Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Räddningsverket i Östra Nyland delar ut brandvarnare åt seniorer i samarbete med hemvården

Från 2022
Någon håller i en brandvarnare där batteriet är urplockat.
Bildtext Att ha en eller flera fungerande brandvarnare är en billig livförsäkring. Arkivbild.
Bild: Mostphotos.

Östra Nylands räddningsverk donerar 300 brandvarnare till hemvården i kommunerna på verkets verksamhetsområde. Hemvården delar i sin tur ut brandvarnarna till seniorer vars hem saknar sådana.

Brandvarnarna är klara att installera i samband med hembesöken. Hemvårdarna får installationspinnar med vilka det går att snabbt och tryggt fästa brandvarnarna utan att behöva klättra.

Räddningsverket beskriver i ett pressmeddelande donationen som en liten handräckning som kan rädda liv. Invånaren ansvarar för brandvarnarna i sin bostad, men för en äldre person kan det vara besvärligt att själv skaffa och installera brandvarnare.

”En ålderstigen invånare och en otillräcklig mängd brandvarnare är en allvarlig säkerhetsrisk. När du hälsar på en anhörig, se till att hen har tillräckligt många fungerande brandvarnare”, rekommenderar brandinspektör Lotta Holopainen.

Carro sitter på sin mans axlar så att hon når upp till brandvarnaren.
Bildtext Riktigt så här invecklat ska det inte vara för hemvårdarna. De ska få installationspinnar för brandvarnarna så de inte behöver klättra för att få upp manickerna i taket. Arkivbild.
Bild: Carola Nordberg

Idén om brandvarningsutdelningen föddes när räddningsverket och kommunernas socialtjänster samarbetade kring så kallade brandriskbostäder. Räddningsverket och socialtjänsterna arbetar tillsammans för att hjälpa invånare vars hem medför en särskilt stor risk för eldsvådor och olyckor.

Det täta samarbetet har hjälpt att hitta på sätt att förbättra brandsäkerheten även hos övriga kunder inom social- och hälsovården.

”Vi funderade på hurudana små praktiska medel vi har. En lösning är att ha installationsklara brandvarnare i bagageutrymmet i hemvårdens bilar” berättar Holopainen.

Hemvården i Borgå kommer att få 60 brandvarnare att dela ut. Sanna Nykänen som är tf. servicechef för hemvården i Borgå stad berömmer idén.

”Stadens hemvård har kring 600 kunder. Många av dem bor i en stor bostad eller ett egnahemshus som behöver flera brandvarnare. Jag har på känn att alla varnare vi får kommer att finna sin plats”, uppskattar Nykänen i pressmeddelandet.

Mer information om brandvarnare hittar du på Räddningsväsendets webbplats.

Diskussion om artikeln