Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Härvan kring nymanska stiftelserna: Åklagarna yrkar på ovillkorliga fängelsestraff för två tidigare styrelsemedlemmar

Tingshuset i Esbos exteriör.
Bildtext Rättegångens förberedande session ordnades i Esbos tingshus nära Knektbro.
Bild: Simon Karlsson / Yle

Åklagarna yrkar på ovillkorliga fängelsestraff för två av de tidigare styrelseledamöterna i de så kallade nymanska stiftelserna, och villkorligt för den tredje. Stiftelserna vill också ha skadestånd på 674 000 euro.

Tre personer som tidigare utgjort styrelsen för Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse åtalas för grovt bokföringsbrott, två av dem också för grovt missbruk av förtroendeställning.

På måndagen ordnades en förberedande session vid Västra Nylands tingsrätt i Esbo, den första faktiska rättegångsdagen äger rum nästa vecka.

Åklagarna meddelade på måndagseftermiddagen att de yrkar på tre år och sex månaders ovillkorligt fängelse för den före detta styrelsemedlem som står åtalad för alla fem åtalspunkter, tre års ovillkorligt fängelse för styrelsens tidigare ordförande, och ett och ett halvt års villkorligt fängelse för den tredje före detta styrelsemedlemmen.

Tre åtalspunkter gäller grovt bokföringsbrott, två gäller grovt missbruk av förtroendeställning.

Hela härvan fyller trettiotre i år

De nymanska stiftelserna, Trygwe och Hjördis Nymans stiftelse och Sarfvik-Nymans stiftelse, grundades för att samla in och dela ut pengar till allmännyttiga ändamål.

Men efter paret Hjördis och Trygwe Nymans död gick största delen av pengarna i stället till driften av Kofverhag gård i Hangö och till olika rättsprocesser som ska ha gynnat dem som hade makten i stiftelserna. Kofverhag gård var makarna Nymans hem.

Stiftelserna har sedan åtminstone 1989, då Trygwe Nyman gick bort, haft en gemensam tremannastyrelse. Både den första ordföranden som styrde stiftelserna fram till millennieskiftet, och den nu åtalade andra ordföranden som avgick för cirka fem år sedan, har i flera repriser misstänkts för att ha gynnat sig själva ekonomiskt genom sin ordförandepost.

Patent- och registerstyrelsen reagerade 2017 på misskötseln av de nymanska stiftelserna. Flera år tidigare hade skattemyndigheterna avlägsnat stiftelsernas skattefrihet på grund av att deras allmännyttighet inte uppfylldes.

Tidningen Hufvudstadsbladet hade före det i flera år rapporterat om obefintlig utdelning av pengar ur stiftelserna.