Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tjeckiens VM-trupp är klar – Kari Jalonens befogar över ett potentiellt mästarlag med bekanta namn från både Ligan och NHL

Från 2022
Tshekin David Krejci ja Teemu Hartikainen vastakkain Moskovan EHT-turnauksessa 2021.
Bildtext David Krejci har vunnit Stanley Cupen med Boston Bruins och är tjeckernas kanske namnstarkaste spelare.
Bild: CTK/All Over Press

Tjeckiens ishockeylandslag vann alla sina tre matcher i den svenska EHT-turneringen och går in i VM med ett bra lag och ett stärkt självförtroende.

Om man får tro resultaten i de två senaste EHT-turneringarna är det Tjeckien som ligger bäst till av de europeiska länderna när ishockey-VM kör i gång på fredag i Finland. EHT-seger i hemlandet + EHT-seger i Sverige = VM-seger i Finland?

Det får tiden utvisa, men hur som helst är Tjeckien ett intressant lag, inte minst på grund av chefstränaren som i år lystrar till namnet Kari Jalonen.

Kari Jalonen ledde Lejonen åren 2014–2016, men i mars tog han över Tjeckiens landslag. Med Lejonen vann han VM-silver 2016, nu jagar han VM-guld med ett landslag som gått utan VM-medaljer i tio långa år. Inte heller i OS har det blivit några röd-vit-blåa medaljer på länge, senast det begav sig var i Turin 2006.

De åtta senaste VM-turneringarna har slutat med placeringar mellan 4 och 7, den senaste medaljen, en bronspeng, kom 2012 när Sverige och Finland arrangerade VM tillsammans. Det senaste VM-guldet kom 2010 i Tyskland och från den truppen finns en spelare med i leken: den 36-årige Roman Cervenka som till vardags spelar i schweiziska SC Rapperswil-Jona Lakers.

Jääkiekkoilijat
Bildtext Roman Cervenka vann VM-guld med Tjeckien 2010.
Bild: Tomi Hänninen

Många bekantingar

För finländska vänner av ishockey finns det också många andra bekanta namn, vissa från den inhemska ligan, andra från NHL.

Målvaktsduon Lukas Dostal och Marek Langhamer torde vara mer än bekanta för framför allt Ilves-anhängarna. Dostal spelade totalt 71 matcher för lokatterna under säsongerna 2018–2021, medan Langhamer under den gångna säsongen spelade 39 matcher för den anrika Tammerforsklubben. Arizona Coyotes-keepern Karel Vejmelka fullbordar målvaktstrion.

Marek Langhamer i Ilves mål.
Bildtext Marek Langhamer var en av Ligans bästa målvakter den gångna säsongen.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Av backarna har David Sklenicka spelat för Jokerit och Kärpät medan Jan Scotka var kapten för JYP den gångna säsongen.

Jiri Smejkal har spelat för både Tappara och Pelicans, och framför allt den gångna säsongen i Lahtis var en succé för tjecken med 25+20=45 poäng på 44 matcher. Michal Spacek var lagkamrat med Smejkal i Tappara säsongen 2020–2021 men lämnade klubben efter 5+8=13 poäng på 18 matcher.

Hynek Zohorna gjorde i sin tur 15+25=39 poäng på 48 matcher för Pelicans säsongen 2018–2019.

Och de som brukar följa med NHL torde i alla fall känna igen namnen Krejci, Hertl och Vrana samt kanske Hronek.

David Krejci spelade hela sin 15 år långa NHL-karriär i Boston och vann Stanley Cupen med klubben år 2011. I grundserien blev det 962 matcher med de goda poängen 215+515=730. Tomas Hertl har också varit sitt San Jose Sharks troget – 28-åringen har spelat 585 grundseriematcher för Sharks i vilka han stått för 181+206=387 poäng.

Även Filip Hronek har enbart spelat för en klubb, Detroit Red Wings, totalt 167 matcher med saldot 16+64=80 poäng. Lagkamraten Jakub Vrana har däremot spelat för både Washington Capitals och Detroit Red Wings: 321 grundseriematcher i NHL med saldot 97+90=187.

Diskussion om artikeln