Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bjud på en mustig nässelsoppa – god, grön och nästan gratis

Nässelsoppa.
Bild: Juha Leskelä / Yle

I maj är nässlorna som godast. Du kan nästan plocka dem med bara händer för de är så små att de knappt bränns. En mixad nässelsoppa blir otroligt grön och god och passar utmärkt till lunch.

Det jobbigaste momentet med en nässelsoppa är att rensa nässlorna. Använd handskar och sax och klipp bort rötterna, som troligtvis kommit med. Då du sedan skakat bort alla småkryp har du en jättefin råvara att göra den godaste soppan på.

Nässelsoppa

Mängd: för 4 personer

Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 30 min

Ingredienser

  • två liter nyplockade och rensade nässlor

  • en liter vatten

  • en lök

  • en potatis

  • lite olja

  • en buljongtärning

  • 2 dl havregrädde eller annan grädde

  • salt och peppar

  • en skvätt vinäger

  • popcorn till servering

Instruktioner

  1. Rensa och skölj nässlorna.

  2. Förväll nässlorna i rikligt med vatten. Släng vattnet eller använd det som gödsel i trädgården.

  3. Fräs tärnad potatis och hackad lök i en kastrull och tillsätt nässlorna efter en stund.

  4. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen.

  5. Koka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

  6. Mixa soppan slät.

  7. Häll i grädden och låt soppan koka upp igen.

  8. Smaka av med salt, peppar och vinäger.

  9. Servera med en näve popcorn per portion.

Nässelsoppa.
Bildtext Pigga upp soppan med en näve popcorn.
Bild: Juha Leskelä / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk