Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Statsrådet uppmärksammar Åland 100 – ny professur i juridik vid Åbo Akademi ska öka förståelsen för självstyret

Ålands flagga.
Bildtext Det åländska självstyrelsesystemet är ett exempel på en lyckad självstyrelselösning och en del av den finländska demokratin, skriver Statsrådet i ett pressmeddelande.
Bild: Wikimedia commons/Susanne Nilsson

Statsrådet uppmärksammar hundraårsjubileet av Ålands självstyrelse med en ny tioårig professur vid Åbo Akademi. Målet är att öka förståelsen för det Åländska självstyret.

– Det här är en gåva som riktas till Åland för att fira deras 100 år av självstyrelse och autonomi, och det att gåvan placeras vid Åbo Akademi är för oss en väldigt trevlig överraskning. Vi vill vara mer och stärka förståelsen för Åland och vad det innebär att ha självstyrelse, säger Åbo Akademis rektor Mikael Lindfeldt.

Det är fråga om en professur i juridik för åren 2023–2032. Anslaget ligger på 1,3 miljoner euro, och ingår i regeringens andra tilläggsbudgetproposition för 2022, som ska överlämnas till riksdagen den 25 maj.

– Summan täcker kostnaderna för en fullskalig professur. Det är en långsiktig summa som gör att vi kan få igång verksamheten på det här området, säger Lindfeldt.

Man, Mikael Lindfelt vid Åbo Akademi, står framför kameran i mörkblå satinkostym.
Bildtext "En alldeles strålande nyhet", säger ÅA:s rektor Mikael Lindfeldt om den nya professuren.
Bild: Arash Matin

"Fastlandet behöver en större förståelse för Ålands speciella status"

Ålands position har aktualiserats igen på grund av kriget i Ukraina och det nya geopolitiska läget i Europa, men planen för professuren har arbetats fram långt innan detta, berättar Lindfeldt.

– Överlag så tror jag att fastlandet behöver en större förståelse för Ålands speciella status i folkrätten och överlag i jurisdiktionens värld, men professuren kan också på längre sikt hjälpa till att stärka den juridiska kompetensen på Åland.

Enligt Lindfeldt är det för tidigt att säga något om vilka kandidater som kunde bli aktuella för professuren innan studierna drar igång på juridiklinjen hösten 2023.

Diskussion om artikeln