Massivt stödpaket från USA till Ukraina – USA-experten: "För Biden är det viktigt att framstå som ledaren i västvärldens kamp för Ukrainas frihet"
USA:s president Joe Biden kommer inom kort att godkänna ett stödpaket tilll Ukraina motsvarande 37,8 miljarder euro. Efter detta nya stödpaket kommer USA sedan januari i år att ha bistått Ukraina med nästan 50 miljarder euro.
Kongressens representanthus godkände stödpaketet tidigt på onsdagsmorgonen finsk tid. Det ska ännu godkännas av senaten, något som väntas ske senare i veckan eller i början av nästa vecka.
Exakt hur högt krigets pris blir i fråga om utsläckta mänskoliv i Ukraina, förstörda hem och splittrade familjer kan vi idag bara gissa.
När Vladimir Putin den 24 februari 2022 fattade beslutet att attackera grannlandet Ukraina satte han också en destruktiv ekonomisk boll i rullning.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kom för några veckor sedan med en ungerfärlig gissning på hur mycket kriget kostar för det ukrainska samhället: 7 miljarder dollar – varje månad.
Flera länder runtom i världen fortsätter att bevilja både humanitärt, ekonomiskt och militärt stöd till Ukraina. I rena pengar är det USA som bistått Ukraina mest.
Från januari till slutet av april i 2022 hade USA bistått Ukraina med 10,3 miljarder euro.
EU-länderna inklusive olika europeiska institutioner har hittills bistått Ukraina med sammanlagt 12,8 miljarder euro, har forskningsinstiutet Kiel Intsitute for the World Economy räknat ut.
USA bistår Ukraina med nästan 38 miljarder euro
Senaten i USA väntas alltså godkänna det nya stödpaketet inom de närmaste dagarna. Stödet på motsvarande 37,8 miljarder euro består av både humanitärt bistånd och militärt stöd. Biden meddelade i ett tal på måndag att beslutet brådskar eftersom de tidigare levererade humanitära och militära materielen enligt amerikanska uppgifter "kommer att ha använts slut inom loppet av tio dagar".
– Det är en anmärkningsvärt hög summa. USA vill visa väg och vill ta initiativ som det ledande landet i den västliga koalitionen. Samtidigt har ju nog också den övriga västvärlden signalerat sin vilja att hjälpa och också gett ett starkt stöd till Ukraina, säger USA-experten Andreas Elfving.
– Men vi får inte glömma att Ukraina kommer att behöva betydligt större summor än detta för att bygga upp landet den dag den pågående heta konflikten är över. Vissa ukrainska städer har totalt mosats sönder av Rysslands aggression.
USA-experten Andreas Elfving, som till vardags jobbar som politisk sekreterare för SFP, säger att USA:s och EU-ländernas stora vilja att bistå Ukraina ekonomiskt hänger ihop med att länderna tydligt vill visa att de inte vill lämna Ukraina ensamt.
– För Biden är det viktigt att framstå som ledaren i västvärldens kamp för Ukrainas frihet, säger Andreas Elfving.
Hur länge räcker pengarna till?
Tills vidare har Joe Biden och demokraterna fått uppbackning för de ekonomiska stödpaketen till Ukraina.
När det nu aktuella stödpaketet godkänts av representanthuset väntas omröstningen i senaten bli en ren formalitet.
I omröstningen i representanthuset på onsdagsmorgonen (11.5) röstade 57 republikaner mot det nya massiva Ukrainastödpaketet medan 368 kongressledamöter – både republikaner och demokrater – röstade ja.
Så som kriget i Ukraina framskrider just nu är det mycket som tyder på att striderna kan pågå länge. Frågan är hur länge det finns en enighet bland USA:s politiker om att stödja det krigsdrabbade Ukraina?
– Redan nu har ju vissa republikaner högljutt motsatt sig stödpengarna, men det har kanske rört sig om den mest extrema falangen inom det republikanska partiet. Jag ser ändå inte på kort sikt att det skulle finnas en särskilt stor risk för att republikanerna skulle politisera frågan i någon högre grad.
Andreas Elfving säger att det ändå finns en gräns för hur hur stor del USA kan bistå med framöver.
– Sen har vi ju ett kongressval i november där kampanjerna kommer att vara smutsiga och fula. Det är inte säkert hur länge USA kommer att gå vidare i sin Ukraina-stödpolitik på ett så här enigt sätt.
– Men så länge kriget är inne i denna heta fas så ser jag att det som osannolikt att republikanerna helt och hållet skulle ställa sig på tvären, säger USA-experten Andreas Elfving.