ukraina har lyckats stoppa den ryska offensiven menar många att Putin tvingas lösa problemet genom att utlysa krigstillstånd och införa allmän mobilisering.

– Struntprat, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov när han kommenterade ryktena.

Andra betonar att en mobilisering inte är populärt bland befolkningen och skulle ses som ett totalt misslyckande av presidenten.

Seger och hot

Eftersom landet firar segerdagen måste regimen ändå kunna lyfta fram en seger i Ukraina.

Den sönderbombade staden Mariupol har lyfts fram i sammanhanget. Moskva arrangerar sannolikt ingen militär parad bland ruinerna, men det har varit tal om någonslags tillställning i staden som presidenten kunde utnyttja.

Narrativet i de ryska medierna handlar ständigt om hur den ryska armén befriar Ukraina från “nazister”. Erövringen av Mariupol skulle kunna målas upp dom en ny delseger över nazismen.

En annan teori är att Putin förklarar att de ukrainska regionerna Luhansk och Donetsk nu blir en del av Ryssland.

Andra förväntar sig nya kärnvapenhot från Putins sida. Moskva skulle kräva att Ukraina kompromissar i fredsförhandlingarna om landets territoriella integritet. I annat fall börjar Moskva använda ännu dödligare vapen i kriget.

Det finns även de som menar att Putin förklarar kriget slut eftersom segern är nådd. Det här trots att alla fredssymboler är bannlysta på måndagen.