Restaurangbranschen kämpar med personalbrist – krögare håller stängt för att de inte hittar arbetskraft
Restaurangbranschen har två tuffa år bakom sig. När samhället öppnats upp igen vill folk gå på krogen, men nu är problemet personalbrist. Åtminstone 10 000 personer har lämnat branschen, men antalet kan vara det dubbla.
Pandemin har tärt hårt på restaurangbranschen och många krögare har varit tvungna att vrida och vända på slantarna för att inte gå i konkurs.
Nu vill folk gärna gå ut för att äta gott och roa sig, men pandemin har gjort att många kockar och servitörer sadlat om och arbetar med något annat.
– Vi har mycket stor personalbrist inom både restaurang- och evenemangsbranschen. Situationen är mycket allvarlig, säger Timo Lappi som är vd på Turism- och restaurangförbundet MaRa.
Utmanande läge i hela landet
Lappi säger att de är svårt att exakt säga hur många som flytt branschen. Åtminstone 10 000 personer har helt säkert lämnat restaurangvärlden, men de kan vara så många som 25 000.
– De slutliga siffrorna bli klara först när vi se om de kommer tillbaka eller stannar på sina nya jobb.
Lappi säger att det är de strikta restriktionerna som gjort permitteringarna så långa att personalen helt enkelt blivit tvungna att byta jobb för att kunna försörja sig.
Läget är lika utmanande i hela landet och nu när restriktionerna lyfts tvingas krögarna själva begränsa öppethållningstiderna eftersom det inte finns personal.
– Det finns krögare som lagt ner verksamheten för att de inte längre tror på framtiden, eftersom det inte finns arbetskraft.
Timo Lappi tror att vi i sommar kommer att märka av att alla sommarrestauranger inte ens öppnar för säsongen och att många kortar ner sina öppethållningstider.
Utbildning för sommarjobbare i Jakobstad
På restaurang Pavis i Jakobstad är läget mera stabilt. Det beror till stor del på att krögarna i samarbete med Optima ordnat en utbildning kvällstid för den som vill sommarjobba på restaurang berättar restaurangchef Martin Laikka.
– Men det har varit mycket utmanande att hitta personal, speciellt personal med arbetserfarenhet. Vi märker att många bytt bransch under pandemin och de återvänder inte, säger Laikka.
Även på Strampen i Vasa har man lyckats anställa den personal man behöver inför sommaren säger Robert Ekman.
– Men visst är det utmanande tider och folk med erfarenhet har sadlat om. Nu måste vi skola in personal, men jag tror att vi löser det, säger Ekman.
Brist på både kockar och servitörer
På restaurang Jungman i Kristinestad har man inte haft samma lycka. Det kommer att bli en utmanande sommar säger Kristina Itälaakso.
– Det blir nog spännande, i dagens läge vet jag inte hur vi ska få sommaren att gå runt, säger Itälaakso.
Det har inte heller tidigare varit helt enkelt att hitta exempelvis utbildade kockar, men nu är det brist på allt, både kockar och servitörer.
– Det är svårt att hitta servitörer som har språkkunskap och är över 17 år. Det måste de vara för att få servera alkohol. Det är inte lätt att ens hitta personal som svarar mot baskriterierna, säger Itälaakso.
Patrik Gunell på Svenska klubben i Vasa säger att pandemin gjort det mycket utmanande att hitta personal.
– Vi tar gärna emot personal utan utbildning. Om inställningen och personligheten är rätt så kan vi skola in personen. Men det är väldigt få som söker, innan coronan fick vi välja och vraka.
Gunell säger att två av fem heltidsanställda på Svenska klubben har bytt bransch. Likadant ser det ut hos kollegorna.
– Det viktigaste skulle vara att få tillbaka kunnig personal, säger Gunell.
Inhemsk arbetskraft räcker inte till
Turism- och restaurangförbundets konjunkturbarometer visar att utsikterna förbättras, men utmaningarna är fortfarande många. Trettio procent tror ändå på bättre tider medan arton procent är rädda för att läget fortfarande kommer att förvärras.
Det viktigaste just nu för att råda bot på det pressade läget är att statsrådet inte inför några nya restriktioner säger Lappi.
– Krögarna har inte kapital och många är svårt skuldsatta. Det gäller också personalen. Nu måste vi göra vårt bästa för att locka arbetskraft tillbaka till restaurangerna, säger Lappi.
Dessutom måste man få de unga att välja utbildning inom hotell- och restaurangsektorn.
– Vi har inte heller varit så aktiva med att söka arbetskraft från utlandet. Det borde vi bli bättre på eftersom vi inte kan lösa problemet med egna krafter, säger Lappi.
Martin Laikka på Pavis tror att högre lön och utbildning kunde hjälpa branschen.
– Jag tror att det handlar om att skapa en intressant arbetsplats och ge folk lite kött på benen så att det är säkra i sitt jobb. Sen behöver man en konkurrenskraftig lön för att locka arbetskraft, säger Laikka.