Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gunnel Sjöblom har öppnat upp sitt hem för 200 barn – fick medalj av presidenten

Från 2022
Uppdaterad 08.05.2022 16:46.
En kvinna och en man som sitter i ett kök.
Bildtext Tvåhundra barn har under kortare och längre tider haft sitt hem hos Gunnel och Gösta Sjöblom i Nars i Pedersöre.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Gunnel Sjöblom i Pedersöre är en av de kvinnor som på söndag fick ta emot morsdagsmedalj i Ständerhuset i Helsingfors. Gunnel Sjöblom har tagit emot och fostrat tvåhundra barn i sitt hem i Nars i Purmo.

På morsdagen delade republikens president ut morsdagsmedalj till kvinnor som utmärkt sig som fostrare av barn och unga.

Medaljen är av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros orden.

En av de 30 kvinnor som fick ta emot medaljen är Gunnel Sjöblom i Pedersöre. Hon har tillsammans med maken Gösta under trettioårs tid tagit emot 200 barn i sitt hem, för längre och kortare perioder.

– Man måste ge barnen kärlek och omsorg, och vara rättvis, får en något, så måste de andra få det samma. Alla ska behandlas lika och ingen får bli utan, säger Gunnel.

Gunnel Sjöblom säger att de gäller att få barnen att trivas. I hemmet i Nars har det som mest suttit 12 barn kring middagsbordet. Hos Sjöbloms har de fått leka, cykla, meta och simma i sjön, och tillsammans med Gunnel har barnen grillat korv och byggt kojor i skogen.

En del barn har bott hos paret i längre tider och gått i skola, simskola och konfirmerat sig. Andra barn har stannat över sommaren.

Utan Gösta hade det inte varit möjligt säger Gunnel Sjöblom.

– Ens livskamrat måste vara med på det.

Gösta Sjöblom säger att han känner tacksamhet över att barnen velat bo hemma hos dem. Det har varit givande och roligt att få ha barnen hos sig.

Niclas Sjöskog är den som lämnade in förslaget om att Gunnel Sjöblom skulle belönas för sina insatser som fostrare. Ett förslag som genast stöddes av kommunstyrelsen i Pedersöre.

Gunnel Sjöblom

9:08