Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dokument avslöjar: Tidigare chef för Helsingfors Konsthall gjorde privata inköp i nätbutik, i sportaffärer och gick på restaurang för stiftelsens pengar

Från 2022
Uppdaterad 07.06.2022 09:58.
Framsidan av en byggnad, fotograferad framför byggnaden rakt upp med ett snett perspektiv. I framgrunden bilden på ett dokument.
Bildtext Stiftelsens årsredovisning för 2021 visar hurdana privata inköp den tidigare chefen för Konsthallen har gjort. Konsthallen har inte i offentligheten berättat detaljer om de misstänkta oegentligheterna. Konsthallen ligger i Främre Tölö i Helsingfors.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

En tidigare chef för Helsingfors Konsthall har gjort privata inköp i bland annat nätbutiken Amazon, i sportaffärer och i elektronikaffärer för stiftelsens pengar. Konsthallen har genom åren fått över en miljon euro i bidrag från offentliga medel.

Svenska Yle har tagit del av stiftelsen Helsingfors Konsthalls årsredovisning för 2021 som har lämnats in till Undervisnings- och kulturministeriet.

Konsthallen meddelade förra veckan att den tidigare chefen har polisanmälts för att ha använt stiftelsens kreditkort för privata inköp. Polisen misstänker grovt betalningsmedelsbedrägeri, grov förskingring och missbruk av förtroendeställning.

Konsthallen skriver i bokslutet för 2021 att missbruket har skett mellan 2014 och 2021 och det handlar om hundratusentals euro. För 2021 är summan omkring 10 000 euro.

Handlade för över tusen euro i tysk sportaffär

Sammanlagt finns omkring 70 privata inköp noterade i balansräkningen. De har skett från januari till maj 2021, då chefen sade upp sig.

Flest inköp har gjorts vid nätbutiken Amazon.

Han har också handlat i elektronikaffärer, i bilaffärer och i sportaffärer.

Det enskilt dyraste inköpet på 1234 euro har gjorts i en tysk sportaffär via nätet. Affären säljer bland annat olika slags skor för löpning, fotboll och inomhusidrott.

32 noteringar om att kvitto saknas

Andra inköp rör hårvårdsprodukter, kött, målarfärg och inredningsprylar. Två gånger har han också handlat i mataffären Lidl.

Han har också betalat i bensinstationer och på restauranger med stiftelsens kreditkort.

Det är oklart exakt vad han har köpt i dessa affärer. Det vet inte alltid ens Konsthallen eftersom det på 32 ställen noteras att "kvitto saknas".

Lk käkkykkä jossa Amazon sivu auki
Bildtext En stor del av chefens inköp under 2021 gjordes i nätbutiken Amazon.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

"I stora drag handlar det om utgifter som vi anser inte hör till Konsthallens verksamhet"

Styrelseordförande Kai Huotari vill inte kommentera inköpen i detalj med hänvisning till polisutredningen.

– I stora drag handlar det om utgifter som vi anser inte hör till Konsthallens verksamhet och det naturliga är då att vi kräver att de ersätts, säger Huotari.

– I vårt pressmeddelande konstaterar vi att det handlar om ekonomiskt missbruk. Vi vill inte begränsa eller definiera vad det handlar om då polisen utreder saken.

Huotari bekräftar ändå att misstankarna väcktes då det visade sig att den tidigare chefen använt stiftelsens kreditkort för privata ändamål.

Fick över halv miljon euro i bidrag 2021

Stiftelsen Helsingfors Konsthall har genom åren fått över en miljon euro i offentliga medel.

Huotari vill understryka att stiftelsens egen finansiering är större än de skattefinansierade bidragen från staten och Helsingfors stad. Under 2021 var den egna andelen lite på 60 procent.

Under 2021 fick stiftelsen 225 000 euro i allmänt bidrag och 120 000 euro i coronastöd från Undervisnings- och kulturministeriet samt 200 000 euro i bidrag av Helsingfors stad.

Ministeriet går igenom hur bidragen använts

Staden har också en representant i Konsthallens styrelse.

– Brottsmisstankarna är väldigt allvarliga och det är mycket viktigt att de utreds, säger Veikko Kunnas, chef för kulturservice vid Helsingfors stad.

Han kan ännu inte säga om staden kommer att begära tillbaka pengar eftersom polisutredningen fortfarande pågår.

Undervisnings- och kulturministeriet går nu igenom hur stiftelsen har använt bidragen och det är oklart om bidrag behöver returneras.

Har fått 1,25 miljoner euro från Helsingfors stad

Svenska Yles granskning visar att mellan åren 2014 och 2021, det vill säga när de misstänkta brotten ska ha skett, har Helsingfors stad beviljat 1,25 miljoner euro till Konsthallen.

– Det är helt klart att man ska vara extra noggrann när man använder offentliga medel. Det är självklart att staden är mycket intresserade av att se vad utredningen resulterar i. Att saken utreds visar att det finns en kontroll som fungerar, säger Kunnas.

Men vad tänker du om att de misstänkta oegentligheterna kan ha pågått i många år, från 2014 till 2021, innan de upptäcktes?

– Det är en lång period. Både Helsingfors stad och ministeriet kontrollerar hur pengarna används. Stiftelsen gör årligen upp en budget, har en revisor och styrelsen har ansvar för att följa upp hur pengarna används. Men jag börjar inte spekulera varför det har kunnat pågå under så här många år, säger Kunnas.

Kai Huotari.
Bildtext Kai Huotari.
Bild: Yle

"Görs på ett sätt som försvårar att det upptäcks"

Styrelseordförande Kai Huotari säger att det tycks vara typiskt när det gäller liknande missbruk att de görs på ett sätt som försvårar att det upptäcks.

– Det väsentliga är att vi när misstankarna väcktes genast skred till åtgärder för att förhindra att missbruket kan fortsätta. Samtidigt började vi utreda om liknande har skett tidigare, säger Huotari.

Revisorn granskade chefens kreditkortsanvändning för 2020 och därefter beslöt stiftelsen att göra en specialrevision som gick ännu längre bakåt i tiden.

När den var färdig gjordes en polisanmälan i december 2021.

Fick jobb på annat museum efter uppsägningen

Chefen sade upp sig i maj 2021. Enligt Huotari skedde det när revisorns pm över hans kreditkortsanvändning var färdig.

– Han hade inte förutsättningar att fortsätta och vi hade styrelsemöte följande dag. Han sade upp sig innan styrelsen hann sammanträda, säger Huotari.

Konsthallens nuvarande vd Nina Toppila utsågs i december 2021 och tillträdde i januari i år.

Chefen fick ett jobb vid ett annat museum efter att han sade upp sig vid Konsthallen. Han uppges nu vara frånvarande från det jobbet och hans telefonnummer raderades från museets webbplats efter att brottsmisstankarna blev offentliga.

Svenska Yle har försökt nå honom för en kommentar men han har inte svarat.