Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jalonen bantade ner landslagstruppen: "Vi har lite för många spelare i truppen" – två anfallare och tre backar får inleda sommarlovet

Ishockeytränaren Jukka Jalonen följer med Finlands ishockeymatch bakom bytesbänken.
Bildtext Jukka Jalonen bantade ner truppen med fem spelare, men nya förstärkningar kan fortfarande komma.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

– Vi har lite för många spelare i truppen, konstaterade Lejonens chefstränare Jukka Jalonen efter söndagens förlust mot Tre Kronor. Sagt och gjort: fem spelare fick lämna den kommande VM-truppen.

De första VM-lejonen väljs på torsdag när de alltid lika omtalade VM-passen stämplas. Efter den sista EHT-matchen återstår tre målvakter, åtta backar och 15 anfallare.

– Vi har lite för många spelare i truppen, vilket orsakar vissa utmaningar för oss alla, sade Lejonens chefstränare Jukka Jalonen efter förlustmatchen mot Sverige.

Efter Lejonens fjärde raka förlust på söndagskvällen mot Tre Kronor med 3–4, fick fem spelare ett oönskat besked: inget VM för anfallarna Niko Ojamäki och Markus Nenonen samt backarna Oliwer Kaski, Vili Saarijärvi samt Kalle Maalahti. Av kvintetten hörde Ojamäki till OS-guldlaget i Peking i vintras.

Enligt Jalonen var det lika svårt som alltid att banta ner truppen.

– Det är alltid svåra beslut. Jämna spelare som tävlar om spelplatser och roller. Processen är fortfarande på hälft. Nu kör vi med det här laget och så tittar vi på torsdag vad som händer i fortsättningen, sade Jalonen.

Det som ännu kan komma att ändra på truppen är naturligtvis NHL, samt SHL.

– Nu har vi truppen klar som träffas i Tammerfors på tisdag. De första VM-passen stämplas dock först på torsdag, så fram tills dess så kollar vi på spelarna som fortfarande spelar i Sverige och i NHL. Det slutliga VM-laget slås fast först senare, sade Lejonens GM Jere Lehtinen enligt Yle Urheilu.

Backar eller anfallare från Sverige?

NHL-slutspelet pågår för fullt och inget lag är tills vidare avsågat, även om Nashville Predators med Mikael Granlund och Eeli Tolvanen samt (en skadad) Juuse Saros i laget ligger illa till (0–3) mot Colorado Avalanche.

I SHL spelar man finaler för tillfället och där är det matchboll för Luleå Hockey som leder med 3–2 i matcher över Färjestad BK.

I Luleå har den 38-årige backen Sami Lepistö rosat marknaden och är trea i poängligan med 2+13=15 poäng på lika många matcher. Backkollegan Julius Honka var en av segerarkitekterna i den senaste finalmatchen och har noterats för 4+4=8 poäng i slutspelet. Av anfallarna har Juhani Tyrväinen 4+3=7 poäng på tolv matcher och Joonas Rask 0+4=4 poäng på 14 matcher.

I Färjestad finns bara en finländare, backen Jesse Virtanen som spelar mest i laget och som noterats för 2+3=5 poäng på 16 matcher.

Hemma-VM i ishockey börjar på fredag. Finlands första match är mot Norge på fredag kväll med start klockan 20.20.

Lejontruppen som samlas på tisdag:

Målvakter:

29 Säteri Harri
35 Tuohimaa Frans
45 Olkinuora Jussi

Backar:

2 Pokka Ville
3 Friman Niklas
4 Lehtonen Mikko
28 Jokiharju Henri
38 Hietanen Juuso
42 Vatanen Sami
50 Seppälä Mikael
55 Ohtamaa Atte

Anfallare:

10 Armia Joel
12 Anttila Marko
15 Aaltonen Miro
21 Innala Jere
24 Björninen Hannes
25 Rajala Toni
51 Filppula Valtteri
52 Palmu Petrus
61 Nurmi Markus
65 Manninen Sakari
70 Hartikainen Teemu
76 Sallinen Jere
80 Mäenalanen Saku
82 Pesonen Harri
91 Lammikko Juho