Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teräväinen & Aho allt annat än spetsiga – Husso spelade inte när St. Louis utjämnade matchserien

Uppdaterad 09.05.2022 10:47.
Boston firade i söndagskvällens match.
Bildtext Boston hade all orsak att fira i söndagskvällens match.
Bild: Bob DeChiara-USA TODAY Sports

NHL är en jämn serie, och i slutspelet ser det ut att bli än jämnare. I kvällsmatchen utjämnade Boston matchserien mot Carolina, och i nattens tre matcher lyckades Blues, The Lightning och Kings med samma sak.

2–2 efter fyra matcher. Så står siffrorna i såväl Carolina–Boston som Minnesota–St. Louis, Toronto–Tampa Bay och Edmonton–Los Angeles.

Carolina Hurricanes inledde piggt men var rätt ofarligt i den Yle-sända TV-matchen på söndagskvällen. Boston Bruins klarade av att hålla Carolina, och framför allt lagets finländska superduo Teuvo Teräväinen-Sebastian Aho, på mattan och vann med 5–2. Hela matchen kan ses via denna länk:

Boston Bruins - Carolina Hurricanes - Spela upp på Arenan

Teräväinen hade två skott på mål, Aho ett, och ingendera lyckades uträtta något speciellt i anfallsväg. Trots att Aho hade näst mest istid av lagets anfallare, 18:45, hade han inte särskilt mycket farligheter på gång – Boston var tvivelsutan det starkare laget.

Jesperi Kotkaniemi var lika osynlig som "Turbo" och "Sea Bass": björneborgaren fick under tio minuter speltid och minus två i protokollet. Och noll skott mot mål.

Dessutom vann Bostons sista utpost Jeremy Swayman målvaktsduellen mot Antti Raanta. Swayman gjorde sin tredje playoffsmatch och räddade 92,3 % av alla puckar. Raantas räddningsprocent blev 85,2 – med sådana siffror vinner man sällan matcher.

Mollbetonat med andra ord för Carolinas blåvita kvartett i Bostons hemarena.

– De är för bra för att få billiga mål. Om det fortsätter så har vi ingen chans. Men nu börjar det om från början. Det här får harma, det här ska ta ont, det ska irritera. I morgon vänder vi blad och ska vara ivriga över följande match, säger Carolinas chefstränare Rod Brind'Amour på NHL:s webbplats.

Men en björneborgare kommer att spela i kvartsfinalerna, oberoende av om Kotkaniemi & Carolina skulle falla ut. Erik Haula är nämligen en produkt av samma stad och han förtjänar levebrödet i Boston Bruins.

Haula fick den här gången nöja sig med drygt elva minuter speltid och noll poäng, men han skötte sin tomt och överlät poängfixandet åt paradkedjan med Brad Marchand (2+3), Patrice Bergeron (1+2) och David Pastrnak (1+1).

Serien är i ställningen 2–2 och fortsätter på tisdag med Carolina som hemmalag.

Husso bänkad – Blues vann

Ville Husso har på sistone tagit över positionen som förstamålvakt i St. Louis Blues, men efter en inte alldeles övertygande tredje match fick han nöta bänk i nattens match, medan Jordan Binnington – firad hjälte vid Stanley Cupsegern 2019 – fick chansen. Han förvaltade sina pund väl.

28 räddningar och 93,3 % och, framför allt, seger – mycket mera än så behöver en målvakt inte prestera. Vinsten är det som räknas, framför allt i slutspelet, och den fixade Binnington. Återstår att se vem som står i nästa match?

David Perron, en annan Stanley Cupmästare anno 2019, gjorde tre mål i den andra matchen och nu lyckades han två gånger, precis som lagkamraten Jordan Kyrou. Den 33-årige kanadensaren Perron delar på ledningen i skytteligan tillsammans med Edmonton Oilers Evander Kane och Minnesota Wilds Kirill Kaprizov.

Kaprizov gjorde för övrigt det ena av Minnesotas mål men hyfsat bra lyckades Blues hålla Minnesotas farligaste lirare på avstånd. Niko Mikkola spelade fjärde mest i St. Louis försvar, 16:40.

Samma sak kan väl sägas om Los Angeles Kings som lämnade Edmonton Oilers storstjärnor Connor McDavid och Leon Draisaitl på noll. Ja, inte bara dem, utan hela Oilers för den delen.

Jonathan Quick stod för 31 räddningar och höll målet rent för tionde gången i en playoffsmatch. Sin eventuellt svåraste stund i matchen upplevde han i slutet av andra perioden när han tappade sin plockhandske men fortsatte spela och rädda puckar mitt i Edmontons anfallsstorm.

Jonathan Quick tappade plockhandsken men fortsatte storspela. - Spela upp på Arenan

36-åringen har representerat Kings under hela sin NHL-karriär som började säsongen 2007–2008. Han var med andra ord med både 2012 och 2014 när Kings vann sina hittills enda Stanley Cup-titlar.

Utöver Quick var Carl Grundström den största matchhjälten med två mål och en assist. Svensken har fört en relativt anonym tillvaro i Los Angeles där han spelat alla sina fyra NHL-säsonger, men den här matchen var hans, och Quicks.

2–2 står det där, och 2–2 står det också i matchserien mellan Toronto Maple Leafs och Tampa Bay Lightning. Tampa vann nattens match med 7–3 efter att ha lett med 3–0 redan efter knappt åtta minuter.

– Vi gjorde mål tidigt och ofta, och när man lyckas med det så ställer man ofta sin motståndare, sade Tampa-tränaren Jon Cooper på NHL:s webbplats.

Toronto–Tampa är den enda slutspelsserien som saknar finländska spelare.

NHL, 8.5.2022:

Los Angeles – Edmonton 4–0
Olli Määttä, LAK: 0+0, +1, 19:55
Rasmus Kupari, LAK: 0+0, +/-0, 8.17
Jesse Puljujärvi, EDM: 0+0, +/-0, 11.15

Tampa – Toronto 7–3

St. Louis – Minnesota 5–2
Niko Mikkola, STL: 0+0, +1, 16.40

Boston – Carolina 5–2
Erik Haula, BOS: 0+0, +/-0, 11.13
Antti Raanta, CAR: 23/27 räddningar, 56.47
Teuvo Teräväinen, CAR: 0+0, +/-0, 14.34
Sebastian Aho, CAR: 0+0, -1, 18.45
Jesperi Kotkaniemi, CAR: 0+0, -2, 9.53

Diskussion om artikeln