Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Vårdkrisen stoppar inte Karisbon Annica Forsman och hennes dotter – båda utbildar sig till sjukskötare: "Det känns rätt när du har hjälpt en människa i en svår situation"

Annica Forsman, en kvinna som studerar till sjukskötare och förstavårdare, övar intubering på en docka.
Bildtext Annica Forsman har jobbat många år som massör men nu, när två barn är vuxna och den yngsta är tonåring, utbildar hon sig till förstavårdare på vårdnivå. Det betyder att hon också blir sjukskötare.
Bild: Privat

Tungt jobb, dubbla skift och löner som inte motsvarar arbetsmängderna gör att många vårdare har bytt bransch. Karisbon Annica Forsman går mot strömmen. Hon ska bli förstavårdare och sjukskötare.

– Jag brukar skoja med mina kompisar och säga att man ska vara lite tokig, det lär ska hjälpa, säger Annica Forsman som efter flera olika jobb och 13 år som företagare beslöt sig för att sadla om och uppfylla drömmen om att bli sjukskötare.

Hösten 2019 började hon studera till sjukskötare vid yrkeshögskolan Novia i Åbo, men eftersom det blev både långt och besvärligt att pendla till Åbo, i synnerhet som hon förväntades göra sina praktikperioder i Åboland, bad hon om att få flytta över till yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Det lyckades och därför har Annica Forsman också kunnat göra det mesta av sin praktik vid Lojo sjukhus.

Annica Forsman, en kvinna klädd i sådana operationskläder som sjukskötare på op-avdelningen använder, står vid en brits där det ligger en docka. Dockan används i utbildning när man lär sig olika ingrepp under "operation".
Bildtext Annica Forsman säger att hon gillade att vara på praktik på operations- och anestesiavdelningen.
Bild: Privat

– Jag har varit på kirurgiska avdelningen, dialysen, neuropolikliniken och anestesin, räknar Annica Forsman upp.

Ju mera action och svårare det blir, desto mer tänder jag till.

― Annica Forsman

Hösten 2021 bytte Annica Forsman inriktning och studerar nu till förstavårdare. Det betyder att hon kan jobba på ambulans, på vårdnivå. Det betyder också att hon i maj 2023 har en dubbelexamen, hon blir både förstavårdare och sjukskötare.

I början av januari gjorde Annika Forsman sin grundnivåpraktik på Västra Nylands räddningsverk.

– Ju mera action och svårare det blir, desto mer tänder jag till. Det är nog ambulansen som lockar.

Karisbon Annica Forsman går mot strömmen och utbildar sig till sjukskötare och förstavårdare - Spela upp på Arenan

Någon dans på rosor har det inte varit att utbilda sig till sjukskötare och förstavårdare som vuxen. Det har varit både skratt och tårar, studier, tentamina och praktik varvat med vardagen på hemmaplan som bland annat innebär att skjutsa det yngsta barnet till skola och handbollsträningar.

– Takten har varit hård. Skolan har gjort upp en tajt studieplan, säger Annica Forsman som redan nu har skrivit sitt examensarbete som handlar om prehospitala förlossningar.

Mera lön och uppskattning – en klapp på axeln räcker inte

Annica Forsman är inte den enda i familjen som pluggar hårt. Dottern Ronja Lindqvist är närvårdare, men nu vidareutbildar hon sig till sjukskötare. Hon väntas få sin examen ungefär ett halvt år efter mamma Annica.

Bild på ett hjärta i ett rutigt häfte, ritat för hand med anteckningar hur blodet cirkulerar och vad de olika delarna av hjärtat heter. Ronja Lindqvist har ritat. Hon utbildar sig till sjukskötare.
Bildtext Så här ritar en blivande sjukskötare (Ronja Lindqvist) ett hjärta. Lite annorlunda än de hjärtan vi andra sprider via sms, Facebook och Instagram.
Bild: Privat / Ronja Lindqvist

Tillsammans börjar de två fundera på vårdbranschens utmaningar, bland annat att många avbryter sina studier.

Så som läget inom vården är i dag så funderar man nog lite över framtiden, men det är ändå ett fint och viktigt yrke.

― Ronja Lindqvist

– Situationen inom vårdbranschen avskräcker säkert. Då jag började studera var vi ganska många, men under det första året föll många bort. Det första studieåret handlar om allt möjligt annat än själva sjukvården och det kan också inverka, men bit ihop, det blir roligare med tiden, säger Annica Forsman om studierna.

– Så som läget inom vården är i dag så funderar man nog lite över framtiden, men det är ändå ett fint och viktigt yrke, säger blivande sjukskötare Ronja Lindqvist.

Selfie i en wc-spegel. Ronja Lindqvist iklädd munskydd och vita kläder. Hon studerar till sjukskötare.
Bildtext Närvårdare Ronja Lindqvist kom på att hon ville bli sjukskötare. Kanske det var grannen, mamma Annica Forsmans vaknätter med studielitteratur som lockade... Här en obligatorisk wc-selfie.
Bild: Privat / Ronja Lindqvist

Ronja Lindqvist säger att en bra lön skulle vara det absolut viktigaste och nödvändigaste för att råda bot på vårdarbristen.

– När jobbet är tungt tror jag att en bättre lön kompenserar det hela och gör vårdjobbet mer attraktivt, säger Ronja Lindqvist.

Ronja Lindqvist känner många vårdare som valt att byta bransch. Att genom en ny lag tvinga vårdare på jobb är ingen lösning enligt henne.

– Det är hemskt att tvinga folk på jobb bara för att de har rätt utbildning.

Norge lockar efter slutförda studier

Ronja Lindqvist överväger att börja jobba i Norge när hon är klar med sin sjukskötarutbildning.

– Det har varit i tankarna redan under de år jag har jobbat som närvårdare. Jag var redan på väg under coronapandemin, men så tänkte jag att det är bättre att vänta på säkrare tider. Allt var ovisst och då fanns det ännu inga vacciner, berättar Ronja Lindqvist.

Ronja Lindqvist, en ung kvinna med långt mörkt hår som lutar sig mot en björk. Hon ser åt sidan, ser glad ut.
Bildtext Ronja Lindqvist har planer på att jobba som sjukskötare i Norge.
Bild: Tiina Grönroos / Yle
En kvinna tar blodprov på en man. Det här sker i undervisningssyfte i ett stort rum med många studerande som gör samma sak.
Bildtext Annica Forsman trivs bäst i Karis och hoppas därför på jobb i Västnyland.
Bild: Privat

Förutom högre lön har Ronja Lindqvist hört om andra förmåner som vårdpersonalen i Norge får för att må bra på jobbet.

– Det är på tiden att vi också börjar satsa mer på vårdarnas välmående, se helheten. Om en vårdare får känna sig uppskattad så orkar hon också bättre. En klapp på axeln är inte tillräckligt, säger Ronja Lindqvist.

Man borde diskutera orken men också patientsäkerhet

Annica Forsman ser på sin dotter och drar djupt efter andan innan hon tar till orda.

– Det är svåra frågor. Med tanke på den mängden av ansvar och den utbildning som vårdarna har så borde de definitivt ha en lön som man kan klara sig med. Det här är min personliga åsikt. Hur man löser det är en fråga jag inte ska ta ställning till eftersom jag inte har den kunskapen.

Många är jättetrötta, går på ångorna så att säga, när de jobbar dubbla skift

― Annica Forsman

Under sina praktikperioder, som dessutom skett under coronapandemin, har Annica Forsman både sett och hört hur vårdare mår.

– Det varierar förstås, men många är jättetrötta, går på ångorna så att säga, när de jobbar dubbla skift.

Mor och dotter Forsman och Lindqvist studerar till sjukskötare - båda brinner för att hjälpa och vårda - Spela upp på Arenan

Hon har sett sjukskötare som efter en morgontur varit tvungna att fortsätta jobba hela kvällen eftersom det annars inte skulle finnas personal på plats som har de kunskaper som krävs.

– Det är på inget vis ett undantag att man jobbar 16 timmar och då tycker jag man borde diskutera orken, men också patientsäkerhet, säger Annica Forsman.

Annica Forsman säger att vårdpersonalen vill göra ett gott jobb, men att orken börjar vara slut.

– De känner också att ingen riktigt lyssnar på dem.

Trots att Annica Forsman har fått höra en hel del om avigsidorna med att jobba inom vården så vill hon fortsätta med sina studier.

– Det känns rätt när du har hjälpt en människa i en svår situation, motiverar hon sitt yrkesval.

Ronja Lindqvist känner sig också motiverad att jobba inom vården.

– Det är det här att hjälpa människor. Man ser olika människoöden, man ser både lycka och sorg, alla livsskeden. När man får delta i det så känns det bra och meningsfullt.

– Jag är av den åsikten att livet är en enda resa av lärande. Min dröm, och i något skede ska jag göra det, är att studera vidare till sårvårdsexpert. Det är en jättedyr utbildning så den är inte aktuell nu. För nu ska jag klara av det här, säger blivande förstavårdare och sjukskötare Annica Forsman.

Blivande sjukskötare och förstavårdare Annica Forsman i Karis om sjukskötarutbildningen - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln