Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen vill förebygga spelmissbruk – inleder mångårigt åtgärdsprogram

Jari Keinänen under en presskonferens.
Bildtext Social- och hälsovårdsministeriets direktör med bland annat ansvar för beroendefrågor presenterade regeringens nya penningspelspolitiska program på tisdagsförmiddagen. Vid sidan av honom står ministrarna Mikkonen och Lindén.
Bild: Lehtikuva

Finland har i dag fått sitt första penningspelspolitiska program. Tanken är att skapa ett omfattande åtgärdsprogram som ska förebygga spelmissbruk och stöda dem som har problem med hasardspel.

Programmet är tills vidare strategiskt och inte konkret, som Social- och hälsovårdsministeriets Jari Keinänen uttryckte det, och dagens lansering var bara startskottet.

De kommande två åren ska nu ett konkret åtgärdsprogram planeras, varefter det ska verkställas år 2024 och från och med 2028 blir det uppföljning och utvärdering. Oavsett välkomnas sannolikt programmet av flera samhällsaktörer.

Det är ingen hemlighet att Finland för länge sen tappade bollen gällande spelberoende.

En rapport från Institutet för hälsa och välfärd från 2020 visar att 2,5 procent av spelarna stod för hälften av alla pengar som satts på hasardspel.

Det här innebär tiotusentals människor, eftersom tre fjärdedelar av finländarna enligt samma undersökning spelar åtminstone varje år.

I och med att Veikkaus intäkter länge var en enormt viktig del av finansieringen av kultur- och idrottsfälten i Finland, innebar obalansen i praktiken att spelmissbrukarna betalade för en stor del av kulturens och idrottens kalas.

Aki Lindén under en presskonferens den 12 april 2022.
Bildtext Aki Lindén säger att han tycker programmet är mycket intressant.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Medger att Finland tidigare blundat för problemet

Den socialdemokratiska familje- och omsorgsministern Aki Lindén medger att man länge i Finland verkar ha sett mellan fingrarna på problemet. Trots ett utbrett spelberoende och de tydliga kopplingarna mellan Veikkauspengarna och missbruk har man trummat på och försökt locka finländarna till spel.

– Det har säkert funnits delade åsikter i samhället om hasardspel på grund av att många gillar att spela och inte tar skada av det, säger Lindén.

– Att hasardspelsintäkterna dessutom har gått till socialt viktiga ändamål har säkert förstärkt den här motsättningen. Ju mer intäkter man har fått in desto mer pengar har kunnat användas till de här ändamålen.

Länge dominerades Veikkaus av föråldrade attityder och nästan ren vetenskapsförnekelse.

Nu har redan mycket förändrats, bland annat har myndigheterna till slut reagerat på att Veikkauspengarna inte är fullständigt etiska. Kritik hann komma också från dem som gynnades av Veikkaus utdelning – bland annat friidrottsförbundets ordförande Sami Itani har dundrat emot systemet.

Hur Veikkaus intäkter rent konkret ska ersättas vet ingen men åtminstone ska Finland nu bli bättre på att ta hand om sina spelberoende.

Enligt Aki Lindén är det viktigt att samhället nu tar itu med penningspelsproblemet på allvar.

– Att spela med pengar är ju mycket beroendeframkallande, konstaterar Lindén.

– Men trots att 90 procent av folket spelar ganska lite och har inga problem, så kanske tio procent har lite problem och tre procent har stora problem. Vi måste ta hänsyn till den här situationen.

Penningspelspolitik + nya lotterilagen = succé?

De beroendeframkallande spelen är inte längre bara statliga spelbolaget Veikkaus spelautomater i matbutiker och kiosker.

Förutom Veikkaus finns ju numera konkurrerande nätkasinon tillgängliga, och hasardliknande element har också krupit in i konsol- och datorspelens värld.

Samhället har ett ansvar att ta hand om de individer som drabbas av spelberoende och på samma gång ändå möjliggöra den här spänningen för majoriteten av oss

― Aki Lindén

Lindén är tydlig med att han hoppas på att Finland kan nå en situation där den stora majoriteten får njuta av spelande samtidigt som samhället på flera plan blir bättre på att förebygga spelmissbruk och erbjuda stödtjänster för dom som fallit ner i spelträsket.

– På något sätt är människan programmerad till att tycka om hasardspel. Det är underhållande, intressant och skapar spänning i vardagen, säger Lindén.

– Samhället har ett ansvar att ta hand om de individer som drabbas av spelberoende och på samma gång ändå möjliggöra den här spänningen för majoriteten av oss.

Inrikesminister Krista Mikkonen pratar på en presskonferens.
Bildtext Inrikesminister Krista Mikkonen efterlyser ett omfattande samarbete där flera delar av samhället har en viktig uppgift.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

De Grönas inrikesminister Krista Mikkonen säger att det nya penningspelspolitiska programmet tillsammans med den nya lotterilagen som trädde i kraft i vintras är regeringens två huvudsakliga vapen mot spelmissbruk.

– Förebyggandet och minskandet av spelberoendeskador är en mångfacetterad helhet som kräver ett brett och omfattande sektorsövergripande samarbete, säger Mikkonen.