Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Om du ger mycket kan du också kräva mycket" – alla tiders manliga orienterare Thierry Gueorgiou inför sitt vinnarrecept i Finlands landslag

Från 2022
Gueorgiou vid sitt arbetsbord med ett foto av sig själv i bakgrunden
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Som elitorienterare lämnade Thierry Gueorgiou inget åt slumpen, och han var en mästare på visualisering och mentala förberedelser. Sin detaljerade träningsmetod som resulterade i fjorton VM-guld vill han nu lära det finska orienteringslandslaget.

Kopieringsmaskinen spottar ut kartor på löpande band. På den utdragbara bäddsoffan bredvid kopieringsmaskinen finns redan flera högar av kartor.

Många av kartorna är på Odense i Danmark. Där löps årets VM i orientering.

Noggranna förberedelser är redan gjorda för sommarens stortävlingar, precis på samma sätt som de gjordes under elitkarriären. Thierry Gueorgiou blev under sin aktiva karriär känd som förberedelsernas mästare, både tekniskt och mentalt.

Även nu som chefstränare för Finlands orienteringslandslag ser han till att framgången åtminstone inte faller på slarviga förberedelser.

Se Sportlivs minidokumentär med Thierry Gueorgiou:

Mentala förberedelsernas mästare - nu hämtar extrema perfektionisten Thierry Gueorgiou sitt vinnarrecept till Finland - Spela upp på Arenan

Kungen av medeldistans

Redan som liten grabb hemma i Saint-Étienne i Loire, vid foten av de franska alperna, föreställde sig Thierry Gueorgiou i VM medan han gick från och till skolan. På det viset gick den långa vägen snabbare.

I det skedet kunde han inte ens i sin drömvärld ana vilka framgångar han senare skulle nå.

Hans pappa Michel hade grundat en orienteringsklubb i hemstaden och föräldrarna var båda bitna av orienteringsflugan.

Allt från barnsben fick Thierry följa med på orienteringstävlingar runt om i Europa och i Norden. Där fick han på nära håll följa med sina stora idoler. Han beslöt sig: En dag ska också han bli orienterare.

–Jag drömde om att någon dag få kliva upp på prispallen, säger Gueorgiou till Sportliv.

Thierry Gueorgiou jublar.
Bildtext Gueorgiou löpte i många år i Kalevan Rastis färger och fick smeknamnet "Tero Kettunen". Det riktiga namnet var för svåruttalat.
Bild: EPA

Plötsligt började den dagen smyga sig allt närmare.

Gueorgiou utvecklades till en av de mest tekniskt skickliga orienterarna. Han satte ner massor av tid på att förbereda sig och samla all information som gick att få på kommande tävlingsterräng. Gueorgiou var alltid den bäst förberedda i VM-sammanhang, inte bara gällande terrängen utan också mentalt.

År 2003 blev han, som 24-åring, världsmästare för första gången.

– Jag hade hittat ett segerrecept. Nu var det bara att använda samma mönster och resultatet skulle bli det samma. Vilket det också blev.

Thierry Gueorgiou, 2012
Bildtext Gueorgiou är alla tiders mest framgångsrika manliga orienterare.
Bild: EPA / All Over Press

Gueorgiou kom att bli så gott som oslagbar på medeldistans under många år. Med samma recept kom han att knipa totalt 14 VM-guld under sin karriär som han avslutade 2017. De sista VM-tävlingarna i Estland gav guld på medeldistans. Såklart.

Thierry Gueorgiou är med sina 14 VM-guld alla tiders mest framgångsrika manliga orienterare.

– Det är ju helt galet och overkligt, och i dag är jag jag glad och stolt över framgångarna. Men under elitkarriären gav jag mig inte tillstånd att njuta.

Thierry Gueorgiou står uppe på en backe med karta i handen
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Mästare på mentala förberedelser

Thierry Gueorgiou kan beskrivas som perfektionisten som inte lämnade något åt slumpen.

Under karriären gjorde han minutiösa förberedelser där även minsta detalj analyserades noggrant. Han förberedde sig konstant för kommande lopp och tillät sig inte att känna välbehag över vunnet VM-guld.

– Jag tittade aldrig bakåt för att se vad jag åstadkommit. På hotellrummet genast efter loppet, började jag gräva fram uppgifter om nästa VM. Det viktigaste loppet var alltid det följande. Jag var aldrig nöjd med mig själv.

Att aldrig vara nöjd var också drivkraften för Gueorgiou. Det fanns alltid saker han, enligt sig själv, kunde göra lite bättre. Det fick honom att driva förberedelserna till sin spets. I och med internet blev tillgången till information så gott som bottenlös.

– GPS, analyser, videon, Street view, Google maps, satellitbilder och fysiska tester… informationen är oändlig. Det gäller bara att utnyttja den på bästa sätt.

Gueorgiou löper i skogen mellan granar
Bildtext Gueorgiou var en skicklig kartläsare.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

En viktig del av Gueorgious förberedelser var den mentala biten. Gueorgiou hade en förmåga att kunna visualisera den information han samlade in. Han kunde föreställa sig själv löpande i VM och i alla stressiga situationer han där ställs inför. På så vis hade han en lösning på problemen redan innan de uppstod.

– Det är till stor hjälp om du kan skapa dig en inre bild av dig själv på VM och på så vis lite kunna förutse framtiden. Det här litade jag starkt på.

Gueorgiou var en mästare på att snabbt kunna visualisera kartbilden framför sig. Han kunde på förhand föreställa sig hur terrängen såg ut. Även om det inte alltid var precis som han föreställt sig blev han inte lika överraskad av terrängens särdrag som många av hans motståndare.

Ju mer info han kom åt, desto klarare förhandsbild hade han.

– Fysisk var jag inte den bästa men jag ville alltid vara den bäst förberedda. Jag var heltidsidrottare från morgon till kväll och gjorde allt för att nå framgång.

Gueorgiou studerar karta från dataskärmen på sitt arbetsrum
Bildtext Noggranna förberedelser ger en fördel i konkurrensen.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Tränarbanan kallade

Då Thierry Gueorgiou avslutade sin karriär år 2017 var det redan klart att han skulle bli tränare för det svenska orienteringslandslaget. Också under den aktiva karriären hade han fungerat som tränare nu och då.

Trots en universitetsexamen i biologi så kände han tränaryrket som mer lockande. Segerkonceptet som han själv skördat framgångar med ville han börja överföra till nya idrottare.

I det svenska landslaget blev det fyra år innan han den här säsongen hoppade över till Finland. Samma inställning som han hade som idrottare har han också som tränare. Inget lämnas åt slumpen, och Gueorgiou är inte rädd för att sätta ner ofantliga timmar på att göra allt jobb så perfekt som möjligt.

– Som tränare vill jag inte respekteras för mina egna framgångar. Man når inte långt om man inte sätter ner mycket arbete och energi på sitt jobb. Jag vill respekteras för det jag gör nu.

Gueorgiou vid målområdet och analyserar löparnas resultat
Bildtext Tränarjobbet handlar om att förstå människor.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Samtidigt känner han ingen press på att behöva vinna som tränare. Vinna gjorde han tillräckligt under den egna karriären. Gueorgiou har insett att det är den enskilda idrottarens framgång som är det viktigaste – inte det hur många medaljer han vinner som tränare.

– Jag vill se idrottaren lyckas, det är de som ska prestera. Min uppgift är att ge idrottaren de verktyg som behövs för att nå framgång.

Tränarjobbet handlar om mänskliga relationer

Resultaten från elitkarriären tyder på att Gueorgiou har kunskapen om vad som krävs att vinna VM-guld. Det svåra men samtidigt mest intressanta enligt Gueorgiou själv är hur den kunskapen kan föras över till idrottaren.

– Det hjälper ju inte att jag vet vad som krävs. Det är idrottaren som behöver den kunskapen. Det mest utmanande är att hitta sättet på hur jag ska få den kunskapen överförd. Vi är alla olika och samma sätt fungerar inte på alla.

Som tränare måste man hålla tungan rätt i mun och inte alltid säga det man tänker

Thierry Gueorgiou

Gueorgiou poängterar att det handlar om mänskliga relationer. En förståelse mellan två individer. I det här fallet mellan tränaren och idrottaren.

Det handlar om en större helhet där det gäller att stiga in i idrottarens stövlar och se situationen ur deras synvinkel och förstå varför de reagerar på ett visst sätt vid vissa situationer.

– Som tränare måste man vara väldigt avslappnad och hålla tungan rätt i mun och inte alltid säga det man tänker. Det gäller att vara konstruktiv och hitta det rätta tilltalet till varje idrottare, för alla är vi olika.

Gueorgiou pratar med kollega på tävling.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Gueorgiou vill se till att förbereda idrottarna för de svåra situationer som kan komma. Att kunna förutse de stressfulla stunder som kan komma till exempel inför en VM-start.

Här kommer han in på det område som han själv var bäst på. De mentala förberedelserna. Att förutse situationerna och redan tidigare ha visualiserat en lösning på dem.

– Här har jag definitivt mycket att ge. Jag har ju 20 år av egenhändig erfarenhet.

Vill se Finland gå framåt

Gueorgiou vill skapa sådana omständigheter att idrottaren inte ska uppleva någon större skillnad mellan träning och tävling. Det här kräver att alla träningar och samlingar är så noggrant planerade och upplagda att de motsvarar tävlingssituationer i så hög grad som möjligt.

Om det går att minska på stressnivån idrottaren känner – då är det också lättare att prestera när det gäller.

– Om du är så nervös att du inte ens kan andas ordentligt och därför bara lyckas prestera på en nivå som motsvarar 60 procent av maxkapaciteten, ja, då har du ingen chans.

Enligt Gueorgiou ligger det på tränarens ansvar att hitta vägar att minska på stressen. Först då kan man förvänta sig framgång. Samtidigt vill han poängtera att det ändå till syvende och sist är idrottaren själv som måste ta ansvar.

Oberoende av hur mycket förberedelser som görs, hur mycket information det går att samla, hur många kartor du kan studera, så innehåller orientering alltid det där lilla överraskningsmomentet som inte gått att förutse, banmästarens egen twist.

– Det är trots allt idrottaren som är ensam ute i terrängen och själv måste klara av situationerna. Men jag tror starkt på att om de har fått de rätta redskapen så bär det ofta långt.

Gueorgiou går över en bro i Uppsala centrum
Bildtext Thierry Gueorgiou i hemstaden Uppsala i Sverige.
Bild: Magnus Eklöv / Yle

Den senaste individuella finska VM-guldet är från hemmatävlingarna 2013, då Mårten Boström vann sprinten. Efter det hann Thierry Gueorgiou koras till världsmästare i ytterligare tre VM innan han drog på sig tränarjackan.

Under sin tid som Finlands chefstränare vill den vinnarvana Gueorgiou igen föra upp de blåvita färgerna på pallen i stortävlingssammanhang. Men seger är inget måste.

– Jag vill se att vi gått framåt som lag. Vad det betyder i resultat kan jag inte säga. Men jag vill att resultaten ska vara bättre med mig än de varit utan mig.

Diskussion om artikeln