Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sydkoreas nya konservativa president svors in – Nordkorea befaras svara med sitt första kärnvapentest sedan år 2017

Uppdaterad 10.05.2022 15:05.
Sydkoreas nya konservativa president Yoon Suk-Yeol svors in på presidentposten den 10.5.2022.
Bildtext Sydkoreas nya konservativa president Yoon Suk-Yeol väntas inta en tuffare linje gentemot Nordkorea än sin företrädare Moon Jae-In.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sydkoreas nya president Yoon Suk-Yeol har många svåra utmaningar framför sig under de följande fem åren. Han står inför kärnvapenhot från Nordkorea, en svag ekonomi samt låg popularitet redan från dag ett.

Sydkoreas förre chefsåklagare Yoon Suk-Yeol tog på tisdag över ansvaret för världens tionde största ekonomi med en modern armé som består av över en halv miljon soldater på den södra delen av den spända koreanska halvön.

Det första han gjorde som ny president efter midnatt var att sätta sig ner för en säkerhetsanalys som dominerades av det militära hotet från Nordkorea.

Generalstabschefen Won In-Choul informerade Yoon om att Nordkorea är redo att utföra sitt första kärnvapenprov sedan år 2017 om landets ledare Kim Jong-Un beslutar sig för det.

Säkerhetsläget på den koreanska halvön är mycket allvarligt

― Yoon Suk-Yeol

Yoon svarade med att beordra armén att upprätthålla beredskapen då "säkerhetsläget på den koreanska halvön är mycket allvarligt".

Nordkorea har medvetet trappat upp den militära spänningen genom att utföra 15 missiltest sedan årsskiftet, vilket är den snabbaste takten någonsin.

Den sista av dem utfördes bara tre dagar före Yoons tillträde, då Nordkorea testade vad som tros ha varit en ballistisk robot som avfyrades från en ubåt i havet utanför nordöstra Nordkorea.

Det var första gången på ett och ett halvt år som Nordkorea provsköt en ubåtsmissil.

Kim Jong-Un var själv närvarande då Nordkorea testade sin största missil någonsin i slutet av mars.
Bildtext Kim Jong-Un var själv närvarande då Nordkorea testade sin största missil någonsin i slutet av mars.
Bild: KCNA / EPA

Första kärnvapentestet på nästan fem år?

Ubåtsmissilen avfyrades bara tre dagar efter att Nordkorea hade testat en interkontinental ballistisk missil som i teorin kan nå Nordamerika och USA.

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un höll i slutet av april ett tal vid en militärparad, där han igen varnade för att Pyongyang är redo att utföra nya missiltest, inklusive kärnvapenprov.

Ännu mer olycksbådande var hans tal om att Nordkorea är redo att utföra "förebådande" attacker både med kärnvapenförsedda långdistansmissiler och så kallade taktiska kärnvapen.

USA varnar nu för att Nordkorea redan har vidtagit konkreta åtgärder för ett kärnvapenprov i testområdet i Punggye-ri, där man har borrat upp en ny tunnel för att testa en mindre kärnladdning.

- Nordkorea förbereder provområdet Punggye-ri och kan vara redo att utföra sitt sjunde kärnvapenprov i slutet av maj eller i början av juni, säger det amerikanska utrikeministeriets taleskvinna Jalina Porter.

Nordkorea förstörde år 2018 flera anläggningar och tunnlar i Punggye-ri som en förtroendeskapande åtgärd, då förhandlingarna med USA och Sydkorea ännu framskred, men nu har kursen lagts om igen.

En nordkoreansk officer visade år 2018 vilka anläggningar som skulle förstöras i testområdet Punggye-ri som en förtroendeskapande åtgärd.
Bildtext En nordkoreansk officer visade år 2018 vilka anläggningar som skulle förstöras i testområdet Punggye-ri, som en förtroendeskapande åtgärd.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Test då Biden kommer på besök?

Yoon Suk-Yeol har i egenskap av före detta åklagare ingen egentlig utrikespolitisk erfarenhet och han har nöjt sig med att utlova en traditionellt konservativ utrikespolitisk linje.

Den går ut på upptrappat militärt samarbete med de främsta bundsförvanterna USA och Japan, som ju också har en relativt ny, hökaktig ledare i den konservativa premiärministern Fumio Kishida.

Yoon har kritiserat sin föregångare, den centerliberala Moon Jae-In som in i det sista förespråkade avspänning och samarbete med Nordkorea och han har i stället talat om ännu närmare militärt samarbete med USA.

- Vi vill försäkra oss om att Nordkorea aldrig vågar överväga en kärnvapenattack mot oss, konstaterade Yoon inför presidentvalet som var den jämnaste någonsin i Sydkorea.

Stödet för Yoon Suk-Yeol är bara 41 procent jämfört med 45 procent för hans företrädare Moon Jae-In

USA:s president Joe Biden kommer på besök till Sydkorea nästa vecka och det har uttryckts farhågor om att Nordkorea utför ett kärnvapentest redan då.

Det skulle i så fall skaka om både omvärlden och Sydkorea, där en förvånansvärt stor minoritet befarar att Yoon inte klarar av sina inrikes- och utrikespolitiska utmaningar.

Mindre än 60 procent av de tillfrågade sa nyligen i en opinionsmätning att de inte har förtroende för sin nya president, då hans företrädare vanligtvis fick stöd av mellan 80 och 90 procent av sydkoreanerna i början av sina ämbetsperioder.

Stödet för Yoon var bara 41 procent i den sista mätningen före hans tillträde på presidentposten, vilket kan jämföras med 45 procent som stödde den avgående presidenten Moon Jae-In.

Kim Jong-Un representerar distriktet kring den heliga vulkanen Paektusan. Kim besökte Paektusan i fjol tillsammans med Sydkoreas president Moon Jae-In
Bildtext Yoons företrädare, president Moon Jae-In arbetade för avspänning med Nordkorea, bland annat genom två toppmöten med Kim Jong-Un.

"Nordkorea vår främsta fiende"

Yoon Suk-Yeol är givetvis medveten om hur polariserat Sydkorea är och det kan ha varit en orsak till att han lät ovanligt försonlig i sitt installationstal.

Han har tidigare kallat Nordkorea för "Sydkoreas främsta fiende" men han föreslog ändå en dialog och massivt ekonomiskt stöd om Nordkorea går in för nedrustning, något som ingen riktigt orkar tro på.

- Dörren till en dialog förblir öppen trots att Nordkoreas kärnvapenprogram utgör ett hot inte bara mot oss utan hela nordöstra Asien.

- Om Nordkorea gå in för en nedrustningsprocess så är vi och omvärlden beredda att arbeta för en djärv plan som skulle stärka Nordkoreas ekonomi och livskvaliteten för dess befolkning, lovade Yoon i sitt installationstal.

Yoon Suk-yeol talar i en mikrofon. I bakgrunden Sydkoreas flagga.
Bildtext Yoon Suk-Jeol förespråkar ännu närmare militärt samarbate med USA än tidigare.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Han är också noga medveten om att han måste balansera det säkerhetspolitiska samarbetet med USA med det ekonomiska samarbetet med Sydkoreas största handelspartner Kina.

Den nya presidentens problem förvärras av att center-vänsteroppositionen har majoritet i parlamentet åtminstone fram till följande val år 2024. Många analytiker betvivlar därför Yoons möjligheter att driva igenom sin egen linje som har förblivit något oklar för väljarna.

- Vår utrikes- och säkerhetspolitik samt ekonomin lider av stora problem. Yoon borde ha lagt fram visioner, hopp och ledarskap för att visa att han kan förena folk i dessa svåra tider, säger professor Chun Jin-Young vid Kyung Hee universitetet.

- Men jag tycker inte att han har visat något av detta.

Källor: Yonhap, AP, Reuters, The Diplomat