Hoppa till huvudinnehåll

Yles synpunkter

Ted Forsström: BUU är barnkultur

Från 2022
person som tittar in i kameran
Bild: Barbro Ahlstedt

Den andra veckan i maj fyller BUU-klubben 25 år. Vi firar förstås i rutan, på Yle Arenan och i BUU-appen som sig bör. Mycket har förstås hänt på 25 år, men en hel del är fortfarande överraskande lika; namnet BUU till exempel.

Det som startade som en intern akronym för 25 år sedan har idag vuxit till ett betydligt större begrepp. För mig så står BUU för barnkultur, och när vi firar BUU-klubben – och genom det Yles barninnehåll – är det uttryckligen barnkulturen vi firar.

Synen på barn, och den kultur som produceras och presenteras för barn, förändras regelbundet i takt med samhället. Därför har en central del av vårt innehåll alltid varit den direkta kontakten till barn och unga, ända sedan starten för 25 år sedan.

Vi har fått privilegiet att umgås med finlandssvenska barn i 25 år och utforma innehållet utgående från det vi lärt oss.

Att vara nära publiken – såväl fysiskt som innehållsmässigt – har varit vår hjärtesak sen start.

― Ted Forsström, ansvarig producent

Det finns många viktiga U:n som vi tänker på inom BUU. Uppgift är kanske det viktigaste, och till den hör bland annat att utbilda, att medvetandegöra barnkulturens vikt och att visa upp den mångfald som finns i vardagen hos finlandssvenska familjer och i världen.

Hit hör också att utmana, att stimulera barnens kreativitet och fantasirikedom med innehåll som engagerar och sporrar till lek efteråt.

Och ett ganska betydelsefullt U, som vi som jobbar med barnkultur kanske brinner lite extra för, är givetvis underhållning; det lättsamma i livet som bör höra till en trygg barndom.
Yle är Finlands största producent av innehåll för barn och med det kommer också ansvaret att balansera alla dessa U:n genomgående i det som produceras. Och det lyckas vi med gång på gång. Genom egna produktioner och vårt goda samarbete med finländska och nordiska produktionsbolag så ger vi också nya manusförfattare, animatörer och andra skapare av barnkultur möjligheter att publicera för en stor publik.

Under dessa 25 år så tror jag inte det går att räkna antalet favoritserier, gemensamma ögonblick och familjetraditioner som har uppkommit genom vårt innehåll.

Allt paketerar vi sedan på Yle Arenan och Barnens Arena. Också de allra minsta har sin egen trygga miljö i Piki-BUU, lugna animationer och musik för 0-3-åringar, som varit en given och omtyckt del av vårt utbud sedan 2019.

Vi gör det här för dig och din familj, för vi tycker precis lika som du – att ditt barn är det mest värdefulla som finns. Tack för att vi har fått vara en del av gemensamma stunder i vardagen i 25 års tid och vi hoppas på många, många år till!

Ted Forsström

Ansvarig producent, barninnehåll
Svenska Yle