Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Viking Glory har väckt stort intresse men trängsel ombord förvånar en del passagerare: "Det var verkligen fullt överallt"

Uppdaterad 13.05.2022 08:32.
flygfoto av viking glory på havet
Bildtext Viking Glory avgår varje morgon från Åbo mot Stockholm.
Bild: Viking Line

Ivern är stor över att rutten Åbo-Stockholm har fått ett nytt fartyg, Viking Glory. Samtidigt hörs kritiska röster om båten då den varit mer fullpackad än någonsin.

Nya passagerarfartyget Viking Glory har kört på Åborutten i drygt två månader. Sedan det togs i bruk den 1 mars 2022 har över 400 000 bokningar gjorts och många av Glorys passagerare är ivriga, men inte alla.

Lisa Smeds-Salonsaari brukar resa med fartygen mellan Åbo och Mariehamn flera gånger i månaden. Efter att ha rest med Viking Glory två gånger upplever hon att fartyget är väldigt fint, men annorlunda.

– De gånger terminalens aula varit full har det aldrig känts trångt inne på Amorella eller på Viking Grace. Men på Glory var det nästan kaosartat i lördags. Handlar det om att båten är byggd på ett annat sätt? Det är svårt att säga, säger Smeds-Salonsaari.

Smeds-Salonsaaris bror Jonny Smeds var med på samma tur och har liknande tankar.

Viking Linen M/S Glory -aluksen tiloja 16. maaliskuuta 2022.
Bildtext Ett av Viking Glorys kaféér, här fotograferat under pressvisningen då båten ännu inte var i trafik.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Det var verkligen fullt överallt och långa köer. Det som också förvånade oss var tiderna, man kunde inte köpa lunch vid de olika stånden förrän klockan 12. Vi fick klara oss på sandwichar trots att vi stigit upp väldigt tidigt för att hinna till båten, säger Smeds.

Flera andra passagerare som var med på samma kryssning den 7 maj och som Yle Åboland har talat med kände av passagerarmängden. "Jag upplevde Glory som trång", "det var för fullt" eller "kryssningen blev inte den positiva upplevelse jag hade hoppats på", var utlåtanden som gavs.

Åbobon Lena Sarlin åkte också med Viking Glory under lördagens fullsatta dagstur, men hon var rätt nöjd.

- I kaféet fungerade servicen och vi åt frukost där bland de allra första. Mitt sällskap lyckades erövra ett hörn eftersom vi kom ombord tidigt med bil. Andra som kom senare hade svårare att hitta platser.

Sarlin funderar på om coronaperioden också kan ha påverkat hur vi upplever saker då restriktionerna släppt.

– Vi har vant oss vid att det ska vara avstånd mellan folk. Kanske vi är känsligare för folksamlingar därför, säger Sarlin.

Många har åsikter

Att Viking Glory väcker passioner visar också det faktum att det har skapats flera fanklubbar på Facebook med närmare 7000 medlemmar, där resenärer diskuterar det nya fartyget.

Många resenärer är positiva, andra har hittat brister.

Debattörer berömmer sådant som den goda maten, inredningen, fina hytter eller att det finns frikostigt med uttag för att ladda sin telefon, medan konstig färg på korridormattan eller trånga passager på båten får kritik.

Viking Gloryn portaikkoa
Bildtext Viking Glory togs i bruk den 1 mars 2022.
Bild: Johanna Manu / Yle

"Vi slipar på logistiken ombord"

Enligt Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström har intresset för Viking Glory hittills överträffat rederiets förväntningar.

Att det finns utmaningar, som under dagsturen mot Stockholm den 7 maj, medger informationsdirektören.

– Under den turen var två stora restaurangdelar abonnerade och då blir det trängsel på annat håll. Vi har nu fattat beslut att vi inte kan boka upp restauranger så här då mycket folk är på väg, säger Boijer-Svahnström.

Också salen med frukostbuffén var så fullbokad att många som skulle äta hade svårt att hitta en sittplats. Köerna till serveringen var väldigt långa.

En kvinna i röd jacka står framför två av Viking Lines fartyg.
Bildtext Informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström vid Viking Line.
Bild: Marcus Boman

Precis som då systerfartyget Viking Grace var nytt finns det saker som ännu måste finslipas ombord på Viking Glory, konstaterar Boijer-Svahnström.

– Det är bra att vi uppmärksammas på problem som uppstått. Vi behöver bli medvetna om var flaskhalsarna finns så att vi kan se över logistik som inte fungerar, säger Boijer-Svahnström.

Att båten skulle vara trång kan hon inte hålla med om.

– Glory är det största fartyget vi har och hon har stora, öppna ytor. Det finns också utrymmen på däck som kommer att vara flitigare i bruk då det blir varmare utomhus. Vissa platser har infravärmare där man till exempel kan äta frukost utomhus.

Mer personal välkomnas

Inför sommaren jobbar Viking Lines rekryteringssida just nu för högtryck. Det behövs fler anställda ombord och jobb finns.

- Jag uppmanar till exempel högskolestuderande att kolla upp vilka lediga jobb vi har. Om man ännu är utan sommarjobb är chansen stor att vi har jobb att erbjuda, säger Boijer-Svahnström.

Viking Gloryn sisätiloja
Bildtext Nattklubben på Viking Glory.
Bild: Johanna Manu / Yle
Fullpackat på Viking Glory - Spela upp på Arenan