Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sporten sänder: Sebastian Ahos och Teuvo Teräväinens Carolina mot Erik Haulas Boston – kvitterar Bruins serien?

Teuvo Teräväinen och Sebastian Aho.
Bild: Charles LeClaire-USA TODAY Sports

Fjärde akten i tredje sluspelsserien mellan Boston och Carolina på fyra säsonger. Hurricanes såg redan ut att rymma mot divisionsfinal men Bruins slog tillbaka på hemmais. Match nummer fyra lovar att bli en grym kamp.

Boston Bruins – Carolina Hurricanes, kl. 19.15 TV2

Kommentator: Anders Nordenswan

Programmet är inte längre tillgängligt
NHL: Boston Bruins - Carolina Hurricanes (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Efter två övertygande segrar i hemmahallen i Raleigh såg Hurricanes ut att ha även tredje matchen under kontroll med några minuter kvar av period ett. Vincent Trocheck hade fört gästerna upp i 1–0-ledning och Canes spelade powerplay.

Sedan fumlade andra pp-femman med pucken och plötsligt var Jake DeBrusk och Charlie Coyle loss i ett 2 mot 1-anfall. Ett par sekunder senare placerade Coyle pucken förbi mysteriemålvakten Pjotr Kotjetkov.

Som genom ett trollslag ändrade matchen karaktär och Bruins fick tillbaka tron på sig själv. Den medvinden bar hela vägen till slutsignalen

Kanske inte helt oväntat var det återförenade "Perfection Line" med Brad Marchand, Patrice Bergeron och David Pastrnak som avgjorde matchen med 2–1 och 3–1-målen. Marchand och Pastrnak passade också fram till Taylor Halls 4–1 i matchen som slutade 4–2.

Lägg till att Jeremy Swayman, som tog över mellan stolparna istället för Linus Ullmark, gjorde ett antal matchvinnande räddningar. Gänget från Carolina har haft mycket att fundera på inför andra matchen på raken i Boston.

Aho och Teräväinen i samma kedja? Står Raanta?

Bostons coach Bruce Cassidy matchade Bergerons kedja mot Aho, Andrei Svetjnikov, Seth Jarvis-trion. Det blev uppenbart att Bostons etta är svår att tas med för Aho & Co. Speciellt i tekningscirkeln blev Aho utklassad av Bergeron. Än en gång.

Förutom tekningarna gjorde Aho ändå en stabil insats, men mot Bostons paradtrio behövs erfarna Teuvo Teräväinen i den här trion. Tippar att nykomlingen Seth Jarvis får flytta på sig.

Jesperi Kotkaniemi är en intressant pusselbit i duellen. Den unga centern gör mycket rätt, men behöver få in en puck. Får han lite mer flyt i sitt spel kan Carolinas fjärde kedja spela en avgörande roll i duellen mot Boston.

Samtidigt löper han också risk att hamna på läktaren om det blir fler felpassningar i stil med den som ledde till Bostons 1–1-mål.

Den intressantaste frågan ur finländsk synpunkt är ifall Antti Raanta är tillbaka som Carolinas målvakt. Smällen som han blev utsatt för i match två torde inte ha orsakat något alltför allvarligt eftersom Raanta var backup i match tre.

I Bruins fortsätter Erik Haula att dirigera andra kedjan. David Pastrnak har bytts ut mot Jake Debrusk, men Taylor Hall finns kvar. Haula har stor revanschlust mot Carolina, därifrån han trejdades bort vintern 2020 efter en dryg halv säsong i North Carolina.

Antti Raanta räddar skott.
Bildtext Är Antti Raanta tillbaka mellan stolparna?
Bild: James Guillory-USA TODAY Sports

Håll ögonen på Aho mot Bergeron

Duellen mellan förstacentrarna och första kedjorna kan avgöra matchserien. Aho har hittills alltid blivit överskuggad av Bergeron i slutspelet och det grämer Carolinas franchisespelare något oerhört.

Bruins "Perfection Line" kan vara på gränsen till omöjlig att slå i en kedja mot kedja-matchup. Det är ju inte bara Bergeron som håller högsta världsklass i den trion. Men minst en avvärjningsseger måste Ahos trio klara av.

Sebastian Aho börjar nu vara inne i sina bästa år som hockeyspelare. Det är i slutspelets obarmhärtiga värld som hans värde för Carolina mäts.

Carolina tar hem match fyra

Fortfarande gäller det faktum att Hurricanes är en bättre helhet än Bruins. Om bara målvaktsspelet inte sviker, så känns det sannolikt att Carolina gör en verkigt stark comeback i dagens match. Som alltså kör igång mitt på dagen i Boston.

Å andra sidan vet Bruins-lägret att det är en måsteseger som gäller. 1–3 skulle vara på gränsen till game over.

Hurricanes går segrande ur bataljen med uddamålet.