Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alla tiders rekord för Natostöd hos Finlands folk: 76 procent säger ja i Yles enkät

Från 2022
Uppdaterad 09.05.2022 17:50.
En Nato-flagga och två personer i militärklädsel i bakgrunden. Bilden är tagen i Lettland den 4 maj 2022.
Bildtext Sedan Rysslands invasionskrig mot Ukraina har stödet för ett finländskt Natomedlemskap ökat från cirka 40 till närmare 80 procent. Nu är majoriteten av alla riksdagspartier för ett medlemskap.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stödet för Nato har ökat i alla grupper hos folket, i alla åldrar och bakgrunder. Till och med över alla partigränser säger majoriteten av medborgarna nu ja till ett medlemskap, också Vänsterförbundets anhängare.

En rekordstor andel av folket stöder alltså nu ett medlemskap: 76 procent, enligt Yles färska enkät. Felmarginalen är 2,5 procentenheter i vardera riktningen. I den senaste mätningen i mars låg stödet på drygt 60 procent.

Stödet är starkt hos både hos kvinnor och män, i alla ålders- och inkomstgrupper och i alla delar av landet.

Stödet för Nato är över 70 procent hos både män och kvinnor.
Bildtext Stödet för ett finländskt Natomedlemskap ligger kring 80%. Finländska män är en aning mera bestämda i frågan än kvinnor.

Folket är också ännu mer övertygat än tidigare om att det är de folkvalda beslutsfattarna som ska bestämma om Finland ansöker om medlemskap: 79 procent svarar nej på frågan om det borde ordnas en folkomröstning i frågan.

Tittar man på folkets Natostöd enligt partisympatier är det en majoritet som är för i precis alla partier, även bland Vänsterförbundets väljare, vilket är nytt sedan den förra enkäten.

Också hos Vänsterförbundets är en majoritet av väljarna nu för ett Natomedlemskap.

Också i riksdagen är stödet stort, men flera har ännu inte yttrat sig

När Yle uppdaterade sin uppföljning av vad riksdagsledamöterna säger om ett Natomedlemskap i fredags var det 121 ledamöter som uppgav att de är för ett Natomedlemskap.

Under helgen har ytterligare uppgifter tillkommit, bland annat har Vänsterförbundets minister Hanna Sarkkinen uppgett att hon är för ett Natomedlemskap. Vänsterförbundet har nu tre ledamöter som är för Nato, och partiet har bestämt att en Natoansökan inte längre betyder att de behöver lämna regeringen.

123 riksdagsledamöter är för ett Natomedlemskap och 10 emot. 67 kan eller vill inte uppge sin ståndpunkt ännu.

Enligt medieuppgifter hittills verkar 123 riksdagsledamöter vara för ett medlemskap medan bara 10 uttalat ett klart nej. Hela 67 ledamöter har ännu inte kunnat bestämma sig, eller valt att inte uppge sin ståndpunkt.

Det är framför allt bland Socialdemokraterna Natobeskedet väntar, partiet ska meddela sin ståndpunkt efter ett möte lördagen den 14 maj.

Sibbobor om Nato: "Vi går med, men jag vet inte varför" - Spela upp på Arenan

Här är Natodatumen att hålla koll på den kommande veckan

Den kommande veckan väntas bli avgörande för Finlands Natobesked.

Senast torsdagen den 12 maj har president Sauli Niinistö sagt att han meddelar sin Natoståndpunkt.

Fredagen den 13 maj ska Sveriges Natoanalys presenteras.

Lördagen den 14 maj samlas Socialdemokraterna till partifullmäktige för att meddela vad de anser om Nato.

Det är möjligt att presidenten och regeringen under dagarna efter det här meddelar att Finland kommer att ansöka om medlemskap. Riksdagen borde vid det laget vara färdig med sin behandling av den säkerhetspolitiska redogörelsen som gått igenom flera riksdagsutskott.

Veckan därpå, den 17–18 maj, är president Niinistö på statsbesök i Sverige och det har spekulerats att det skulle vara lämpligt om Finland och Sverige meddelade om sina beslut före det.

Så gjordes enkäten

1270 finländare har svarat på enkäten, beställd av Yle och gjord av Taloustutkimus över nätet den 4–6.5.
Felmarginalen är 2,5 procentenheter i vardera riktningen.

All vår rapportering kring det som på ett eller annat sätt tangerar Nato hittar du här.

Korrigering kl. 16:10 Andel kvinnor som säger nej till Nato rättades i den första grafen till 13 procent (tidigare stod det felaktigt 8 procent).