Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Låga trösklar för att träffas, vara sig själv och prata av sig i Tjejvillan: "Vi har fullt hus varje gång så vi är jättenöjda"

Från 2022
Tre ingångar till ett gult stenhus med olika trädörrar.
Bildtext Tjejvillan har varit inkvarterad i ungdomstjänsternas lokal i två år.
Bild: Leo Gammals / Yle

Tjejvillan i Sibbo är stället där flickor i högstadieåldern får träffas och i förtroende dela med sig av glädje och sorg. Efter en lång skoldag är en plats utan krav och måsten en välkommen oas.

Tjejvillan är en trygg och inspirerande plats till vilken du kan komma som du är, med kompisar eller ensam. Du kan mysa i en soffa, spela sällskapsspel, pyssla eller prata av dig om du känner för det.

Innan du åker hem för dagen har du fått ett mellanmål och är förhoppningsvis på gott humör.

Tjejvillan är en del av Barnavårdsföreningens verksamhet i Finland där personer som identifierar sig som flickor i åldern 10–18 år kan träffas.

I Sibbo har föreningen valt att öppna Tjejvillan för åldersgruppen 13–18 år. Tjejvillan i Nickby har öppen verksamhet tre timmar på tisdagseftermiddagar.

Verksamhet för olika åldersgrupper

Det är i praktiken åtta–nio år mellan de yngsta och de äldsta deltagarna, vilket betyder att verksamheten också anpassas efter deltagarnas olika behov.

På Tjejvillan finns alltid åtminstone två vuxna ledare på plats. Den här tisdagen är Stella Lindfors och Sanna Sarkanen här och det som slår en är det hjärtliga mottagandet när man stiger på och får känna sig välkommen.

– Man kan komma hit och ta det lugnt och träffa andra som är här. Många tycker om att göra läxor efter skolan. Man kan delta i något program som vi har, till exempel bakning eller göra något kreativt. Vi kan ha spel- eller filmkvällar, säger Stella Lindfors.

Lindfors säger att flickorna ofta tillbringar tid i egna grupper, men eftersom åldersspannet är något snävare i Nickby än till exempel i Grankulla och Kyrkslätt gör de yngsta sjätteklassarna och de äldre högstadieeleverna ibland också saker tillsammans.

I köket doftar det av nybakta karelska piroger som serveras med äggsmör till mellanmål.

Tjejvillor sedan 2015

Den svenskspråkiga verksamheten startade 2015 i Grankulla och det kändes då motiverat att rikta sig till flickor.

– Vår uppfattning var att flickor hamnar lite mer i skymundan i skolmiljöer och kan kanske därför ha nytta av ett ställe som är enbart för dom. Och här i Sibbo har vi fullt hus varje gång så vi är jättenöjda, säger Stella Lindfors.

Lindfors poängterar att man inom Barnavårdsföreningen redan i flera år konstaterat att behovet för träffpunkter är stort och att feedbacken från flickor, föräldrar och professionella varit god.

– I till exempel högre klasser verkar det ibland som om flickor har en viss roll och inte är helt sig själva och jag har fått höra sägas att 'det är skönt att få komma hit för här kan jag vara mig själv, att det har jag inte kunnat vara i skolan', säger Lindfors.

Två flickor i tonåren sitter i en soffa.
Bildtext Amanda och Wilma har besökt Tjejvillan på tisdagarna i ett drygt år.
Bild: Leo Gammals / Yle

Amanda, Wilma och Eleonora hör till Tjejvillans stamgäster som har kommit hit varje tisdag sedan februari ifjol. Flera av flickorna som träffas här har känt varandra sedan lågstadiet.

– Vi gör allt från pyssel, bakar, spelar spel och har fritid, säger Amanda.

– I skolan har man skolkompisar i olika klasser och så har man andra kompisar här, men sedan beror det på hurdana kompisar man har, att om man kan prata med dom om allt eller inte, säger Eleonora.

– Vi är nu alla på olika klasser och förutom i skolan är det här enda möjligheten för mig att träffa Amanda, och så får man energi med att vara kring varandra, säger Wilma.

– Det är en jättepositiv stämning hela tiden och det gör att man känner sig glad och får energi. Man får göra vad man vill och man behöver inte göra någonting, inget är måsta på, du får fast sitta med telefonen i några timmar om du vill, säger Amanda.

Närbild på ett urval av ostar.
Bildtext Varför osten är gul är en fråga som flickorna har bett ledarna svara på. Arkivbild.
Bild: Yle/Sam Stäuber

Ett roligt program är den så kallade frågeboxen, i vilken flickorna kan lägga i hurdana frågor som helst och ledarna ska sedan försöka besvara dem efter bästa förmåga.

– Det är sådant som vi funderar över. Förra gången hade vi varför man kliar sig i ögonen när man vaknar på morgonen, säger Wilma.

– Varför är osten gul? säger Eleonora.

– Det kan vara precis allt och ibland får dom googla, säger Wilma.

"Vi vill ha tid att prata med alla"

Den här tisdagen anlände ett tiotal flickor till Tjejvillan genast när dörren öppnades klockan två. Ur ledarnas synvinkel är det här en lämplig grupp för att kunna ha tid för alla.

– Vi vill vara ett ställe där vi vuxna har tid för våra deltagare, säger Lindfors.

Då det i sin tur kan vara fler än 50 ungdomar per kväll på en ungdomsgård och två till fyra ledare är antalet ledare per ungdom rätt stor.

– Vi vill inte ha så många på en gång för då kanske vår poäng faller bort, för vi vill ha tid att fråga hur de mår och vill inte bara fått ett kort svar utan kunna sitta ner och prata. Vi har tid att hjälpa med läxorna och kan gå lite åt sidan om det är någon som har något bekymmer som den vill prata om, säger Lindfors.

Möjligheten att få prata om svåra saker är en viktig del av Tjejvillans verksamhet. Fast ledarna har en högskoleutbildning i bagaget, är pålitliga vuxna att prata med och har tystnadsplikt så är de inte utbildade terapeuter.

– Ingen av oss är någon form av terapeut, men vi har alla en högskoleutbildning inom det här området. Det råkar sig att vi alla har olika bakgrund så vi är ett ganska mångprofessionellt team.

Fast ledarna erbjuder samtal med låg tröskel så vet flickorna och deltagarna att de inte är terapeuter.

Om det uppstår svåra situationer där ledarna behöver hjälp ordnas arbetshandledning varje månad där de kan ventilera tunga ärenden och Barnavårdsföreningens personal ger stöd.

– Men eftersom det är minderåriga barn vi har att göra med så är vi ju skyldiga att göra barnskyddsanmälan om det skulle vara något riktigt på tok, säger Lindfors.

Två glada kvinnor som sitter i en soffa.
Bildtext Sanna och Stella är glada över att få jobba med de unga i Sibbo.
Bild: Leo Gammals / Yle

I Sibbo är ledarna Sanna Sarkanen samhällspedagog och Stella Lindfors är utbildad socionom.

– Jag hade hört om Tjejvillan redan innan jag började här, men såg en annons, sökte och det nappade, säger Lindfors.

Hon beskriver tjänsten som ett drömjobb och uppskattade verksamheten redan innan hon sökte jobbet.

I likhet med BUU-klubbens programledare i Yles barnprogram eller Folkhälsans simlärare har Tjejvillans ledare en framträdande roll i marknadsföringen av verksamheten.

I Tjejvillan får man vara anonym

När man tittar på Instagram-kontot ser man till exempel inga glada självporträtt eller selfies på flickor som deltar i verksamheten utan planscher med uppmuntrande citat, annonser för kommande program och de glada ledarna.

– En orsak är att glada ansikten på oss ledare helt enkelt får mest likes och då får vi också mest synlighet. En annan är att vi inte kan fotografera någon som går här så bilderna kan vara arrangerade eller så att bara händer eller fötter syns så att man inte känner igen vem som går i Tjejvillan.

Integriteten och anonymiteten är väldigt viktig, så bilder på verksamheten är starkt begränsad. Därför nämns de intervjuade flickorna också bara med förnamnet.

– Vi brukar nog sätta ut bilder för att visa vår vardag. Det är ju lite vårt visitkort så om någon funderar på att komma hit har vi kunnat säga att de kan titta på vårt Instagram, men vi sätter inte ut bilder på deltagarna, säger Lindfors.

Fyra personer spelar sällskapsspel men bara händerna syns.
Bildtext Tjejvillans deltagare figurerar inte på bild utan lov. Därför är det oftast ledarna som är ansiktet utåt.
Bild: Leo Gammals / Yle

Anonymiteten sträcker sig så långt att ledarna inte känner vid någon av de unga som besöker Tjejvillan utanför lokalen, om inte denne först tar kontakt.

– Om man stöter på oss någon annanstans än på Tjejvillan så behöver man inte fundera vad man ska säga till kompisen om den frågar vem det där var. De ska alltid hälsa på oss först och sedan hälsar vi.

I till exempel en mataffär kan ledarna kallt gå förbi deltagarna utan att hälsa eftersom det är de som avgör om de vill berätta att de går på Tjejvillan eller inte.

Stort steg att börja högstadiet

Barnavårdsföreningen och Tjejvillan skiljer sig också från till exempel kommunens ungdomsarbete med en särskild betoning på barnens rättigheter och identitetsfrågor.

– Vi brukar till exempel fundera på vad man mår bra av och vad man inte mår så bra av. Deltagarna får fundera på positiva saker om sig själva och med hjälp av diskussioner försöker vi väcka tankar och ställer öppna frågor så att de själva kommer på vad de vill säga utan att vi styr dem, säger Lindfors.

Djupare samtal ordnas ofta i så kallade slutna grupper, det vill säga organiserade program kring vissa teman, till exempel Börja sjuan-grupper för sjätteklassare som ska börja högstadiet på hösten.

Det var så Amanda, Wilma och Eleonora ursprungligen hittade till Tjejvillan.

– De introducerade Börja sjuan-gruppen på distans och när vi sedan började sjuan berättade de om Tjejvillan och så började vi komma hit för vi tyckte så mycket om det, säger Amanda.

Börja sjuan-grupperna startade våren 2016 när ledarna märkte att flickor som gick på sexan började fundera på nästa steg och högstadiet och hade ett stort behov av att få prata om det.

– De var helt tydligt lite nervösa.

Idag ordnas flera grupper varje vår, den tredje i ordningen startade i Sibbo för två veckor sedan.

– Vi pratar om högstadiet och allt vad det kan innebära. Deltagarna får anonymt önska vad de vill gå igenom under träffarna så programmet formar sig enligt vad deltagarna vill prata om, säger Lindfors.

Tavla med anteckningar om skolstart.
Bildtext Anteckningar från Börja sjuan-gruppens träff.
Bild: Leo Gammals / Yle

– Vi fick veta om vad man förväntar sig till sjuan, vissa får längre skoldagar och perioderna byter. Och sen sådana saker som man inte talar om i skolan eller med föräldrarna som puberteten och utvecklingen, säger Amanda.

– Vi pratade om sådant som man ska ha med sig första skoldagen och så fick vi höra en som berättade om egna erfarenheter som var rolig att lyssna på, säger Eleonora.

Eleonora var nervös inför skolstarten i en ny skolbyggnad, men fick bra vägkost efter att ha deltagit i gruppen.

– Man visste att man skulle vara en större klass i en större skola. Jag tycker allmänt 'usch!' om för mycket folk, och vi var femton på min klass. Att byta lärare var tungt. Vi hade en lärare i fyra år och hon var kiva, och så måste man byta skola och allt blev annorlunda, säger Eleonora.

– Jag trodde inte att jag skulle hitta alls, veta vart man ska gå när den här skolan är så stor jämfört med Kyrkoby, men de förklarade att det bara är att vänja sig vid det rum man är i och nu går det helt bra, säger Amanda.

Anteckningar som gäller skolstart i högstadiet.
Bildtext Man kan förebygga nervositet inför stora förändringar genom att förbereda sig väl.
Bild: Leo Gammals / Yle

Ämnen som dyker upp är olika förändringar som sker under tiden i högstadiet, inte bara läroämnen utan också i oss själva som människor, som puberteten. Flickorna pratar också gärna om grupptryck, vänner och familj.

– Här i Sibbo finns en massa härliga små byskolor men steget från den lilla byskolan till den här jättestora Kungsvägens skola som är enda svenskspråkiga högstadiet. Bara den fysiska förändringen kan vara jättestor, säger Lindfors.

Lindfors nämner rädslan för att tappa bort sig i Nickby hjärta som är en väldigt stor skolbyggnad i jämförelse med många byskolor.

Skolvägen som man promenerat eller cyklat tillsammans med en bästis omvandlas till skolskjutsar med bussar eller taxibilar. Bästisen går kanske inte längre på samma klass och man kan bara träffas på rasterna eller efter skolan.

Lindfors säger att ledarna naturligtvis inte kan ge svar på alla frågor men nog ge tips på hur man kan hantera nervositet, till exempel förbereda sig dagen innan med att packa skolväskan.

– Man kan kolla färdigt vilka kläder man ska ha på sig så att man inte sen står där med en klädkris på morgonen. Man ska ha telefonen laddad för att höra med kompisen var man skulle träffas, säger Lindfors.

Teman som mobbning och utsatthet är också sådant som oroar flickorna och som de aktivt funderar på.

– De är rädda för att de ska bli utanför eller vad som händer om de eller kompisen blir mobbad. Vi har pratat om både vad man ska göra och att fundera på sitt eget beteende. Vissa skämt kan gå för långt och en viss jargong fungerar med vissa kompisar men kanske inte med någon du nyligen träffat, säger Lindfors.

I Börja sjuan-gruppen har man också pratat om att våga be om hjälp när det behövs.

– Att man börjar högstadiet betyder inte att man ska klara av allting själv och att det är barnsligt att be om hjälp, utan helt på samma sätt som i lågstadiet så är lärarna och personalen där för dom, säger Stella Lindfors.

Diskussion om artikeln