Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vill du kräva tillbaka skatt? I dag är första deadline för att deklarera

En person tittar på Min Skatt-tjänsten på en datorskärm.
Bildtext Det går att deklarera på papper, eller elektroniskt via tjänsten Min skatt.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Har du renoverat, anlitat städare eller rest till jobbet? Då är det dags att agera. Den som vill korrigera sina skatteuppgifter för fjolåret ska nämligen göra det nu.

Tisdagen är första deadline för att korrigera skattedeklarationen.

Alla löntagare och pensionärer har en utsatt dag för när den korrigerade deklarationen ska lämnas in. För vissa är det den 10 maj, och för andra den 17 eller 24 maj.

Vilken just din bestämda dag är kan du kontrollera på den förhandsifyllda skattedeklarationen som kommer per post, eller i tjänsten Min skatt.

Skattedeklarationen kan korrigeras antigen på papper eller via Min Skatt.

1,4 miljoner finländare korrigerade ifjol

Skattemyndigheterna väntar sig en stor mängd korrigeringar också i år. Ifjol gjorde 1,4 miljoner finländare ändringar i sin skattedeklaration.

Dels ska man kontrollera att de förhandsifyllda uppgifterna i deklarationen stämmer men det finns också avdrag man kan lägga till.

En del avdrag görs automatiskt, så som avdrag för räntor på lån. De uppgifterna får Skatteförvaltningen oftast direkt från banken.

Men det finns också en hel del avdrag du kan göra själv. Det handlar om till exempel utgifter för hantverkare och städning i hemmet, resor till och från jobbet och arbetsrum eller arbetsredskap som behövs i jobbet.

Skatteförvaltningen påminner också om att den som vill söka ändring i sin fastighetsskatt har samma bestämda dag för det som för skattedeklarationen.

Videon sammanfattar hur du har möjlighet att spara pengar genom att deklarera. Märk ändå att de datum som nämns på slutet gällde ifjol.

Får man dra av munskydd i skattedeklarationen? - Spela upp på Arenan