Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Pandemin tar ny fart i Kina – kan drabba världshandeln hårdare än kriget i Ukraina

En person i munskydd tar ett coronatest på en kvinna.
Bildtext Kina har haft strikta åtgärder mot covid sedan början av pandemin.
Bild: EPA-EFE

Hela världen är beroende av handel med Kina. Nu är dess framtid osäker på grund av många orsaker. En av dem är att Kina som bäst kämpar mot omikronvarianten av covid-19 genom att stänga ner områden där viruset påträffas.

Allt fler städer i Kina stängs ner då landet försöker undvika en ny våg av covidpandemin. Av allt att döma är det samma omikronundervarianter som sprider sig i Kina som i väst.

Kina är ändå mera utsatt än väst då landets egna vacciner inte är särskilt effektiva mot de nya varianterna.

Mari Lankinen, ambassadråd på avdelningen för internationell handel på Utrikesministeriet, säger att Kina fortfarande genomför en mycket strikt nolltoleranspolitik när det gäller covid.

Då kinesiska ledare redan har skrutit med att Kina har bekämpat covid bättre än Europa är det mycket svårt för den kinesiska ledningen att ändra kurs.

– Till exempel Shanghai, som är Kinas största stad, har varit nedstängd sedan början av april. Peking testar hela tiden stora befolkningsmängder i olika bostadsområden. Målet är att inte behöva stänga ned hela staden.

Alla sorters företag har problem

Kinas utmaning är att det är mycket svårt att stoppa omikron och andra nyare varianter av covid. Kina hade redan problem med de äldre varianterna.

– Kina har haft mycket strikta åtgärder mot covid sedan början av pandemin. Trots det finns det hela nya lokala covidepidemier. Det är omöjligt att stoppa dem helt, men Kina försöker göra det i alla fall, säger Mari Lankinen.

Hon påpekar att detta medför många problem för finländska företag.

– Alla sorters företag har problem nu. Man kan inte resa någonstans inom Kina. Flera andra städer har stängts ner på samma sätt som Shanghai.

– Många typer av fabriker är redan stängda eller fungerar bara på halv kapacitet. Det största problemet har länge varit att det är svårt att resa till eller från Kina.

En nedstängning i Kina drabbar hela världen

Naturligtvis är det mycket svårt för företag att fungera under sådana omständigheter. Då Kina är en mycket viktig del av världsekonomin kommer det att få konsekvenser också i andra länder.

– Vi har ju vant oss vid kinesiska produkter som är billigare än de som är tillverkade i Europa. Många företag har också fabriker i Kina.

Kinesiska konsumenter är också viktiga för europeiska företag. Hela världsekonomin är så sammankopplad att man inte kan klippa bort en del.

– Men om Kina inte ändrar sin politik, vilket vi inte ser några tecken på, så kommer många länder och företag att få problem, säger Mari Lankinen.

Många är nu oroliga för att en nedstängning av den kinesiska ekonomin kan få större effekter på världsekonomin än kriget i Ukraina. Mari Lankinen tycker inte det är omöjligt med tanke på Kinas betydelse för världsekonomin.

– Ur en asiatisk synvinkel är kriget i Ukraina inte så viktigt. Inte för USA heller. Men praktiskt taget alla länder importerar så många produkter från Kina att en nedstängning där kommer att medföra stora ekonomiska problem.

Också Finland kan drabbas hårt

Beroende på vilket år man granskar och vilka siffror man tittar på är Kina den fjärde eller femte viktigaste handelspartnern för Finland.

– Många företag har kontakter med Kina eller fabriker där. En nedstängning kommer säkert att påverka oss. Men för tillfället är det mycket svårt att beräkna hur stor effekten kan bli, säger Mari Lankinen.

Samtidigt påpekar hon att färska enkäter visar att det finns många skäl till att finländska bolag oroar sig för handeln med Kina.

– De kanske har bra resultat i Kina för tillfället eftersom Kinas ekonomi växer. Men de har ändå blivit mera pessimistiska både på grund av nya åtgärderna mot covid och på grund av osäkerheten kring hur Kina förhåller sig till Rysslands attack mot Ukraina.

– Om Kina tar Rysslands parti kan läget bli ännu värre med nya sanktioner också mot Kina. Därför har företagen nu ett mindre intresse än förr att investera i Kina.