Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ödesvecka i svensk säkerhetsdebatt – oppositionsledaren och statsministern kritiserade inte varandra med ett ord under ”bisarr” SVT-duell om Nato

Från 2022
Uppdaterad 08.05.2022 23:23.
Sveriger statsminister Magdalena Andersson.
Bildtext Magdalena Anderssons parti väljer sin Natolinje om en vecka.
Bild: Paul Wennerholm / AFP

Om en vecka kan Sverige ha tagit ett stort steg mot ett Natomedlemskap. På söndag kväll möttes statsminister Magdalena Andersson (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) i en duell som osade enighet.

Sverige och Finland går med raska steg mot ett Natobeslut. På fredag kommer Sveriges säkerhetspolitiska analys att publiceras och söndagen den 15 maj ska de svenska Socialdemokraterna fatta beslut om ett Natomedlemskap.

Om regeringspartiet Socialdemokraterna väljer att stödja en Natoansökan finns det en bred enighet i Sveriges riksdag för ett Natomedlemskap.

Lugn duell om Nato

I SVT:s stora partiledardebatt på söndag kväll möttes statsminister Magdalena Andersson och oppositionspartiet Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en duell om Nato. I politiska dueller brukar det ofta gå hett till, men under Natoduellen rådde samförstånd och respekt.

– Det är ingen liten fråga; vad är det bästa för Sveriges säkerhet i det här nya läget? Jag vill ha det på bordet innan jag fattar ett beslut, svarade Magdalena Andersson på frågan om hon har bestämt sig gällande Nato. Hon hänvisade till den säkerhetspolitiska analysen som publiceras på fredag.

Ulf Kristersson
Bildtext Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har sedan Rysslands invasion av Ukraina aktivt propagerat för ett svenskt Natomedlemskap.
Bild: Stina Stjernkvist / EPA

Moderatledaren Ulf Kristersson svarade med att han hoppas att Socialdemokraterna fattar ett beslut om att partiet vill att Sverige går med i Nato.

– Då kan vi i mycket bred enighet i Sverige fatta ett historiskt beslut tillsammans, sade Kristersson.

Andersson kontrade med att hon tyckte att det var klokt resonerat av Kristersson.

– Jag är väldigt glad över den dialog som du och jag har kunnat ha i det här för Sverige väldigt säkerhetspolitiska oroliga läget, fortsatte Andersson.

Ulf Kristersson förklarade varför han tycker att det är viktigt att man visar enighet i frågan kring Nato.

– Vi gör det här några månader före ett val. Vi ska utkämpa en valrörelse tillsammans där vi tycker olika i många frågor och samtidigt ska vi försöka lotsa Sverige igenom en ansökan. Det här ska vi kunna göra gemensamt mitt under en valrörelse. Jag hoppas att det kan bli på det viset, för det vore en oerhörd styrka för Sverige som land, sade Kristersson.

Också Finland nämndes

Andersson tog under duellen upp hennes och statsminister Sanna Marins resa till Tyskland i veckan. Hon sade att den tyska förbundskanslern lovat att stödja Sverige “på olika sätt” under en eventuell ansökningsprocess, och hon sade att USA gett liknande löften till utrikesminister Ann Linde.

Kristersson tog å sin sida upp sina resor till både Finland och USA för att samla information och Andersson kontrade med att hon tycker att det är bra att de båda använder sina internationella kontakter under den här perioden.

– Inte historiens hetaste duell möjligen, sade programledare Anders Holmgren efter avslutad debatt.

Statsvetare: ”Mycket tyder på att de enats om att lägga stridsyxan åt sidan”

Tonen i debatten visar allvaret i den säkerhetspolitiska situationen och frågans dignitet. Om Sverige ansöker om ett Natomedlemskap bryter man med den militärt alliansfria linje som landet haft i över 200 år.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tyder mycket på att statsvetaren och oppositionsledaren enats om att lägga stridsyxan åt sidan och förbereda alla på en ansökan.

– De föreföll ha gjort upp om att enighet är bäst för Sverige och deras agerande tyder med mycket stor sannolikhet att Socialdemokraterna är påväg att säga ja, säger Hinnfors.

Han menar att debatten i sig var bisarr, men som besked i sakfrågan var det upplysande trots avsaknaden av besked.

Den svenska tidtabellen

13 maj: Sveriges säkerhetspolitiska analys ska vara klar.

14 maj: Informellt Nato-utrikesministermöte med Finland och Sverige.

15 maj: Svenska Socialdemokraterna fattar beslut om Nato.

17-18 maj: Sauli Niinistö på statsbesök i Sverige.

29-30 juni: Natotoppmöte i Madrid. Det har spekulerats om att Finland och Sverige kan skicka in en ansökan under mötet.

11 september: Riksdagsval i Sverige.

Källa: SVT