Bjud på en mustig nässelsoppa – god, grön och nästan gratis
I maj är nässlorna som godast. Du kan nästan plocka dem med bara händer för de är så små att de knappt bränns. En mixad nässelsoppa blir otroligt grön och god och passar utmärkt till lunch.
Det jobbigaste momentet med en nässelsoppa är att rensa nässlorna. Använd handskar och sax och klipp bort rötterna, som troligtvis kommit med. Då du sedan skakat bort alla småkryp har du en jättefin råvara att göra den godaste soppan på.
Nässelsoppa
Mängd: för 4 personer
Tillagningstid: 50 min, varav förberedelser 30 min
Ingredienser
två liter nyplockade och rensade nässlor
en liter vatten
en lök
en potatis
lite olja
en buljongtärning
2 dl havregrädde eller annan grädde
salt och peppar
en skvätt vinäger
popcorn till servering
Instruktioner
Rensa och skölj nässlorna.
Förväll nässlorna i rikligt med vatten. Släng vattnet eller använd det som gödsel i trädgården.
Fräs tärnad potatis och hackad lök i en kastrull och tillsätt nässlorna efter en stund.
Häll på vattnet och smula ner buljongtärningen.
Koka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.
Mixa soppan slät.
Häll i grädden och låt soppan koka upp igen.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Servera med en näve popcorn per portion.