Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅUCS lättar på munskyddskrav – inga covidpatienter vårdas på intensiven

Från 2022
sjukhusrum i fyrsjukhuset ÅUCS
Bildtext Fortsättningsvis ska man inte besöka ÅUCS-sjukhusen ifall man är sjuk, och komma ihåg att använda munskydd i sjukhusets vårdutrymmen.
Bild: Arash Matin / Yle

Det är inte längre nödvändigt att använda munskydd i matsalar, caféer och mötesutrymmen vid ÅUCS, men de ska fortfarande användas i alla vårdutrymmen och vid patientbesök.

Åbo universitetscentralsjukhus har på tisdagen lättat på sin rekommendation för användningen av munskydd. Säkerhetsavstånd mellan människor rekommenderas fortfarande.

På tisdagsmorgonen vårdades 24 patienter för covid-19. Ingen covidpatient vårdas just nu på intensiven.

Sjukvården allt mindre belastad – trots många fall

Många coronafall upptäcks dagligen i Egentliga Finland. I snitt rör det sig om 250 fall per dag, vilket är mycket fler än för ett år sedan. Trots detta anser ändå experterna att epidemin håller på att avta.

– Visserligen är vår situation sämre än för det övriga Norden, men trots det kan vi nog leva alldeles normalt med den nuvarande situationen. Betydande orsaker till det är dels vår omfattande vaccinationstäckning och dels att den rådande omikronvarianten ger en lindrigare sjukdom än de tidigare varianterna, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä i ett pressmeddelande.

Från och med tisdagen den 10 maj har också begräsningarna som gäller besök hos patienter på ÅUCS-sjukhus ändrats. Det är inte längre nödvändigt att på förhand kontakta avdelningen för att komma överens om ett besök, utan nu gäller de normala besökstiderna.

Fortsättningsvis ska man inte besöka ÅUCS-sjukhusen ifall man är sjuk, och komma ihåg att använda munskydd i sjukhusets vårdutrymmen.

Diskussion om artikeln