Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Misstänkt i Vandas fängelsemord härjade i rättssalen – polis ingrep snabbt

Uppdaterad 10.05.2022 12:19.
Vantaan vankilan sellisurman oikeudenkäynnissä toinen syytetty nousi ylös oikeudenkäynnin alussa ja poliisit rauhoittivat häntä.
Bildtext Polisen ingrep snabbt och tog vapnet av den misstänkte mannen.
Bild: Katri Kirsi / Yle

En hotfull situation uppstod under morgonen i Östra Nylands tingsrätt då en 23-årig man drog ett föremål som liknande en kniv. Han misstänks för ett fängelsemord som utfördes i Vanda fängelse i januari.

Idag började rättegången för det mord som begicks på ett fängelse i Vanda i slutet av januari.

En hotfull situation uppstod tidigt under rättegången då en av de två misstänkta började vifta med något som såg ut att vara en liten kniv.

Polis och väktare ingrep snabbt och tryckte upp den 23-årige mannen mot väggen. Rättssalen evakuerades för en stund. Rättegången kunde snart fortsätta.

Tingsrättens företrädare hävdar att mannen inte burit kniv. Men enligt vittnesmål och bilder gjorde 23-åringen ett utfall mot publiken med något slags vasst föremål i handen.

Dödades i en cell för tillfällig förvaring

Rättegången på Östra Nylands tingsrätt behandlar mordet av en man i tjugoårsåldern. Det anmärkningsvärda med brottet är att det begicks i en cell för tillfällig förvaring på fängelset i Vanda.

Två män, 19 och 23 år gamla, misstänks för mord och grov våldtäkt på offret. Förutom offret och de misstänkta fanns flera andra personer i cellen.

Den yngre av de båda männen ska ha inlett misshandeln av offret den 25 januari genom att slå honom upprepade gånger i huvudet.

Polisen: Motivet hittas i offrets straffregister

Enligt polisens förundersökning var motivet offrets kriminella förflutna. Offret hade tidigare dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig. 19-åringen ska flera gånger ha försökt få offret att berätta varför han dömts till fängelse.

Följande dag förflyttades 23-åringen på den yngre misstänkte mannens begäran till samma cell och misshandeln fortsatte. Offret utsattes för brutalt våld och förödmjukelse i två dagar och hittades död i förvaringscellen på morgonen den 27 januari.

Enligt åtalet har den yngre av de båda misstänkta våldtagit offret med en toalettborste. Under de två dygnen tvingades han enligt åklagaren att dricka urin och tvättmedel. Han skållades med kokhettvatten och tvingades äta cigarettfimpar. Innan offret dog uppmanades han att begå självmord med ett rakblad. Men han förmådde inte skära sig själv tillräckligt djupt och kvävdes till slut till döds med en plastpåse.

De misstänkta har kriminellt förflutet. Båda två nekar till åtalspunkterna om att det skulle röra sig om mord och grov våldtäkt. Enligt 19-åringens försvar stämmer åklagarens beskrivelse av våldet och förödmjukelsen överens med verkligheten. Men det har inte varit meningen att offret skulle dö. Enligt 23-åringens försvar deltog han i vissa moment av misshandeln, men inte i dem som till slut ledde till offrets död.

Fängelsepersonalen misstänks för brott

Under måndagen meddelade polisen att de påbörjat en förundersökning som ska klarlägga ifall fängelsepersonalen gjort sig skyldig till några brottsliga försummelser då mordet begicks.

Rättegången är delvis sekretessbelagd, i fråga om uppgifter om offret och de misstänktas psykiska välmående samt privatliv.

Artikeln uppdateras.

Artikeln uppdaterad 10.5.2022 klockan 10.59 med detaljer om misshandeln som ska ha ägt rum i fängelsecellen.

Artikeln uppdaterad 10.5.2022 klockan 12.15 med försvarets syn på åtalspunkterna och med tingrättens representanters hävdan om att den 23-årige misstänkte i själva verket aldrig dragit kniv.

Artikeln är en bearbetad översättning av Vantaan vankilan sellisurma oikeudessa: 23-vuotias syytetty alkoi riehua salissa, poliisi ja vartijat painoivat miehen seinää vasten – Yle seuraa, skriven av Katri Kirsi.