Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Eleverna i Korsholms högstadium ser fram emot Stafettkarnevalen efter pandemipausen: "Målet är såklart medalj"

Från 2022
Uppdaterad 09.05.2022 07:55.

Om knappt två veckor är det dags för Stafettkarnevalen igen, efter en pandemipaus på två år. I Korsholms högstadium tränar man för fullt och ser fram emot både tävlandet och bussresorna.

På sandplanen bredvid Korsholms högstadium är träningarna inför Stafettkarnevalen i full gång. Eleverna tränar växlingar om och om igen, instruerade av gymnastikläraren Robert Bergkulla.

– På era platser.... PANG, ropar Bergkulla för att imitera startfunktionärerna på Stafettkarnevalen.

Korsholms högstadium deltar i år med lag i masstafetterna, 4 x 100 meter och gatustafetterna.

Ingrid Kass och Molly Forslund har båda deltagit i Stafettkarnevalen flera gånger tidigare men det här blir deras första gång i högstadiet som de är med.

– Det ska bli jätteroligt, säger de båda.

Flicka i svart jacka med stafettpinne.
Bildtext Molly Forslund ser framemot att delta i Stafettkarnevalen efter en paus på två år.
Bild: Anna Kurtén / Yle

Siktar på medalj

Molly Forslund säger att målet såklart är att ta medalj, men att man får se hur det går.

Också gymnastikläraren Robert Bergkulla ser mycket fram emot att få åka med eleverna till Helsingfors.

– Det är alltid trevligt med Stafettkarneval, och extra trevligt är det i år efter en lång paus.

Bergkulla berättar att det faktist varit lite svårare än vanligt att få med elever i år, eftersom många inte fått uppleva Stafettkarnevalen i högstadiet på grund av pandemin så det har varit nytt för dem.

– Jag har fått springa runt i korridorerna och handplocka sådana som jag vet kan vara snabba. Annars brukar det vara lätt att få ihop lag eftersom Korsholms högstadium brukar ha framgång. Men nu har de inte fått uppleva det.

Blir som en familj

I år deltar drygt 50 av skolans elever i Stafettkarnevalen, och Bergkulla säger att gemenskapen som uppstår bland de deltagande eleverna är fin.

– Deltar vi i en fotbollsturnering är det bara fotbollsspelare med, men här är det friidrottare, fotbollsspelare, slalomåkare, simmare - sådana som råkar vara snabba. Och det är både pojkar och flickor. Det blir en helt annorlunda blandning och därför är det så roligt. De blir som en familj.

Man i orange vindjacka på sportplan.
Bildtext Gymnastikläraren Robert Bergkulla berättar att Korsholms högstadium tränar 10-15 gånger inför Stafettkarnevalen. Allra viktigast är förstås att träna växlingarna.
Bild: Anna Kurtén / Yle

Till Bergkullas finaste Stafettkarnevalsminnen med eleverna hör både guldmedaljer och karnevalrekord. Och bussresorna är såklart en stor del av upplevelsen.

– Vi är nöjda att Stafettkarnevalen är i Helsingfors. Vi skulle inte vilja att det är någon annanstans.

Molly Forslund håller med.

– Bussresorna är speciellt roliga. Då pratar alla med varandra och spelar musik, det är kul.

Rikligt med anmälningar i år

Stafettkarnevalens verksamhetsledare Jan-Erik Eklöf ser fram emot att få välkomna de finlandssvenska skolorna till Olympiastadion i Helsingfors den 20 -21 maj.

– Vi har ju förberett Stafettkarnevalen varje år som om den skulle bli av, men sedan har pandemin dragit mattan under fötterna på oss. Men nu äntligen får vi arrangera karnevalen och dessutom på nyrenoverade Olympiastadion så det känns riktigt bra.

Eklöf säger att intresset för att delta är stort i år.

– Det fanns ett litet frågetecken om huruvida lärarna skulle orka med Stafettkarnevalen genast efter pandemin, men det har kommit in rikligt med anmälningar. Det har säkert varit samma förväntan på fältet som hos oss arrangörer. Om man jämför med då karnevalen var på turné i Vasa 2016 så slår vi det deltagarantalet i år och samma sak gäller karnevalen i Alberga 2017.

Nya regler i hejarklackstävlingen

År 2019 diskvalificerades Sursik skolas hejarklack på grund av trängsel och knuffande i kön in till stadion. En deltagare tvingades uppsöka första hjälpen efter incidenten.

År 2020 ändrade man på reglerna i hejarklackstävlingen så att insläppningsordningen till stadion lottas bland hejarklackarna i åk 7-9 och gymnasierna. På grund av coronapandemin blir det här nu första gången som den nya regeln testas i praktiken.

– Insläppet för hejarklackarna sker nu med några minuters mellanrum. Det kommer säkerligen att lösa problemen. Om man får en utsatt tid för när man ska gå till läktaren borde det ju inte kunna uppstå några större problem, säger Eklöf.

Vasabladet har rapporterat att det råder brist på övernattningsplatser för stafettkarnevalsdeltagarna i år. Jan-Erik Eklöf säger till Yle Österbotten att arrangörerna gör sitt bästa för att lösa problemen, och han hoppas att ingen skola ska behöva avboka sitt deltagande på grund av det här.

Enligt Vasabladet beror bristen på logi dels på ökat anmälningstryck och dels på att det måste göras nya brandgranskningar i skolorna där deltagarna ska övernatta.