Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Intressanta lopp i terräng-FM – Blomqvist medaljfavorit på 4 kilometer

Från 2022
Uppdaterad 08.05.2022 12:15.
Programmet är inte längre tillgängligt

Två välmeriterade SFI-löpare tilldrar sig idag alldeles speciell uppmärksamhet på terrängarenan i Nakkila invid Björneborg. För att det är så mycket av äntligen i luften. För att form och hälsa nu är så hoppingivande.

Löparna heter Camilla Richardsson och Nathalie Blomqvist. För Camilla blir det ett slags genrep inför tiotusenmetersloppet i London sex dagar senare. För Nathalie, som också hon haft en tryggt fungerande träningssäsong, lär söndagen också vara början på en ny fas i karriären.

Camilla Richardsson har meddelat att det är slätlöpning som nu ska gälla. På hög nivå. Helst på bana. Ett mål är att så snabbt som möjligt klara EM-gränsen på såväl 10 000 som 5 000 meter. I "reservgrenen" maraton har hon klarat gränsen.

I terräng-FM:s första gren idag, damer 10 km, kommer förmodligen Johanna Peiponen att bjuda Richardsson på högt tempo från början. Tian finns på programmet för tredje gången och för Richardsson är det premiär. Från tiden då 6 km var damgren har hon två guld och två silver.

Blomqvist utmanas av Mäki

Nathalie Blomqvist löper, precis som ifjol, i 4-kilometersloppet sent på eftermiddagen. Där försvarar hon segern. Förra våren i Joensuu gick hon en stark duell med Kristiina Mäki, som då var relativt nybliven mamma.

Efter det har Mäki, för Tjeckien i OS, varit nere på 4.01 på 1 500 meter och på det hela taget överträffat sina tidigare meriter. Mäki är nu ute efter FM-revansch. Att de här två går loss, tidigt, är väldigt sannolikt.

Det stora finländska juniornamnet, Ilona Mononen, väljer att löpa med sina jämnåriga i 19-årsklassen. En bidragande orsak är att lagtävlingarna värderas högt i grenen terränglöpning.

Nathalie Blomqvist i terräng-FM.
Bildtext Nathalie Blomqvist.
Bild: Jami Ivanoff/All Over Press

Helander favorit i herrloppet

Den 2 km långa banan, som ringlar runt vid idrottscentret i Nakkila med Kumo älvs vilda vårström alldeles intill, är av en särpräglad typ. Stadig botten att löpa på hela vägen är det visserligen, men annars ger den stor variation.

Också herrarna har numera 10 km och 4 km som distanser. Allra mest intressant verkar unga Eemil Helanders lopp på 4 km att bli. Han väljer alltså att tävla i herrklass och eftersom Topi Raitanen förbereder sig på annat håll för hinderloppet i Doha nästa vecka är Helander till och med främsta favorit.

Oviss i ännu högre grad är den långa herrdistansen, där Antti Ihamäki och Jarkko Järvenpää igen mäter vårformen mot varandra.

Den juniorklass som den här gången nämns mest är pojkar 19 år, där den av Juha Väätäinen tränade huvudstadskillen Karlos Kemppaala möter det plötsliga stjärnskottet fån Vieremä, Mikko Kauppinen.

Hela FM-söndagen i Nakkila med alla 12 tävlingslopp från start till mål kan man följa med på Arenan. Sändningen som startar klockan 10.55 saknar referat men i den ingår samtliga intervjuer, på finska eller svenska, som görs under dagen.

Klockan 16.00 sänds ett sammandrag i TV2 som kommenteras på svenska av Leif Lampenius.

Programmet är inte längre tillgängligt
Terräng-FM i friidrott (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln