Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nathalie Blomqvist slog OS-finalist och sjuder av självförtroende igen: "Tror på bästa sommaren någonsin"

Från 2022
Nathalie Blomqvist blir intervjuad.
Bildtext Nathalie Blomqvist satsar vidare på 1500 meter. I framtiden kan 5000 meter bli aktuellt.
Bild: All Over Press

Skador har förstört två säsonger för Nathalie Blomqvist. Nu är hon i form, och nu vågar hon tro på en kanonsommar. Målet är att sänka rekordet rejält på 1500 meter – och EM finns i tankarna.

Damernas korta distans i terräng-FM blev en uppvisning. Nathalie Blomqvist tog hem guldet på fyra kilometer – och hon utklassade Kristiina Mäki.

Mäki sprang OS-final på 1500 meter förra sommaren, men här var hon chanslös. Blomqvist satte upp ett starttempo som Mäki rätt snabbt bestämde sig för att inte följa.

– Det här var enda taktiken för att kunna vinna i dag. Jag tog en liten risk, men det kändes bra i kroppen. Planen var att hålla ett tufft tempot från start, säger Blomqvist.

– Det här är min största seger i terränglöpning. Jag är på sätt och vis överraskad att det gick så bra – men å andra sidan är jag inte så överraskad. Träningen har gått väldigt bra.

Haft en bra vinter

Blomqvist imponerade på banan, och hon strålade av självförtroende efter målgången.

Undra på, efter två struliga och skadefyllda somrar är IK Falken-löparen redo för att utföra stordåd den här säsongen.

Vinterns träning har bitit riktigt bra. Hon och tränaren Tom Andtbacka har hittat en balans mellan de tunga löppassen och andra områden i träningen.

– Det känns verkligen jättebra. Jag går mot sommaren med en positiv inställning. Jag tror att det kan bli min bästa säsong någonsin.

– Jag tror väldigt mycket på mina chanser i sommar. Skadorna är ett minne blott.

EM finns i tankarna

1500 meter är Blomqvists huvudfokus när bansäsongen kör i gång. Det personliga rekordet ligger på 4.15 och har flera år på nacken.

– Jag hoppas på tider som närmar sig 4.10 i år, men det är svårt att säga vad jag kan prestera.

Hon ska tävla flera gånger utomlands för att samla rankningspoäng. I det här skedet av året finns friidrotts-EM i augusti i München i tankarna.

På den distansen är kvalgränsen 4.06, men totalt 30 löpare får springa i EM.

– Vi får se vilka tider jag får till, om EM är en möjlighet eller inte.

– De två senaste åren har jag inte fått visa min potential. Nu ser det ljusare ut och jag hoppas att jag får ut det nu. Grunden är starkare än någonsin.

Diskussion om artikeln