Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Vladimir Putin talade på Röda torget på segerdagen: "Väst förberedde sig på att invadera vårt land"

Från 2022
Uppdaterad 09.05.2022 13:47.
President Putin.
Bildtext Det intressantaste var kanske det som Putin INTE sa i sitt tal på segerdagen.
Bild: Kirill Kudryavtsev / AFP

Rysslands president Vladimir Putin har talat på Röda torget i Moskva. "De ryska styrkorna försvarar fosterlandet i Ukraina", sa Putin.

Putin talade vid den årliga paraden på segerdagen i Moskva – årsdagen av Sovjetunionens seger över Nazityskland i andra världskriget.

President Putins elva minuter långa tal på den 75:e dagen av invasionen i Ukraina innehöll ingen bedömning av framstegen i kriget och gav ingen indikation på hur länge kriget kan fortsätta.

Putin fördömde det som han kallar för "ett yttre hot för att försvaga och splittra Ryssland" och upprepade de välbekanta argument som han har använt för att rättfärdiga den ryska invasionen i Ukraina.

– Nato skapade hot precis vid gränserna.

"I december förra året föreslog vi en överenskommelse om säkerhetsgarantier. Ryssland uppmanade väst att gå in i en ärlig dialog i jakten på rimliga kompromisser, lösningar för att ta hänsyn till varandras intressen. Det var i onödan. Natoländerna ville inte lyssna på oss, vilket betyder att de faktiskt hade helt andra planer. Det var uppenbart att det pågick förberedelser, en operation i Donbass, invasionen av våra historiska länder, inklusive Krim.

Vladimir Putin 9.5.2022

Vladimir Putin sa att den särskilda militäroperationen i Ukraina var nödvändig eftersom "väst förberedde sig på att invadera vårt land, inklusive Krim".

Han beskrev den ryska militära aktionen i Ukraina som ett påtvingat svar på västerländsk politik – ett lägligt och nödvändigt drag för att avvärja en potentiell aggression.

– Ryssland stod inför ett absolut oacceptabelt hot i Ukraina.

Han sa att ryska styrkor i Ukraina fortsätter kampen mot nazismen, men att det måste göras allt för att "undvika ett fasansfullt globalt krig".

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu tervehtii sotilaita auton kyydistä, Punaisella torilla Voitonpäivän sotilasparaatin aikana Moskovan keskustassa 9. toukokuuta
Bildtext Ryssland firar 77-årsdagen av segern över Nazityskland under andra världskriget.
Bild: Alexander Nemenov / AFP

"Likheter mellan Röda arméns strider mot nazisttrupper och de ryska styrkornas aktion i Ukraina"

Putin framkallade minnet av sovjetiskt hjältemod under andra världskriget och manade till seger i Ukraina.

Putin upprepade igen att kriget – som han definierar som "en kamp mot farliga nazist–inspirerade nationalister i Ukraina" - kan jämföras med den utmaning som Sovjetunionen stod inför vid Adolf Hitlers invasion 1941.

Han tillade att de ryska trupperna kämpar för landets säkerhet i Ukraina.

Ni kämpar för fosterlandet, för dess framtid, så att ingen ska glömma lärdomarna från andra världskriget. Så att det inte finns någon plats i världen för bödlar och nazister.

Vladimir Putin
Parad på Röda torget, Moskva.
Bildtext Militärparad på Röda torget i Moskva på Segerns dag 9.5.2022.
Bild: Erkka Mikkonen / Yle

"Staten tar hand om de stupades familjer"

Putin riktade sig också direkt till soldater som kämpar i Donbass-regionen i östra Ukraina som Ryssland har lovat att "befria" från styret i Kiev.

– Att försvara fosterlandet när dess öde avgörs har alltid varit heligt. I dag kämpar ni för människor i Donbass, för säkerheten i Ryssland, vårt hemland.

Han talade om trupper och frivilliga som kämpar för fosterlandet och dess framtid. Han hedrade de soldater som stupade i strid med en tyst minut.

– Varje soldats och officers död är smärtsam för oss. Staten kommer att göra allt för att ta hand om dessa familjer.

Putin vände sig också till de församlade soldaterna: "För Ryssland, för seger, hurra!"

Vad Putin inte sa

Putin gjorde inga större tillkännagivanden i talet, trots spekulationer i väst om att han kunde använda årsdagen för att ge besked om en upptrappning av konflikten i Ukraina eller en allmän mobilisering i Ryssland.

Putin beskyllde Nato och hyllade ryska militären: "För Ryssland! För seger! Hurra!" - Spela upp på Arenan

Istället försökte Putin samla offentligt stöd för "kampanjen" i Ukraina genom att koppla den nuvarande konflikten till vad ryssarna kallar det stora fosterländska kriget, det vill säga det andra världskriget.

President Putins korta tal kan alltså ses som anmärkningsvärt för det han INTE sa:

  • Han nämnde inte Ukraina vid namn.

  • Han kommenterade inga framsteg i kriget.

  • Han gav ingen indikation på hur länge kriget kan fortsätta.

  • Han nämnde inte den blodiga kampen i Mariupol där ukrainska försvarare befinner sig inne i Azovstal stålverk och trotsar hårda ryska angrepp.

    Källor: Reuters, AP, AFP